Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Auto ISO, jak działa ?

Hej

Zastanawiam się jak działa tryb Auto ISO w naszych maszynkach. Co mam na mysli ? Ano to że jeśli mam ustawiony tryb A i załóżmy nie zejdę niżej z przesłoną to rozumiem że w tym momencie ISO powinno iść z wartości 200 na wyższe...Czy aby tak jest, czy on dobiera tę wartość w różny sposób, na zasadzie takiej że są jeszcze 2 wolne stopnie przesłony w dół a ISO wędruje sobie na wartości wyższe ?
    Cholera jak to jest ?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

z tego co kojarze to bardziej ustawiasz je na czas, wiec jak czas zejdzie nizej niz ustawiony przez ciebie to iso pojdzie w gore. tyle na szybko moge powiedziec
    Andrzej

Domyślnie

Auto ISO w D70 działa z moich obserwacji całkiem fajnie (oczywiscie jesli założymy że chcemy wykozystac pełny zakres) jeśli włączymy tryb M i zadamy czas, przysłonę oraz ewentualnie żadaną orektę ekspozycji, to aparat nastawi właściwą ekspozycję włąsnie automatyką ISO. Kożystałem z tego mechanizmu wielokrotnie focąc ptaki w locie. Np. nastawiałem czas na poziomie 1/2000, F9 żeby uzyskać trochę większą głębię i lepszą ostość optyki i odpowiednią korektę ekspozycji a aparat automatycznie do sytuacji dobierał wartość ISO. I robił to z wielką dokładnością, zdecydydowanie większą niż 1/3EV dostępna przy nastwawach ręcznych. Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.
    A to ciekawe, wiedzialem ze aparat potrafi dobierac bezstopniowo czas i przyslone ale nie spodziewalem sie ze ISO tez.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    Potrafił nastawiać najbardziej wymyśle wartości ISO, typu 230, 510, 1410.
    A to ciekawe, wiedzialem ze aparat potrafi dobierac bezstopniowo czas i przyslone ale nie spodziewalem sie ze ISO tez.
    też byłem zaskoczony jak otwierałem pierwsze nefy robione w tym trybie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Hm, no muszę to potestować, a wiecie może jak jest w trybach z preselekcją, np. A ?
    Z tego co napisałeś to ISO ustwiane jest do zadanych (wybranych wartości) nei skokowo ale wg, jakiegoś tam algorytmu.... no no czekają nas testy ....

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

W trybie A wygląda to podobnie. Tzn. ustawiasz sobie maksymalny czas dla AutoISO oraz oczywiście przesłonę. I teraz... aparat dla danej przesłony sprawdza sobie potrzebny dla dobrego naświetlenia czas. Jeśli potrzebny czas jest dłuższy od ustawionego w AutoISO to zwiększa odpowiednio ISO tak, aby czas był nie dłuższy od ustawionego maksymalnego. Oczywiście w bardzo złych warunkach oświetleniowych ISO dojdzie do 1600 i wtedy niestety czas będzie się zwiększał powyżej ustawionego maksymalnego...

Uff... trochę to zakręciłem, ale chyba da się zrozumieć

pozdro,

motzel

Domyślnie

No trochę zakręciłeś Stary
    Jeśli ustawisz tryb A, to zmieniasz przysłonę ręcznie a aparat dostosowuje czas.

<< Jeśli potrzebny czas jest dłuższy od ustawionego w AutoISO to zwiększa odpowiednio ISO tak, aby czas był nie dłuższy od ustawionego maksymalnego. >>

Gdzie programujesz w menu (albo inaczej) czas aby zwiększało się automatycznie ISO ? Gdzie ustawiasz ten próg w Auto ISO ...?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

W menu, pozycja 5 - tam mozna ustawic ten prog. motzel, nic nie zakrecil

W trybie A to normalka ... zaciekawila mnie opcja w trybie M: ustawiamy czas, przyslone - a aparat za pomocą ISO ustawia ekspozycje - jak widac bardzo precyzyjnie. I w przypadku wykorzystywania calych kadrow szumy wystepujace w wyzszych czulosciach nie beda tak przeszkadzac.

Dzieki rocznik70
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Czy chodzi tutaj o nastawienie domyślnej wartości ISO w menu ?
    Możesz podpowiedzieć jaką nazwę ma ta opcja ?
    Nikon i podróże ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów