Szukaj
Jasne - jeśli jakimś cudem 1dx2 będzie miałe lepszy DR to będzie to istotne dw tym korpusie, jeśli słabszy to można przyznać rację Jackowi
Po pierwszych samplach widać że jest postęp - już JPGi wyglądają zachęcająco pod względem informacji zawartej w cieniach.
Wg mnie żywotność baterii w nikona to olbrzymi atut - dla mnie to spora przewaga. Ale mam kolegę dla którego to nie ma żadnego znaczenia.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Ja nie napisalem czy lepszy DR jest w Canonie 1DX czy w Nikonie 5D bo tego nie wiem. Zakladam ze w Nikonie bedzie lepszy, ale to dla reportera bez znaczenia.
Wydajnosc akku zdaje sie ze w praktyce jest dosc podobna. Poniewaz jest to pare tysiecy to takze nie ma znaczenia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nikon zrobi na jednym aku 4000 tyś zdjęć, Canon 1000. różnica moim zdaniem bardzo duża![]()
FF (Fuji + Fuji)
10 ( ~1%) klatek więcej niż D810.
Ciekawi mnie jaka jest charakterystyka pracy tej baterii w różnych temperaturach ( a nie znalazłem ) i jak wygląda kwestia samoczynnego rozładowywania. Przy podniesieniu napięcia i pojemności mogły się te parametry pogorszyć.
1DX:
â*View Finder shooting at 73°F/23°C Approx. 1120 shots
â*View Finder shooting at 32°F/0°C Approx. 860 shots
d70s + N18-70 + N55-200
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Doprecyzujmy - podając oficjalne informacje mówimy o ilości zdjęć które można wykonać zgodnie z pewną określoną metodologią testową określoną przez pewną organizację której nazwy tutaj nie wymienię. W praktyce, większość osób uzyskuje sporo lepsze ( 2+ razy lepsze ) wyniki, bo nie ogląda każdej klatki na wyświetlaczu, etc.
W tej chwili nie znamy realnych wyników jakie uzyskują fotografowie 1DX mk2. W teorii, da radę zrobić więcej zdjęć niż 1DX, w praktyce, zapewne też.
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami