Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    docxxx; doczytałem jeszcze gdzieś że 1dx mk2 jest zgodny ze starszymi aku od 1dx, ale wtedy prędkość spada do 12/14fps, oraz że canon nie gwarantuje 14fps z AF/AE ze wszystkimi swoimi obiektywami ( w sumie nic dziwnego, ale warto mieć świadomość ).
    W przypadku zapotrzebowanie na energię to nowy 1dX wygląda blado w stosunku do chyba każdego nikona.
    Tak, też to czytałem, chyba na DPreview.

EDIT:
    Tak, na DP:

he Canon EOS-1D X Mark II ships with a new battery, which allows for 1210 shots on one charge. The nice thing is, the battery compartment remains backwards compatible with the older 1D X battery. However, if you use the older battery, frame rates will drop to 1D X levels (12 fps with AF, 14 fps in live view or with the mirror locked up). Heartbreakingly slow, we think you'll agree. Z

Domyślnie

Kolega z Canona (uczestnik plenerow znany tu wielu osobom) zadzwonil do mnie kiedys. Powiedzial ze chce zmienic system bo wlasnie ma body z Dual Pixel (chyba 70D) i to DP mu zjada szczegóły i nie ma takiej ostrosci jak milal w 1D mk2. Robil m.in packshoty. Zastanawial sie czy nie zostac z 1D do repo a do packshotow kupic Nikona z 105 micro. Odwodzilem go od tego pomyslu. On twierdzil ze jest opinia o gorszej szczegolowosci matrycy z Dual Piksel. Nie bardzo wiem z czego ona by miala wynikac. Ale faktem jest ze przez to czesć matrycy nie słuzy do rejestracji zdjęcia.
    Bardzo mnie ciekawi jakie sa proporcje powierzchni pikseli do tworzenia obrazu vs powierzchnia pikseli do systemu AF.
    Sony na SLT - tzn na stalym lustrze tracą 1/3 EV. To to zrobil canon nie moze pozostac bez wplywu na obraz.
    Jezeli pisza ze matrycez DP maja zmierzoną taka samą DR jak te bez to znaczy ze .... DP ma na to wpływ. Skad taka logika?
    Bo jesli nowsza matryca nie ma lepszego DR niz stara to z czegos to wynika. Wlasnie z tego ze piksele sa mniejsze.
    Inni producenci potrafią uzyskac lepsze DR nawet przy zmniejszaniu pikseli. Choc zaraz dojdą tu do sciany.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-02-2016 o 12:10
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dual Pixel chyba nie pogarsza rozdzielczości jako takiej - mniej ostre zdjęcia biorą się raczej z mniejszej dokładności DP niż z AF kontrastowego.
    Może spróbować wyostrzyć ręcznie na LV 10x powiększenie i się przekonać.
    Tak czy inaczej EOS70D z DP i tak ostrzy dokładniej niż na zwykłym PD aczkolwiek ciut wolniej.
    Możliwe, że powinien popróbować różnych trybów AF - zawęzić obszar pomiaru itp.
    W sumie jest to bardzo przydatna funkcja do filmowania z użyciem AF.

Domyślnie

z tego co czytam w necie, super video w 1dx mk2 nie do końca jest takie mega jak by się mogło wydawać; 4K zapisywane w MJPG ma podstawową zaletę że bardzo łatwo z niego odzyskać stop-klatkę, ale z kolei wadę taką że zajmuje pierońsko dużo miejsca i że strasznie wolno się obrabia taki materiał bo obróbka nie jest wspierana sprzętowo przez żadne procesory graficzne. Podobno 5min 4K 60fls to 32GB - czyli dość szybko zapełniać będzie się CFast, na CF nie ma szans na zapis, a po HDMI dostępne jest tylko FHD. Może jakiś znawca tematu wypowie się na ile to poważne zarzuty ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Porównanie osiągów tego Canona czy nowych Nikonów do Samsunga NX1 (premiera w roku 2014) daje do myślenia.
    Po prostu producenci nie chcą zrobić aparatu i kamery w jednym.
    Jakiś powód mają.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    z tego co czytam w necie, super video w 1dx mk2 nie do końca jest takie mega jak by się mogło wydawać; 4K zapisywane w MJPG ma podstawową zaletę że bardzo łatwo z niego odzyskać stop-klatkę, ale z kolei wadę taką że zajmuje pierońsko dużo miejsca i że strasznie wolno się obrabia taki materiał bo obróbka nie jest wspierana sprzętowo przez żadne procesory graficzne. Podobno 5min 4K 60fls to 32GB - czyli dość szybko zapełniać będzie się CFast, na CF nie ma szans na zapis, a po HDMI dostępne jest tylko FHD. Może jakiś znawca tematu wypowie się na ile to poważne zarzuty ?
    MJPEG to stosunkowo stary kodek, którego największą wadą jest jego objętośćść. Ma natomiast sporo zalet: to o czym piszesz, czyli możliwość wyjęcia klatki, która jest identycznej jakości jak jpeg z aparatu, to kodek o próbkowaniu koloru 422/8bit i o bardzo małej kompresji (co ogranicza artefakty związane z kompresją). Używam tego kodeka na co dzień (mam 1Dc) i jestem bardzo zadowolony z jakości obrazu. Istotną zaletą tego kodeka jest fakt, że nie obciąża nadmiernie procesora (co w uszczelnionym body ma znaczenie), dlatego 1 Dx mk II nagrywa pół godziny (ograniczenie typowe dla aparatów - mógłby nagrywać dłużej) w przeciwieństwie do Nikona nagrywającego 3 minuty. Nagrywając 4k 25p na karcie 128 mieści się około 33 minut nagrania.

Dla mnie jedyną wadą video w 1dx mk II jest brak C-Loga. Reszta, a zwłaszcza AF w trakcie filmowania i nowa matryca, to cud miód i orzeszki. Canon dał więcej niż się spodziewałem. Mam nadzieję, że to samo zrobią w 5d mk IV.

Jeżeli chcesz poczytać o video w 1dx mk II to tu znajdziesz więcej:

http://www.eoshd.com/comments/topic/...ssing-details/

A tutaj film pokazujący działanie DAF i slow-mo w praktyce:

https://www.youtube.com/watch?v=xITQ6dLRLVI

zobacz też to:

http://blog.vincentlaforet.com/
    Ostatnio edytowane przez sv ; 04-02-2016 o 13:08

Domyślnie

chyba nikt nie zauważył, ale moim zdaniem przeskok z 12 na 14 fps to ogromna zmiana

Domyślnie

Zauważono ten fakt na sąsiednim forum.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    chyba nikt nie zauważył, ale moim zdaniem przeskok z 12 na 14 fps to ogromna zmiana
    tak naprawdę nie wiem na ile będzie to istotne w praktyce (podejrzewam że jak każde ekstremalne parametry w bardzo małej liczbie sytuacji będzie to istotne), poza tym nie wiemy na ile AF będzie wyrabiał. Ale napisałem już że imponująca jest praca jaką canon wykonał nad mechanizmem lustra. Podziw - sądzę że musieli zejść czasem całego cyklu z już bardzo imponujących 60ms do ok 40ms albo jeszcze krótszego interwału.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    To podstawowy parametr reporterskiego body. I prawdopodobnie dlatego ciagle w reporterce Canon jest ciut przed Nikonem. Drugim ważnym parametrem jest praca AF, a trzecim jakość na wysokim ISO.
    Odważę się napisać że np lepsze DR w nikonie jest dla reportera prawie bez znaczenia.

Nikn odzyskał teren po wypuszczeniu D3. W przypadku D5 ma też szanse o ile AF okaże się przełomowy. Mam taką nadzieję, bo chcę lepszego AF w D900.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-02-2016 o 12:33
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni