Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: NX i Rawy

Domyślnie NX i Rawy

Mam pytanie o RAWy przeglądane w NX.
    Od pewnego czasu staram się robić wszystkie zdjęcia RAWie, co akurat okazuje okazuje całkiem się bez seansu. Mój PSD CS3 nie otwiera zdjęć z D90 i tak muszę z Nikonowskim oprogramowaniu konwertować odrazu do JPG lub TIFF.
    Jest różnica przeglądając z NX zdjęcia po kliknięciu trójkącika z napisem RAW. Rożnica w ostrości i przestrzeni barwnej.
    Czy ktoś może wie jak zapisać lub prze konwertować z NX w jakości RAW.
    Konwertowałem Rawy do JPG I TIFF 8/16 i bez zmian.
    D300 + Nikkor 16-85 + Nikkor 35G+ Metz-48+Nikkor 70-300G

Domyślnie

Albo masz RAWy, albo grafikę rastrową. Nie da się pogodzić obu rzeczy.

Poza tym podgląd w ViewNX jest domyślnie na podstawie miniatury zapisanej w RAWach i nie oddaje tego co będzie po eksporcie w pełnej rozdzielczości/jakości.

Inną zupełnie sprawą jest sama edycja RAWów w CS3. Zacznijmy od tego że sam PS w ogóle nie ma możliwości edycji RAWów - żadnych, to jest program pracujący na grafice rastrowej.
    Do wywołania RAWów służy wtyczka ACR (Adobe Camera RAW). Adobe już dawno pomyślało o tym, aby w starszych wersjach bez problemów wywoływać nawet najnowsze RAWy - wystarczy konwersja do formatu DNG (też RAW).
    Ściągasz ze strony Adobe "DNG Converter", konwertujesz pliki do formatu zgodnego z twoją wersją ACR i po problemie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki. Właśnie wczoraj ściągnąłem DNG Converter i jest super.ACR otwiera się bez problemów
    D300 + Nikkor 16-85 + Nikkor 35G+ Metz-48+Nikkor 70-300G

Uprawnienia umieszczania postów