Mam pytanie do siedzących w Win7. Sytuacja wygląda tak, mam trzy identyczne laptopy (dokładnie taka sami konfiguracja), które służą jako laptopty do testów. Z tego powodu mają taka samą konfigurację oraz zestaw wszystkich narzędzi. Obecnie w jednym z nich został wymieniony dysk na SSD a system zainstalowany Win7Pro. Na razie pozostałe dyski SSD leżą w szufladzie, ale też będą wsadzone do tych laptopów. Na pierwszym laptopie mam już na SSD wszystkie programy zainstalowane oraz skonfigurowane, tak jak mają być. Poza moimi programami branżowymi za podstawę systemu robi Win7Pro oraz MS Office. Ponieważ jestem leniwy, pomyślałem aby sklonować ten dysk a nie babrać się w instalację wszystkiego od zera. O ile sama instalacja Win7 i Office nie jest problemem, o tyle przeniesienie konfiguracji pozostałych programów jest lekko irytujące oraz przypomina przepisywanie manusktryptu przez mnicha w wiekach średnich.
Zaznaczam, że mam wszystkie potrzebne licencja na programy. Jak wygląda sprawa sklonowania dysku i czy szanowny Windows nie będzie darł się, że nie był zainstalowany na tym komputerze, a jest przeniesiony z innej maszyny? Jeśli nie, czy dobrym wyborem do klonowania jest Clonezilla Lite? Lata temu używałem Ghosta ale to było w czasach Win2000. Co byście poradzili?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami