Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Klonowanie dysku

Mam pytanie do siedzących w Win7. Sytuacja wygląda tak, mam trzy identyczne laptopy (dokładnie taka sami konfiguracja), które służą jako laptopty do testów. Z tego powodu mają taka samą konfigurację oraz zestaw wszystkich narzędzi. Obecnie w jednym z nich został wymieniony dysk na SSD a system zainstalowany Win7Pro. Na razie pozostałe dyski SSD leżą w szufladzie, ale też będą wsadzone do tych laptopów. Na pierwszym laptopie mam już na SSD wszystkie programy zainstalowane oraz skonfigurowane, tak jak mają być. Poza moimi programami branżowymi za podstawę systemu robi Win7Pro oraz MS Office. Ponieważ jestem leniwy, pomyślałem aby sklonować ten dysk a nie babrać się w instalację wszystkiego od zera. O ile sama instalacja Win7 i Office nie jest problemem, o tyle przeniesienie konfiguracji pozostałych programów jest lekko irytujące oraz przypomina przepisywanie manusktryptu przez mnicha w wiekach średnich.

Zaznaczam, że mam wszystkie potrzebne licencja na programy. Jak wygląda sprawa sklonowania dysku i czy szanowny Windows nie będzie darł się, że nie był zainstalowany na tym komputerze, a jest przeniesiony z innej maszyny? Jeśli nie, czy dobrym wyborem do klonowania jest Clonezilla Lite? Lata temu używałem Ghosta ale to było w czasach Win2000. Co byście poradzili?

Domyślnie

Do przenoszenia systemu na inny dysk używałem xxclone/

Co ciekawe działa na pracującym systemie a nie jak ghost po odpaleniu z płyt czy pendriva
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ostatnio kupiłem SSD 250 GB CRUCIAL z dołączoną licencją na program Acronis.
    Klonowałem Win10 - bez problemów na jednej maszynie.
    Taki klon to lepszy nawet niż backup. Robi się szybciutko i zawsze gotowy do użycia.
    Mówię tu o dysku systemowym.

Ale przenoszenie klona na inną maszynę wiąże się np ze zmianą sterowników,
    poza tym system też jest informowany o zmianie "środowiska".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vid3 Zobacz posta
    Ale przenoszenie klona na inną maszynę wiąże się np ze zmianą sterowników,
    poza tym system też jest informowany o zmianie "środowiska".
    Jak masz identyczne konfiguracje to żadnej zmiany sterowników nie ma.

Domyślnie

Ale np numer seryjny biosu już się zmienia.

Domyślnie

Ale np numer seryjny biosu już się zmienia.
    A co to ma wspólnego ze sterownikami?

Domyślnie

Ze sterownikami nic, ale z pluciem się systemu o naruszenie licencji być może ma.

Domyślnie

Ze sterownikami nic, ale z pluciem się systemu o naruszenie licencji być może ma.
    Jakim pluciem systemu? To nie Apple, że po zmienia numeru seryjnego komputer nie odpala.

Przenosiłem system ze starego koma na nowy bo mi się nie chciało instalować. Przeniosłem tylko dyski i kartę dźwiękową reszta była zupełnie inna. Nawet zupełnie inny producent płyty i procesora a system odpalił i działa bez problemu

Domyślnie

Po naprawie gwarancyjnej HP z Windows 7 prof - wymiana płyty głównej na identyczną - system domagał się ponownej aktywacji.
    Aktywacja przez internet się nie powiodła, trzeba było dzwonić do konsultanta.

Domyślnie

Po naprawie gwarancyjnej HP z Windows 7 prof - wymiana płyty głównej na identyczną - system domagał się ponownej aktywacji.
    Aktywacja przez internet się nie powiodła, trzeba było dzwonić do konsultanta.
    Bo HP ma oprogramowanie w wersji OEM a po za tym system przecież działa i nic się nie wysypało.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów