Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: stara zagroda

Domyślnie stara zagroda

Ostatnio miałem okres deszczowo-chmurzasty w zdjęcioróbstwie, postanowiłem zrobić coś jaśniejszego, z większym udziałem słoneczka. I tak w obiektyw wpadł mi ten motyw.

Obróbka ograniczona tylko do kadrowania, reszta uzyskana za pomocą filtra połówkowego. Można powiedzieć "prosto z puszki".

Domyślnie

Mnie sie bardzo podoba, dodac Giewont w tle i mamy "prawie jak" TU
    Sympatyczny obrazek, jezeli prosto z puszki to domyslam sie, ze to btyl JPG i to co widzimy to jedno z ustawien ("efektow") gotowych...tak wiec obrobka w rekach procesora aparatu nie w twoich, tez tak mozna.

Domyślnie

Od kilku lat używam tylko RAW. Lecz po wywołaniu z NEF obrazek wyglądał na tyle dobrze, że nie widziałem potrzeby mieszania suwaczkami. Nie chciałem go popsuć. Poniżej inne ujęcie z tego samego miejsca. Też bez obróbki.

Starałem się jak najwięcej zrobić w terenie, oceniłem jaki filtr połówkowy dać by zredukować jasność nieba do możliwości matrycy. I to wszystko.

Domyślnie

Obydwa całkiem fajne
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

OK, poruszałem suwaczkami by wzmocnić efekt. Pewnie zaraz "oberwę" za kolorystykę itp. ale niech będzie. Jakoś to przełknę. Czy tak będzie lepiej ?

Domyślnie

oryginały mi pasują po obróbce za ciężkie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniekk Zobacz posta
    oryginały mi pasują po obróbce za ciężkie
    I tu jest ból. Jak kolorystyka zgodna z "oryginałem" to obrazek nie rzuca się w oczy, dopiero jak się podrasuje temperaturę barwową, kontrast, nasycenie barw itp. "to zbiera się oklaski".

Ja też wolę wersję oryginalną.

Domyślnie

"Kolorystyka zgodna z oryginałem" to tu jest zgodna z wypraniem/prześwietleniem/przeniebieszczeniem charakterystycznym dla naszego kochanego Nikona. Poprawki może nieco przesadzone, ale o wiele bardziej "zgodne z oryginałem".
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Rozumiem, ruszać suwaczkami ale z większą wstrzemięźliwością

Domyślnie

Myślę, że to nie była złota godzina więc i kolory 1 i 2 są bardziej zgodne z oryginałem niż te złote. Podoba mi się 2.
    Fotoamator + Nikon D300, FujiFilm S5 Pro, Fujifilm X10 i XT-10
    Pozdrawiam. M.K.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów