Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie i1 Display Pro (Kalibracja Monitora)

Testuje kalibrator - i1 Display Pro, na trzech roznych monitorach, caly proces kalibracji przebiega identycznie (identyczne ustawienia w sofcie i korekta tego co podaje kalibrator w czasie kalibracji).

Po kalibracji efekty powinny byc chyba bardzo zblizone (?) ale niestety tak nie jest:/ jeden z monitorow ma zafarb niebieski w drugim przewaza zielony, trzeci jeszcze inny ...

Jakie ustawienia powinny byc w tym sofcie ?

Czy ustawienia fabryczne monitora maja jakis wplyw ?

Co musze zrobic aby byl odobrze ?

A moze te kalibratory sa wlasnie takie dobre , ze najlepiej odeslac je spowrotem do sklepu ?
    Ostatnio edytowane przez intelfoto ; 10-06-2015 o 20:16

Domyślnie

Ja tam początkujący jestem jeżeli chodzi o kalibrację i kalibruję tyko swój monitor. Skoro narzekań na kolor na zdjęciach nie ma czyli chyba w miarę jest ok.
    Korzystam również z tego kalibratora, ale innego oprogramowania (Argyll), więcej możliwości i jak dla mnie bardziej przejrzysty.
    Pytanie, czy to takie same trzy monitory, czy każdy z innej parafii?
    Na początek może wypadałoby zrobić reset do ustawień fabrycznych.
    Czy takie same parametry kalibracji dajesz dla każdego monitora?
    Czy jasność i balans bieli ustawiasz ręczenie, czy zostawiasz automat - chyba taka opcja jest w aplikacji dołączonej do kalibratora?
    Piszę o rzeczach, o których ja nie wiedziałem podłączając pierwszy raz kalibrator.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Witam

Trzy z roznej parafi , moze wlasnie dlatego ? Robilem jak napisales, resetowalem do ustawien fabrycznych i ustawialem takie same parametry dla kazdego monitora w czasie kalibracji... Mozlwie ze cos tam robilem nie tak, ale juz nawet nie chce wiedziec W koncu dzisiaj go spakowalem i odeslalem z powrotem do sklepu, zamowie moze jakis inny.

Pozdr...
    Dzieki za odpowiedz.
    Ostatnio edytowane przez intelfoto ; 11-06-2015 o 12:58

Domyślnie

Może pare "dogmatów" pomoże:
    a) w budżecie do kilkunastu tys. zł nie ma lepszego kalibratora do monitorów;
    b) monitory z różnymi typami matryc i/lub podświetlenia nawet po kalibracji potrafią i mogą dawać wrażenie różnego wyświetlania;
    c) kalibrując i1 Display Pro należy (niezależnie od targetu) wybrać tryb pracy odpowiedni dla podświetlenia danego monitora (CRT, LCD CCFL, WLED itd.)
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Pozbylem sie dzisiaj tych trzech monitorow i zamowilem nowy EIZO z kalibratorem, przy okazji zamowilem tez ColorChecker Passport ... a wszystko zaczelo sie od filtra NISI ND 1000

Domyślnie

Z jakim kalibratorem - mam nadzieję, że piszesz o wbudowanym w monitor, a nie EasyPix?

Te wbudowane w serię CG są autonomiczne, ale w seriach CS, CX muszą być najpierw "wysterowane" czymś zewnętrznym, minimum i1 Display Pro.
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Wyslalem linka na PW , zobacz co to i daj znac, bo moge to jeszcze odeslac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez intelfoto Zobacz posta
    Pozbylem sie dzisiaj tych trzech monitorow i zamowilem nowy EIZO z kalibratorem, przy okazji zamowilem tez ColorChecker Passport ... a wszystko zaczelo sie od filtra NISI ND 1000
    Daj znać jaki model

Domyślnie

Zamowilem model EIZO EV2436W-Photo 24.1" LED w zestawie z kalibratorem. Mysle ze jakis lepszy monitor nie jest mi w sumie potrzebny, nie robie zdjec zawodowo. Chyba ze dojde do wniosku ze jest to naprawde kiepski monitor nienadajacy sie w ogole do obrobki zdjec, to go odesle.
    Ostatnio edytowane przez intelfoto ; 12-06-2015 o 17:17

Domyślnie

Odpowiedź już masz na PW.

EV powinien dać radę na amatorskie potrzeby, ale dołączony "dekalibrator" to pomyłka.

CS240 jest bardziej dojrzałym monitorem i myślę, że byś go docenił nawet jako niezawodowiec.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów