Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Pstryki dwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Project Zobacz posta
    @maniak

Właśnie największym problemem z jedynką jest to, że nijak to nie miejsce nie ma się na fotografii do tego co tam było.
    Widok przed moimi oczami malował się nieziemski cień, światło, cień, światło i głębia która po zarejestrowaniu tego aparatem gdzieś uciekła.
    Habazie po prawej i lewej mogę tłumaczyć tylko tym, że nie znoszę ciasnych kadrów ale fakt, skutecznie tym rozpraszam oko które nie ma się gdzie skupić. Inna kwestia jest taka, że każdy crop z wysłużonej D40 jest już mocno "szumiący" czy "pixelowy" na większych ekranach co jest już widoczne przy 720p a co dopiero 1080.
    Co do zniechęcania - bardzie zniechęcony nie mogę być patrząc na swoją "szufladę" i prezentując z niej powyższy "najlepszy" materiał
    Mówisz o materiale do szlifowania umiejętności w obróbce, czy tu na forum znajdę solidny poradnik (w ojczystym języku) ? Coś na wzór niektórych poradników Kelby`ego (na ich podstawie obrabiane były te zdjęcia)?

Za rady serdeczne dzięki, za krytykę jeszcze serdeczniejsze, być może wrócę silniejszy, no chyba, że nadal pozostanie szuflada
    Sęk w tym, że w prawidłowo naświetlonej klatce wszystkie te skwarki są zapisane. Trzeba to jedynie wyzwolić w programie graficznym, który właśnie do tego służy. Podstawą jest jednak naświetlenie, wszelkie popełnione tu błędy mszczą się później w obróbce szumami, rozwarstwieniami tonalnymi itp. Żaden RAW tu nie pomoże. Oczywiście materiał z nowszych puszek pozwala na głębsze sięgnięcie w plik, jednak trzeba pamiętać, że KAŻDE ruszenie suwaczkami powoduje mniejszą lub większą degradację materiału wyjściowego.
    LED ZEPPELIN

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

@nikonozaur

Ja to doskonale wiem, problem w tym, że nawet poprawnie naświetlone zdjęcia mają widoczne szumy w większej rozdzielczości.
    Chciałbym zobaczyć dobrze wywołane, naświetlone i przeskalowane do 1920x1080 zdjęcie z materiału z maksymalnego 3008x2000 - no chyba że się mylę?
    Jeszcze gorzej sprawa wygląda gdy się łączy 3-5 lub więcej naświetleń jak w tym przypadku + mydło z AF którego wyostrzanie też robi swoje a którego nie mogę przestać unikać przy mojej wadzie wzroku...
    Ostatnio edytowane przez Project ; 19-05-2015 o 17:01

Domyślnie

Nie wiem jaki masz aparat, ale proponuję spróbować wielokrotnej ekspozycji (nie bracketingu). Puszka sama łączy NEF'y (max. 10).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolnośląskie

Domyślnie

@Up

Nikon D40 i ta puszka ma nieziemskie braki...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów