Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: EN-EL9 a D3000

Domyślnie EN-EL9 a D3000

Nie znalazłam takiego pytania na forum, dlatego zakładam nowy wątek. Jeśli pytanie już gdzieś się pojawiło, to przepraszam, szukajka mi nic nie wypluła albo ja nie umiem jej obsługiwać
    Posiadam D3000, który fabrycznie ma aku EN-EL9a. Gość próbuje mi wcisnąć EN-EL9 twierdząc, że będzie działał bez zarzutu. Widzę, że te aku różnią się parametrami. Facet ma rację czy po prostu szuka jelenia? Patrząc na ceny nowych aku skłaniałabym się też ku 9, ale nie wiem, czy będzie działał bez problemu w D3000. Pomoże ktoś? Bardzo bym była wdzięczna.
    Baba z aparatem, kryć się!

Domyślnie

Z tego go podpowiada wujek Google, to EN-EL9 będzie działać z D3000. Jest to bateria stosowana w D40/40x, do których po wgraniu nowszego oprogramowania będzie pasować też EN-EL9a. Wymiarowo i stykowo są identyczne ale wersja z a ma większą pojemność.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Dzięki! Wersja z a jest prawie 2x droższa, więc wolę kupić 9, nawet kosztem mniejszej pojemności - ma robić za "zapas", zazwyczaj jeden aku mi starcza.
    Baba z aparatem, kryć się!

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Będzie działać na 100% używałem tego z D40 bez literki a w D5000.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Uprawnienia umieszczania postów