Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Nikkor 18-105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myrele Zobacz posta
    Mialem wszystkie 3 na DX i 35 byla zawsze za waska.
    Do portretu najbardziej lubilem 50 ze wzgledu na ogniskowa, ale z 85 byl ladniejszy obrazek
    MZ z tej trójcy 85 najlepiej się nadaje do zdjęć ludzi.

Cytat Zamieszczone przez knopers1 Zobacz posta
    Do portretu wystarczy "Kitowy" i dobre tlo....
    Zdjecia ludziom można robic... "wszystkim"...
    Nikon

Domyślnie

Dokładnie tak, zdjęcia ludziom można robić na różnych ogniskowych tak samo jak jest wiele rodzajów portretów. Portret to nie tylko mała głębia i twarz. Nie popadajmy w schematy bo to najgorsze co może zrobić fotograf, zarówno amator jak i zawodowiec. Ja robiłem różnymi ogniskowymi, najczęściej 35mm (stałką, jedyną jaką mam) a także większymi, 70, 85, 105, 135 200 i pośrednimi. Szkłem tanim i kitowym, aczkolwiek w dobrym świetle, często z lampą i nieco przymknięty daje naprawdę zadowalające mnie rezultaty.
    Głównymi problemami ludzi którzy nie wiedzą co chcą kupić to po albo nadmiar kasy, albo przekonanie że dobre szkło wszystko samo rozwiąże albo kompletny brak pomysłu, umiejętności i wyobraźni.
    Radzę kupić i przeczytać ze zrozumieniem kilka książek, nieco starszych fotografów, robić dużo zdjęć i się prze to uczyć a takie pytania będa zbędne. Na początek jakiekolwiek szkło 18-55 czy 18-105 jest aż nadto wystarczające.
    Od jakiegoś czasu wszystko idzie złą drogą na tym forum, ogromna większość pytań to jakie szło do tego tamtego, co kupić żeby zrobić lepsze zdjęcie. Nikt nie pyta co zrobić i jak wykorzystać to co się ma, jak wycisnąć z tego max. Fotografia jako taka spada na dalszy plan a zastępuje ją czysty sprzętowy onanizm.
    Musiałem, może ktoś się ze mną zgodzi.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dho'ine Zobacz posta
    Dokładnie tak, zdjęcia ludziom można robić na różnych ogniskowych tak samo jak jest wiele rodzajów portretów. Portret to nie tylko mała głębia i twarz. Nie popadajmy w schematy bo to najgorsze co może zrobić fotograf, zarówno amator jak i zawodowiec. Ja robiłem różnymi ogniskowymi, najczęściej 35mm (stałką, jedyną jaką mam) a także większymi, 70, 85, 105, 135 200 i pośrednimi. Szkłem tanim i kitowym, aczkolwiek w dobrym świetle, często z lampą i nieco przymknięty daje naprawdę zadowalające mnie rezultaty.
    Głównymi problemami ludzi którzy nie wiedzą co chcą kupić to po albo nadmiar kasy, albo przekonanie że dobre szkło wszystko samo rozwiąże albo kompletny brak pomysłu, umiejętności i wyobraźni.
    Radzę kupić i przeczytać ze zrozumieniem kilka książek, nieco starszych fotografów, robić dużo zdjęć i się prze to uczyć a takie pytania będa zbędne. Na początek jakiekolwiek szkło 18-55 czy 18-105 jest aż nadto wystarczające.
    Od jakiegoś czasu wszystko idzie złą drogą na tym forum, ogromna większość pytań to jakie szło do tego tamtego, co kupić żeby zrobić lepsze zdjęcie. Nikt nie pyta co zrobić i jak wykorzystać to co się ma, jak wycisnąć z tego max. Fotografia jako taka spada na dalszy plan a zastępuje ją czysty sprzętowy onanizm.
    Ja się zgodzę

Domyślnie

I ja się zgadzam, ze wszystkim co napisałeś.

Oszczędny w słowach Awatar abiks22
    Miasto
    Olsztyn k/Częstochowy

Domyślnie

Ja też, z tym że wymieniłem kita 18-55 na Sigmę 17-50, do tego jest jeszcze kitowy 55-200, i uważam że mam wszystko...tylko nie wiedzę i pomysł jak to wykorzystać..
    Amator ze sprzętem amatorskim,żeby nie było przerostu formy nad treścią...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abiks22 Zobacz posta
    ...tylko nie wiedzę i pomysł jak to wykorzystać..
    Spokojnie, to przychodzi z czasem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dho'ine Zobacz posta
    W większości się z Tobą zgadzam...
    Nikon

Domyślnie

Święta racja. 18-105 jest świetnym, wydaje mi się, mocno niedocenianym obiektywem. Oczywiście, że mógłby być jaśniejszy, mógłby mieć metalowy bagnet ale i tak daje radę.
    Osobiście często mnie zaskakuje bardzo pozytywnie. Swego czasu myślałem, żeby go wymienić na coś lepszego i doszedłem do wniosku, ze nie ma sensu. Wolę uzupełnić szklarnię o inne ogniskowe, a dopiero na końcu dokupić Sigmą 18-35, a 18-105 i tak zostawić jako szkło spacerowe do drugiego body.
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Dokładnie. Za kwoty rzędu 500-700 PLN ów raczej jedynie ów 18-105 i 35 1.8 są warte uwagi.
    d5500 + S17-50 2.8 + N55-300 + w szufladzie zakurzone 35 1.8, 100 mm 2.8e z dandelionem

Domyślnie

Jest takie szkło za ok. 20 tys. (stałka) ... http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs2002ii.jpg

Jak myślicie, czemu aż tyle trzeba za nie dać ? ... Odpowiedź jest prosta: obrazek modelki z niego jest booskii !

85mm się nie umywa !
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów