Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: motylkowo

Domyślnie motylkowo

dziś na pół godzinki, między deszczem, wyszedłem pofocić...

Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Czy mogłbyś uzasadnić dlaczego Twoja 70tka jest lepsza od Tamrona ??
    Zadaje to pytanie, bo wg mojego oka bardziej podobaja mi się pod względem jakości zdjęcia z czasów 90tki-być może ułatwieniem była wtedy wieksza możliwa odległośc ostrzenia??

Czekam na Tamrona ale zawsze moge zmienic decyzje

pozdrawiam

Domyślnie

Nikuś, jestem zachwycony jakością tej Sigmy. W subiektywnym odczuciu jest minimalnie lepsza od Tamrona 90, jakby ostrzejsza jeszcze, świetnie przenosi kolory, kontrasty i ma ładny bokeh. Ale to bardzo subiektywne, a róznice są minimalne. Jedyna wada tej Sigmy to jej zbyt mała ogniskowa. Gdy dołożę komplet pierścieni to odległość czoła obiektywu od fotografowanego obiektu jest bardzo mała (6-6,5 cm przy skali 2,3:1). Dlatego zdecydowałem ponownie kupić Tamrona, a w przyszłości może jeszcze dłuższe szkło

a tu masz crop 1:1 z drugiego zdjęcia
    wigi.pl

Domyślnie

Własnie dlatego na początek przygody z makro "przyjaznym" dzieki odległości szkiełkiem będzie Tamron. Zastanawiam się jeszcze czym ostrzysz po zmniejszeniu fotki? czy za kazdym razem jakims "gotowcem", czy w jakims powaznym programie w zależnosci od potrzeby/uznania?

Domyślnie

Nikuś, po zmniejszeniu wyostrzam lekko przez Unsharp mask (maska wyostrzająca), jak chyba większość...
    wigi.pl

Domyślnie

Oba ładne, z 2jki pozbyłbym się tej zielonej plamy po prawej oraz tej w dalszym tle za głowa owada.

Domyślnie

Oba bardzo ładne

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeere Zobacz posta
    Oba ładne, z 2jki pozbyłbym się tej zielonej plamy po prawej oraz tej w dalszym tle za głowa owada.
    i ty tak robisz ze swoimi zdjęciami?
    dla mnie to już zbyt duża manipulacja
    poza tym nie lubie jak jest zbyt sterylnie
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    i ty tak robisz ze swoimi zdjęciami?
    Owszem, bywają takie sytuacje, że świadomie popełniam tego typu retusz, to źle ? Każdy ma inne poczucie estetyki, a skoro można ją poprawić dlaczego nie ? Kwesta gustu, o tym sie ponoc nie rozmawia

pozdr@ll

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów