Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: WRS Mechaniczny

Domyślnie

Sesja Wydziałowej Rady Studentów Wydziału Mechanicznego Politechniki Gdańskiej. Wszystkich portretów nie umieszczam, bo niektóre nieco odstają poziomem.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 14-03-2015 o 16:25 Powód: rozmiar zdjęć

Domyślnie

Bez urazy, ale dla mnie te zdjęcia wyglądają sztucznie. Ludzie w czyściutkich kurtkach i koszulach pracujący na tokarkach i frezarkach? Jedno do drugiego nie za bardzo pasuje. Ja bym ich trochę wybrudził, może wtedy byłoby bardziej naturalnie.

Domyślnie

4 - gdzie było BHP?! W rozpuszconych włosach przy maszynie?! Weź tego nie pokazuj
    A tak poważnie to za przedmówcą - sztuczne i pozowane, zwłaszcza 7.
    Mam lustrzankę, jestę fotografę!

Domyślnie

taka historia mi się przypomniała przy okazji zdjęcia nr. 4

Czas kariery aktorki Veronici Lake przypadł na lata II wojny światowej i kilka późniejszych. Kobiety musiały zająć miejsca pracy opuszczone przez mężczyzn, którzy wyruszyli na front, przez tych co z wojny nie wrócili. Panie te, zapatrzone w wizerunek długowłosej seksownej blondynki nawet stając przy maszynach chciały wyglądać jak gwiazda kina. Ponoć zdarzyły się wypadki wkręcenia długich włosów w pracujące ruchome części maszyn.

Nie, nie jestem opętanym poczuciem misji instruktorem BHP , ale tak wyglądających i ubranych ludzi nie dopuszczono by do maszyn w miejscach gdzie miałem okazję pracować.

Jeśli chodzi o pomysł na całość to może należało użyć wnętrz hali maszyn jako tła do portretów. Ludzie do zdjęć ubrani byliby w swoje codzienne stroje, elementem łączącym wszystko byłoby tło sugerujące ich wspólne zainteresowania.
    A jeśli stawiać ich przy maszynach sugerując prawdziwe działanie to postarałbym się o większe ich zaangażowanie, relaizm - tymczasem nie chce się wierzyć ludziom na zdjęciach. Ot stoją gdzie im fotograf kazał
    myślę co piszę

Domyślnie

Cóż, pewną tradycją sesji WRSów PG jest właśnie taki "umiarkowany realizm" polegający na ubraniu się w wydziałowe koszulki i wykonaniu trochę udawanych portretów środowiskowych. Zdjęcia są kierowane do grona studentów, a całe przedsięwzięcie ma charakter humorystyczny i z przymrużeniem oka. Ale oczywiście, macie rację - przez to kadry tracą na iluzoryczności, widać, że to nie prawdziwy warsztat pracy.

Kierownik hali mnie polubił, więc może uda mi się wejść tam jeszcze raz i powtórzyć najlepsze kadry z paroma odpowiednio przygotowanymi modelami
    Ostatnio edytowane przez MatusP ; 14-03-2015 o 14:01

Domyślnie

Mnie przekonuje tylko gość na zdjęciu 5, bo wczuł się w rolę. Łagodzi to niedociągnięcia: ta koszula w ogóle nie pasi a model jakby lekko wyszedł przed GO.

W szóstce fajne iskry, dodają dynamiki.

Biorąc pod uwagę otoczenie, te osoby wyglądają zbyt sterylnie. Co niektórych trzebaby normalniej ubrać a wszystkich lekko wybrudzić. Wtedy byłby klimacik, nawet jeśli emocji w kadrze brak. Mniejsza głębia również pomogłaby w wielu przypadkach.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 14-03-2015 o 15:17

Domyślnie

Pooglądaj te zdjęcia naszego forumowego Stiga. A tutaj masz wątek o tych zdjęciach. Tak to powinno wyglądać
    D90, N18-200 VR, N50 1.4, S10-20, Samyang8 i masa innych gratów

Uprawnienia umieszczania postów