Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie poszukiwany programista/informatyk (Windows)

Problem:

Pojawianie się się komunikatu "out of memory" i wywalanie obliczeń w programie Roland Modela Player 4 (postprocesor i sterownik maszyny Roland) przy projektach wymagających długich i skomplikowanych obliczeń.

Wskazówki:

- System Windows 7 PRO 64, RAM 32 GB
    - Obliczenia są na tyle skomplikowane, że i7 4.8 GHz wykonuje je przez kilka, czasami kilkanaście godzin. Program nie korzysta z technologii HT.
    - Pamięć RAM nie jest nigdy wykorzystywana nawet w 50%.
    - Osobiście podejrzewam, że program Rolanda został sknocony w Javie i JRT robi jakieś chocki klocki.
    - Problem jest na świecie znany, ale nie znaleziono jeszcze rozwiązania. Roland zachowuje się jak Nikon - wszystko gra, problemu nie ma.

Szukane rozwiązanie: Łatka systemowa, łatka do programu lub zmiana ustawień systemu.

Wynagrodzenie za rozwiązanie: satysfakcja, flaszka lub banknoty NBP.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Próbowałeś jednej / dedykowanej wersji Javy ?
    Czy dla samej Javy zmieniałeś w niej ustawienia ?
    Masz wersję Javy 64bitową czy 32 ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Próbowałem. Niestety na 32 bitowym XP podobny cyrk.

Domyślnie

Problem z zamknietymi strerownikami jest ciezki.. mozesz poszukac przez alternatywne systemy ale z tego co sprawdzilem np: pod linuksem i tak trzeba uzywac widnowowych sterownikow.
    Jedyna szansa na rozwiazanie problemu to udazenie bezposrednio do developerow

Domyślnie

Jakiekolwiek logi ? Ten soft jest napisany w javie ? Masz jakieś linki do poodbnych problemów
    Jeżeli jest napisany w javie, to można użyć jvisualvm, żeby coś podejrzeć.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tak ale pewnie skończyłoby się modyfikacją kodu, pod kątem wydajności a do tego trzeba mieć źródła kodu od producenta. Analiza i analiza, temat niełatwy i czasochłonny, dłuższy niż te obliczenia Nie jestem wyrocznią, ale często to droga donikąd.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Mało kto coś wie. Info o Javie znalazłem na forum CNC w USA. Problemem jest to, że użytkowników tego softu jest na świecie może kilka tysięcy. Problem dodatkowy stanowi brak alternatywy. Jest co prawda Deskproto, ale niestety jest zbyt ułomny w wielu kwestiach. Sam program Rolanda jest świetny, poza tym, że w pewnych przypadkach nie działa.

Tutaj link do tego problemu innych użytkowników. Rozwiązanie podane w wątku sprawdza się sporadycznie, gdy plik wynikowy ma między 300 a 400 MB. Powyżej 400 MB i tak wywala "out of memory".
    http://www.cnczone.com/forums/genera...ng-memory.html

Domyślnie

Z ciekawości spojrzałem i faktycznie nie ma wielu odpowiedzi na ten problem. A powiedz jaki masz system plikow na dyskach? Może stary FAT i stąd problem?
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Ten bład wywala bez względu na system plików na dyskach. System operacyjny też nie ma na to wpływu, podobnie jak ilośc RAMu. Sprawdziłem w praktyce. Zawsze to samo.

Domyślnie

Programista Windows, brzmi jak Fotograf Fx

Co do problemu, rsz niestety bez przepisania Rolanda nic z tym nie zrobisz a do tego programisty raczej nie znajdziesz (już o takim za flaszkę nie wspominając).

Jeśli to w javie jest, to próbowałeś zmiennymi środowiskowymi wymusić większy przydział pamięci dla javy?
    na przykład tak:

javaw -Xmx8192m -Xms4096m -jar ścieżka_do_rolanda
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów