Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: D5300 vs D7000

Domyślnie

Jak piszą przedmówcy-szybkość zmiany parametrów będzie tylko troszkę lepsza, a dodatkowe kółko to nie jedyna istotna różnica.Dla mnie najważniejsze to-górny wyświetlacz,sama wielkość body,synchronizacja z krótkimi czasami,śrubokręt i przede wszystkim wizjer. Miałem 3100, potem 5100, teraz 7100 i moje zdjęcia nie stawały się lepsze po kolejnych zmianach puszki, a w miarę własnego rozwoju i nabytej wiedzy. Ale radość z fotografowania jak najbardziej,bo cieszy mnie zarówno efekt końcowy,czyli zdjęcie jak i proces jego powstawania z jak największym moim udziałem. Dla mnie na dzień dzisiejszy d7000 to minimum,pod warunkiem że dobry egzemplarz,albo d7100 jeśli budżet pozwala. Jeżeli to hobby na dłużej i na poważnie od razu kup coś lepszego,znaczy bardziej zaawansowanego w funkcje, a jeśli tylko rodzinne, niedzielno-wakacyjne pstrykanie to 5300 lub cokolwiek z wersji d5xxx w zupełności wystarczy.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

Mimo że D7000 ma procek EXPEED 2?

Domyślnie

Czy gdyby miał expeed 9 to byś go brał bez zastanowienia?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egdo Zobacz posta
    Mimo że D7000 ma procek EXPEED 2?
    Chyba jednak za bardzo uzależniasz efekt końcowy od posiadanego body.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

Raczej bardziej wierzę w umiejętności, sądzę że każdym aparatem można zrobić dobre zdjęcie. Chociaż zmiennych jest bardzo dużo a prawdopodobieństwo strzelenia dobrej fotki aparatem o dobrych parametrach rośnie. Dla przykładu bagatelne parametry techniczne jak czas uruchomienia, ustawienie i uchwycenie momentu. Sądzę że każdy z Was ma takie zdjęcie w które patrzy i się zachwyca ile miał szczęścia że chwycił ten moment. Patrzę na puszkę pod względem możliwości - potencjału.

Mała dygresja:

Widzę że status "gaduła" lub "oszczędny w słowach" jest odwrotnie proporcjonalny do wiedzy. Nie uogólniając myślę o Panu MstrG

Domyślnie

...Widzę że status "gaduła" lub "oszczędny w słowach" jest odwrotnie proporcjonalny do wiedzy. Nie uogólniając myślę o Panu MstrG
    Myślę, że akurat w ostatniej swojej wypowiedzi MysterDżi miał sporo racji, bo jeszcze nie spotkałem się z opinią by komuś w uchwyceniu decydującego momentu aparatem D7000 przeszkadzał ekspid drugi.

Domyślnie

Ale ja nie mówię że mi przeszkadza, raczej skłaniam się ku D7000. Szukam tutaj opinii użytkowników a nie bełkotu gaduł, którzy nie mają nic ciekawego, ani mądrego do powiedzenia. Z twojej wypowiedzi jak i MstrG nie wynika żadna wiedza - bełkot.

Idąc Twoim tokiem rozumowania można też się przesiąść na analoga. To bardzo ciekawe czemu ma służyć postęp techniczny i technologiczny?
    Ostatnio edytowane przez egdo ; 26-02-2015 o 00:27

Domyślnie

Bełkot to niezrozumiała mowa, często pozbawiona sensu a sens mojej wypowiedzi jest jasny: nie zajmuj sobie głowy takimi pierdołami jak sufiksy przy nazwie procesora. D7000 podobnie jak jego sukcesor w którego jestem posiadaniu to świetne aparaty, a jako że D7000 ma mniej danych do "obsłużenia" to też procek który mu zaaplikowano nie musi być tak wydajny jak u jego młodszego rodzeństwa.
    ...Chociaż zmiennych jest bardzo dużo a prawdopodobieństwo strzelenia dobrej fotki aparatem o dobrych parametrach rośnie. Dla przykładu bagatelne parametry techniczne jak czas uruchomienia, ustawienie i uchwycenie momentu...
    D7000 poradzi sobie z tym wszystkim błyskawicznie. Wcześniej miałem jeszcze starszy aparat (d90) z jeszcze starszym expeedem i jeśli chodzi o czas uruchomienia, ustawiania parametrów i reakcji nie zauważam żadnej różnicy między nim a np D7100 z expeedem 3.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-02-2015 o 00:45

Domyślnie

Miałem D5100 (wiem, że tutaj mowa o D5300, ale posłużę się tutaj swoim przykładem) i po 2 latach przeszedłem na D7000 ze względu na ergonomię (lepszy chwyt, wizjer, dwie rolki, przyciski powyciągane na zewnątrz obudowy itp.) i śrubokręt
    Naprawdę było warto to zrobić. Af działa bardzo dobrze, a olejem chlapały bodajże tylko pierwsze serie...
    Moim zdaniem najlepszym wyborem by był D7000
    Moje fotografie: stronie i fanpage.

Domyślnie

Super dzięki za odpowiedź. Właśnie ta ergonomia jest ważna. D7100 sięga większego budżetu ale jest lepsza. Dziś bawiłem się przez chwile jednym i drugim. Pierwsze odczucia to dużo szybsze AF, generalnie jest lepszy. No ale w moim budżecie mieści się D5300 i D7000 i się wahom jak ten baca ;P

Siedzi góral na kamieniu i myśli. Podchodzi turysta i pyta:
    - Co tak myślicie?
    - Waham się.
    - Czemu się wahacie?
    - Wczoraj z żoną byliśmy na weselu. Mnie pobili, a żonę zgwałcili.
    - No i?
    - Dzisiaj zaprosili nas na poprawiny. Żona idzie, a ja się waham.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów