Witajcie,
Mam do wyboru 2 body D5300 i D7000 oba są second hand cena jest taka sama. Różnice są w klapnięciach, D5300 ma ich 6000 a D7000 koło 27000. Lecz sądzę że przy tej klasie większego znaczenia to nie ma, tym bardziej producent informuje o trwałości 150 tyś. Aparat ma służyć do użytku własnego nie zarobkowego, jako materiał do ćwiczeń przed czymś lepszym.
O d7000 się nasłuchałem, że olej na matrycy że AF jest słabe itp. Moim zdaniem jego zaletą jest ergonomia. Dwa pokrętła, wyświetlacz (mały pobór prądu). Co prawda jest dość ciężki ale za to dobrze leży w dłoni, natomiast D5300 to taka zabaweczka lekka, mała- za mała na męską dłoń. Wydaje mi się że może to być bardziej uciążliwe niż masa D7000. No i duży obrotowy wyświetlacz- wada czy zaleta? Jak chce się szybko cyknąć zdjęcie z góry to zanim obrócę ekran sytuacja się zmieni i po momencieWiec w takiej sytuacji tak czy siak trzeba trzaskać intuicyjnie nie patrząc w okienko. A w związku z tym WADA a do tego zmniejszenie czasu pracy baterii.
Moje pytanie. Czy w D5300 jest możliwa szybka zmiana ustawień przysłony i migawki jak w D7000 za pomocą pokręteł.
Nie będę się bardziej rozpisywał i sugerował, bo chciałbym usłyszeć Wasze zdanie. Raczej praktyczne informacje niż teoretyczne wywody.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami