Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: D5300 vs D7000

Domyślnie D5300 vs D7000

Witajcie,

Mam do wyboru 2 body D5300 i D7000 oba są second hand cena jest taka sama. Różnice są w klapnięciach, D5300 ma ich 6000 a D7000 koło 27000. Lecz sądzę że przy tej klasie większego znaczenia to nie ma, tym bardziej producent informuje o trwałości 150 tyś. Aparat ma służyć do użytku własnego nie zarobkowego, jako materiał do ćwiczeń przed czymś lepszym.

O d7000 się nasłuchałem, że olej na matrycy że AF jest słabe itp. Moim zdaniem jego zaletą jest ergonomia. Dwa pokrętła, wyświetlacz (mały pobór prądu). Co prawda jest dość ciężki ale za to dobrze leży w dłoni, natomiast D5300 to taka zabaweczka lekka, mała- za mała na męską dłoń. Wydaje mi się że może to być bardziej uciążliwe niż masa D7000. No i duży obrotowy wyświetlacz- wada czy zaleta? Jak chce się szybko cyknąć zdjęcie z góry to zanim obrócę ekran sytuacja się zmieni i po momencie Wiec w takiej sytuacji tak czy siak trzeba trzaskać intuicyjnie nie patrząc w okienko. A w związku z tym WADA a do tego zmniejszenie czasu pracy baterii.

Moje pytanie. Czy w D5300 jest możliwa szybka zmiana ustawień przysłony i migawki jak w D7000 za pomocą pokręteł.

Nie będę się bardziej rozpisywał i sugerował, bo chciałbym usłyszeć Wasze zdanie. Raczej praktyczne informacje niż teoretyczne wywody.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egdo Zobacz posta
    Moje pytanie. Czy w D5300 jest możliwa szybka zmiana ustawień przysłony i migawki jak w D7000 za pomocą pokręteł.
    W D5300 nie ma pokręteł, jest jedno pokrętło. Chyba, że policzysz to do zmiany dioptrażu
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Źle zrozumiałeś pytanie - ja wiem że jest jedno. Pytam czy jest możliwość szybkiej zmiany ustawień czy trzeba klikać jakiś czas i później znowu i znowu aż ustawię właściwie. Chcę szybko reagować i sądzę że w D7000 jest to łatwiejsze.

Domyślnie

Źle zrozumiałeś pytanie - ja wiem że jest jedno. Pytam czy jest możliwość szybkiej zmiany ustawień czy trzeba klikać jakiś czas i później znowu i znowu aż ustawię właściwie. Chcę szybko reagować i sądzę że w D7000 jest to łatwiejsze.
    Pytanie zrozumiałem dobrze

Skoro w jednym są dwa pokrętła nastaw, w drugim jedno to jak może być tak samo szybka zmiana parametrów?
    Musisz wcisnąć odpowiedni przycisk, który zmieni funkcję pokrętła.

Co masz na myśli pisząc "klikać jakiś czas"? Chcesz szybko reagować, jakiego trybu będziesz używać, jakie zmiany będziesz wprowadzać?
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 25-02-2015 o 11:48
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

[...] Moje pytanie. Czy w D5300 jest możliwa szybka zmiana ustawień przysłony i migawki jak w D7000 za pomocą pokręteł.
    Szybka TAK ale nie za pomocą pokręteł (liczba mnoga) bo masz jedno pokrętło.

[...] Pytam czy jest możliwość szybkiej zmiany ustawień czy trzeba klikać jakiś czas i później znowu i znowu aż ustawię właściwie. Chcę szybko reagować i sądzę że w D7000 jest to łatwiejsze.
    Jw. Jest możliwość i to szybka zmiany czasu i przysłony. Jak szybka? To jużzależy od predyspozycji manualnych danego osobnika. Nie ma czego się obawiać, że nie zdążysz ustawić czasu czy przysłony. ISO pomijam bo to spokojnie można podpiąć pod Fn.
    Nikon

Domyślnie

W D5300 jest możliwość zmiany migawki i przysłony jednym pokrętłem. W trybie manual czas migawki zmieniasz pokrętłem, a przysłonę trzymając przycisk i kręcąc tym samym pokrętłem. Wymaga to o 1-3 sekundy więcej czasu, bo w D7000 możesz zmieniać oba te parametry jednocześnie, kręcąc dwoma pokrętłami, a w D5300 trzeba to robić po kolei.
    Najlepiej przejrzyj sobie przed zakupem instrukcje obu aparatów, pełne ich wersje ze strony Nikona. Jest tam dość szczegółowo opisana obsługa aparatu. Pewnie wtedy łatwiej Ci będzie uzmysłowić sobie różnice i podjąć decyzję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Szybka TAK ale nie za pomocą pokręteł (liczba mnoga) bo masz jedno pokrętło.

Jw. Jest możliwość i to szybka zmiany czasu i przysłony. Jak szybka? To jużzależy od predyspozycji manualnych danego osobnika. Nie ma czego się obawiać, że nie zdążysz ustawić czasu czy przysłony. ISO pomijam bo to spokojnie można podpiąć pod Fn.
    Drogi Andrzej1974, w ramach ścisłości językowych. Zdanie jest poprawnie sformułowane, a Ty wyrywasz wybrane słowa z kontekstu i tworzysz inny sens wypowiedzi. Z mojego sformułowania jasno wynika że w D7000 są dwa pokrętła a pytanie jest czy w D5300 jestem wstanie równie szybko zmienić ustawienia. Irytuje mnie takie wybiórcze podejście - jak współczesne media. Z całej wypowiedzi wyrwane kilka zdań i z durnia można zrobić inteligenta, a najczęściej jest na odwrót.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    W D5300 jest możliwość zmiany migawki i przysłony jednym pokrętłem. W trybie manual czas migawki zmieniasz pokrętłem, a przysłonę trzymając przycisk i kręcąc tym samym pokrętłem. Wymaga to o 1-3 sekundy więcej czasu, bo w D7000 możesz zmieniać oba te parametry jednocześnie, kręcąc dwoma pokrętłami, a w D5300 trzeba to robić po kolei.
    Najlepiej przejrzyj sobie przed zakupem instrukcje obu aparatów, pełne ich wersje ze strony Nikona. Jest tam dość szczegółowo opisana obsługa aparatu. Pewnie wtedy łatwiej Ci będzie uzmysłowić sobie różnice i podjąć decyzję.
    Super takiej odpowiedzi oczekiwałem. Bawiłem się jakiś czas temu w markecie, ale nie sprawdziłem tych funkcji. Czyli sugerował byś wybór D5300?

Domyślnie

W trybie M praca na D7000 będzie dużo szybsza bo masz bezpośredni dostęp do czasu i przyslony pod palcami. Takze mozesz to robic w tym samym czasie. W D5300 tego nie osiagniesz.

Domyślnie

Drogi Andrzej1974, w ramach ścisłości językowych. Zdanie jest poprawnie sformułowane, a Ty wyrywasz wybrane słowa z kontekstu i tworzysz inny sens wypowiedzi. Z mojego sformułowania jasno wynika że w D7000 są dwa pokrętła a pytanie jest czy w D5300 jestem wstanie równie szybko zmienić ustawienia. Irytuje mnie takie wybiórcze podejście - jak współczesne media. Z całej wypowiedzi wyrwane kilka zdań i z durnia można zrobić inteligenta, a najczęściej jest na odwrót.
    Skoro tak uważasz to nie ma sensu ci więcej ani doradzać ani pomagać. Z mojej strony EOT.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 25-02-2015 o 12:18
    Nikon

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów