Witaj. Świetnie, że założyłeś taki wątek bo jest tu z pewnością wielu których zainteresuje temat.Sam jestem na początku budowy slidera do kamerki Gopro więc na razie wyzwalanie
aparatu na podczerwień mnie nie zainteresuje.W tej chwili bardziej jestem zainteresowany napędem wózka.Skompletowałem silnik krokowy i sterownik dający możliwość
zmiany obrotów silnika.Kamerka gopro ma wbudowany interwałometr do jednej minuty więc wyzwalanie migawki nie stanowi problemu.W przyszłości chciałbym jednak zbudować
większe urządzenie na którym mógłbym również ostawić lustrzankę.Podstawowy cykl pracy miałby wyglądać następująco:
- wyzwolenie migawki
- obrót silnika o określona ilość kroków co dało by jakiś zamierzony posuw wózka z aparatem
- kolejne wyzwolenie i kolejny posuw
Wyzwolenie migawki musi być po kablu bo sporo lustrzanek zwłaszcza tych z górnej półki jest wyzwalana kabelkiem.
Dobrze by było mieć możliwość ustawień cykli z poziomu urządzenia na cyfrowym panelu

Właśnie znalazłem na yootube https://www.youtube.com/watch?v=r5hoqqOVbyM

Takie urządzenie sterujące było by dla mnie idealne.Jak sądzisz jest możliwe złożenie czegoś takiego i wgranie kodu dla kogoś o raczej podstawowej wiedzy elektronicznej?