Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D70s i dyfuzor?

Domyślnie D70s i dyfuzor?

Witam Wszystkich!

zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?

pozdrawiam!
    snamek

Domyślnie

Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
    Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

zmniejszenie siły błysku, a zmiękczenie lub rozproszenie światła to 2 różne rzeczy, ale pomysł z kalką całkiem dobry...poczytaj w makro...zdaje się, że gawronek zrobił coś takiego :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez groseb
    Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
    Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
    tylko mocno narysowanego cienia z pozimou aparatu nie zmiekczysz, a o to wszak w dyfuzorach chodzi.
    Temat konstruowania nasadek rozpraszających metodami Adama Słodowego był omawiany wielokrotnie łącznie z rozrysowanymi szablonami lumiquestów. Pogadaj z kol. Szukajem, to napewno znajdziesz

Domyślnie

Tylko nadal nie widzę sensu konstruowania do tej lampy czego kolwiek.
    Lepiej założyć jakąś na sanki, efekt na pewno będzie lepszy a wbudowaną wykorzystać do rozświetlania cieni.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

Chusteczka higieniczna Swego czasu robilem tak w kompaktowych cyfraku
    Nikon D200 | Nikon EM | Revue 35CC | Canon S50
    N 35/f2.0 | N 18-70 | Samyang 85/f1.4 | S 70-300
    kolaczek.net

Domyślnie Re: D70s i dyfuzor?

Cytat Zamieszczone przez snamek
    ...czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?
    Mowisz, masz: http://www.lumiquest.com/softscreen.htm
    Pozdr.
    D300|D70s|D70|35/2D|50/1.4D|85/1.8D|17-55/2.8|100/3.5macro|17-50/2.8|SB800|SB600.

Domyślnie

Sedin! o to wlasnie mi chodzilo. powiedz tylko prosze jak to zrobic domowym sposobem. z czego zrobic przednia karte rozpraszajaca swiatlo?
    kalka techniczna? husteczka higieniczna? ktos gdzies o opakowaniu po smieranie pisal

Domyślnie

Spróbuj z grubą mleczną folią FOLEX "folaproof laserfilm" do drukarek laserowych - idealnie rozpraszają światło!!! (pozatym są b. wytrzymałe i dają sie wyczyścić, a składając 2-3 arkusze razem można jeszcze zwiekszyć rozproszenie)

Domyślnie

Ja cos takiego zrobiłem za pomocą strzykawki. Kupujemy strzykawkę jednorazówkę dużą o średnicy ok. 1.5 cm (pojemności nie pamiętam obcinamy końce i taki "rulon" o długości ~5 cm przecinamy wzdłuż otrzymując dwie ( ) nasadki

I teraz najważniejsze. Strzykawka wykonana jest z takiego siakiegoś plastiku, że jak się go zgina - to powstają w nim mikropęknięcia które powodują po pierwsze - jego zmatownienie - a po drugie fajnie rozpraszają światło. Trzeba więc taki półokrąg pomęczyć trochę we wszystkie strony. Dodatkowo fakt że przekrój poprzeczny takiej nasadki to właśnie półokrąg - obejmuje on niejako lampę - dodatkowo możemy to przeciąć nierówno np przekrój będzie taki jak literka C . Pozostaje tylko dorobić kawałek plastiku który przyklejamy do takiego C od góry wyginamy odpowiednio i wsadzamy w sanki lampy

Metoda druga - zastosowałem matowe koszulki na kartki A4 do wpinania w segregator - po prostu ustawiałem aparat na statywie z czasem np. 5s a tuż przed błyskiem przystawiałem odpowiednio taką koszulkę

Fotki które tym robiłem to były częsci elektroniki i elektryki samochodów i nawet mi to całkiem całkiem wychodziło

Oczywiście nie wyobrażam sobie machać takim badziewiem gdziekolwiek gdzie ktos jeszcze by to widział np. takie Trenciakowe "ramy do rowerów"
    CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
    Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów