Witam Wszystkich!
zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?
pozdrawiam!
snamek
Szukaj
Witam Wszystkich!
zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia jakiegokolwiek dyfuzora na wbudowaną lampę Nikona D70s? ew. jak zmiekczyć błysk?
pozdrawiam!
snamek
Samemu można po kombinować,myślę że kalka techniczna całkiem dobrze zmiękczy światło.
Ale nie widzę sensu , można zmniejszyć siłę błysku z poziomu aparatu.
D70 Sebastian Grodzicki
Skype "groseb"
gg 1519367
zmniejszenie siły błysku, a zmiękczenie lub rozproszenie światła to 2 różne rzeczy, ale pomysł z kalką całkiem dobry...poczytaj w makro...zdaje się, że gawronek zrobił coś takiego :P
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
tylko mocno narysowanego cienia z pozimou aparatu nie zmiekczysz, a o to wszak w dyfuzorach chodzi.Zamieszczone przez groseb
Temat konstruowania nasadek rozpraszających metodami Adama Słodowego był omawiany wielokrotnie łącznie z rozrysowanymi szablonami lumiquestów. Pogadaj z kol. Szukajem, to napewno znajdziesz![]()
Tylko nadal nie widzę sensu konstruowania do tej lampy czego kolwiek.
Lepiej założyć jakąś na sanki, efekt na pewno będzie lepszy a wbudowaną wykorzystać do rozświetlania cieni.
D70 Sebastian Grodzicki
Skype "groseb"
gg 1519367
Chusteczka higienicznaSwego czasu robilem tak w kompaktowych cyfraku
![]()
Nikon D200 | Nikon EM | Revue 35CC | Canon S50
N 35/f2.0 | N 18-70 | Samyang 85/f1.4 | S 70-300
kolaczek.net
Mowisz, masz: http://www.lumiquest.com/softscreen.htmZamieszczone przez snamek
![]()
Pozdr.
D300|D70s|D70|35/2D|50/1.4D|85/1.8D|17-55/2.8|100/3.5macro|17-50/2.8|SB800|SB600.
Sedin! o to wlasnie mi chodzilo. powiedz tylko prosze jak to zrobic domowym sposobem. z czego zrobic przednia karte rozpraszajaca swiatlo?
kalka techniczna? husteczka higieniczna? ktos gdzies o opakowaniu po smieranie pisal![]()
Spróbuj z grubą mleczną folią FOLEX "folaproof laserfilm" do drukarek laserowych - idealnie rozpraszają światło!!! (pozatym są b. wytrzymałe i dają sie wyczyścić, a składając 2-3 arkusze razem można jeszcze zwiekszyć rozproszenie)
Ja cos takiego zrobiłem za pomocą strzykawki. Kupujemy strzykawkę jednorazówkę dużą o średnicy ok. 1.5 cm (pojemności nie pamiętam obcinamy końce i taki "rulon" o długości ~5 cm przecinamy wzdłuż otrzymując dwie ( ) nasadki
I teraz najważniejsze. Strzykawka wykonana jest z takiego siakiegoś plastiku, że jak się go zgina - to powstają w nim mikropęknięcia które powodują po pierwsze - jego zmatownienie - a po drugie fajnie rozpraszają światło. Trzeba więc taki półokrąg pomęczyć trochę we wszystkie strony. Dodatkowo fakt że przekrój poprzeczny takiej nasadki to właśnie półokrąg - obejmuje on niejako lampę - dodatkowo możemy to przeciąć nierówno np przekrój będzie taki jak literka C . Pozostaje tylko dorobić kawałek plastiku który przyklejamy do takiego C od góry wyginamy odpowiednio i wsadzamy w sanki lampy
Metoda druga - zastosowałem matowe koszulki na kartki A4 do wpinania w segregator - po prostu ustawiałem aparat na statywie z czasem np. 5s a tuż przed błyskiem przystawiałem odpowiednio taką koszulkę
Fotki które tym robiłem to były częsci elektroniki i elektryki samochodów i nawet mi to całkiem całkiem wychodziło![]()
Oczywiście nie wyobrażam sobie machać takim badziewiem gdziekolwiek gdzie ktos jeszcze by to widział![]()
![]()
np. takie Trenciakowe "ramy do rowerów"
![]()
![]()
![]()
CMEHA-8M, Plecak z wojska, czapka z wełny.
Idę robić zdjęcia. Resztę mam w ... D ... 300.
Skontaktuj się z nami