Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Tyniec2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    Nadmiar kontrastu wynika z ciągnięcia z ciemnicy większości kadru.
    ?? A nie jest przypadkiem odwrotnie ? Wyciągając cienie zmniejszasz kontrast, podobnie jak wyciągając szczegóły ze świateł. Te dwa etapy wpływają na zmniejszenie kontrastu a nie jego zwiększenie
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Nie, nie jest. Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. Poza tym zwykle po tej operacji dodatkowo zwieksza się kontrast sztucznie dla poprawy efektu.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

(...)Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. (...)
    Pewny jestes?

Domyślnie

zarówno przy rozjaśnianiu cieni jak i przyciemnianiu świateł luminancja tych obszarów przy wyciąganiu się zmienia. Nie pojawiają się w nich szczegóły, bo to jest niemożliwe, jednak luminancja samego obszaru odpowiednio dla cieni się zwiększa, a dla świateł zmniejsza. Proponuję prosty test w LR, ja takowy właśnie zrobiłem i na zdjęciu, na którym to testowałem w obszarach prześwietlonych luminancja spadła poniżej 100% natomiast na obszarach niedoświetlonych wzrosła.

Domyślnie

Nie, nie jest. Wyciągając z cieni to co czarne pozostaje czarne, rozjaśniasz to co się da rozjaśnić, więc miejscowo zwiekszasz kontrast. Poza tym zwykle po tej operacji dodatkowo zwieksza się kontrast sztucznie dla poprawy efektu.
    Niestety Duder, ale jesteś w błędzie. Opisana przez Ciebie operacja wpływa na zmniejszenie kontrastu a nie jego zwiększenie. Masz zarejestrowaną daną scenę, odzwierciedloną na histogramie. W momencie gdy wyciągasz ciemne partie obrazu to kontrast wzrasta, ale tylko w tych partiach, natomiast kontrast całej zarejestrowanej sceny spada. To właśnie dlatego po tej operacji wzmacnia się kontrast, jak słusznie zauważyłeś. Samo wyciąganie z cienia z pewnością go zmniejsza.

Domyślnie

Zdjęcie bez szału Wydaje mi się że nadmiernie przyciemniłeś niebo
    Człowiek całe życie się uczy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    W momencie gdy wyciągasz ciemne partie obrazu to kontrast wzrasta, ale tylko w tych partiach,.
    A co ja napisałem? Cytuję sam siebie: "miejscowo zwiększasz kontrast".
    A new shit has come to light...

Domyślnie

A co ja napisałem? Cytuję sam siebie: "miejscowo zwiększasz kontrast".
    Napisałeś, że nadmiar kontrastu wynika z wyciągania z ciemnicy większości kadru, co niestety nijak ma się do rzeczywistości Tak jak mówię, ta operacja zmniejsza kontrast danej sceny , To dlatego w następnych krokach podbija się zazwyczaj kontrast, czy to dedykowanym suwakiem, czy to przez ustawienie punktu bieli i czerni, czy też bardziej lokalnie przez d&b itp, sposobów jest wiele. Podobnie jak wiele sposobów jest na zmniejszenie kontrastu a jednym z nich właśnie wyciąganie z cieni.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów