Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Klasyk

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie Klasyk

Zapraszam na mojego ulubionego i stałego gościa z nad Drwęcy.

1

2

3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    lubelszczyzna

Domyślnie

Może się mylę ale jedynka jakby lekko nieostra, za to dwa i trzy super.Piękne foty.

Unhappy

Masz super miejscówkę, skoro to klasyk dla Ciebie... Jaj tego gościa widziałem w naturze lata temu na podczas wędkowania i bez aparatu ... Co do fotek: podobają się!
    pozdrowienia!
    Nie pomoże sprzętu kupa, jak fotograf d...a...

Domyślnie

Wszystkie trzy świetne. Jednyneczka chyba troszkę inaczej poddana obróbce, ale to bez znaczenia. Gratuluje super ujęć "klasyka"
    timi sam mu robiłeś "stanwisko" do polowania z brzozy czy to naturalna miejscowka?
    Nikon + Nikkor
    https://www.instagram.com/z_nurtem_sanu_i_dunajca/

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Proszę tak to wygląda z mojej strony;

Zawsze gdy siada na patyku na mojej twarzy rysuje się "uśmiech dziecka". Śmieje się sam do siebie w głębi duszy myśląc cholera jest! Zimorodek, mały klejnocik błękitna strzała. Nie przypadkowo z racji tego ze przemieszcza się bardzo szybko popiskując od czasu do czasu. No właśnie ale jak powstaje takie zdjęcie? Oglądamy ich masę w internecie ale tak naprawdę nie zdajemy sobie czasem sprawy jak wygląda warsztat fotografa. No dobra zacznijmy od tego ze będziemy potrzebować "zimka". Wbrew pozorom ptaków jest dość sporo. Ja swojego wypatrzyłem nad Drwęca już dość dawno temu i często odwiedzam miejscówkę licząc na kolejne spotkania. Ok jest zimiek w liczbie sztuk jeden(czasem 4 ) ale jak zmusić go by usiadł tam gdzie chcemy? Nic prostrzego, musimy przygotować mu patyk. Wysunąć go tak by patyk delikatnie zwisał nad wodą. Było by za proste gdybym napisał ze to koniec siadamy i robimy zdjecia. Niestety nie , musimy sie schować . Ptak nie jest płochliwy, ale głupi tez nie jest . Fotografuje z namiotu dla przyrodników, postawionego na skarpie, w miejscu gdzie jest największe prawdopodobieństwo przelotu. Zapomniał bym o ważnym aspekcie fotografa -graty. Fotografuje D3 i nikonowską 500 f4 vr, całość na manffrotce, plus triopo DG3. Ot i cała filozofia

Co do patyka mam rożne , ale czasem chodzi po lesie dziadek i zbiera wszystko co wpadnie mu w rękę. Ten z brzozy szybko posłużył jako zapas bo okazało się ze gdy dotarłem na miejscówkę to nie było poprzedniego patyka. Co jest ważne by ten patyk tam byl na stale a ptak się do niego przyzwyczai.
    Ostatnio edytowane przez timi ; 05-01-2015 o 21:12

Domyślnie

timi, dzięki za fajny opis. Niby wiadomo, ale jednak wiedzieć a zrobić to duża różnica, więc tym bardziej gratki za zdjęcia.
    Oczywiście Twoje "graty za 50k pln" nie są wcale najważniejsze, można też D7000 + 300/4 lub 70-300 VR itp.
    D7000

Domyślnie

Lubie to

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Oczywiście ze nie jak zajrzy sie do exifa to widać ze zdjęcia powstają w dość mocnej ciemnicy i przydało by sie szkiełko ze światełkiem 2.8. A jak wiadomo światło ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy i nawet najlepsze graty nam w tym nie pomogą.

Oszczędny w słowach Awatar kaba
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Sympatyczny maluch. Gratulacje spotkania

Uprawnienia umieszczania postów