--> st_luk
>O AF Nikkor 24 mm f/2.8 D też poczytałem i również utkwiłem się w przekonaniu o >rewelacyjności tego szkła -
również najwyższa półka Proszę jego użytkowników o opinie >na temat jakość zdjęć nim wykonanych.
Kilka uwag o stalkach Nikona w tym zakresie. Mam w domu w tej chwili trzy: 24/2.8 AF (nie D), 28/2.8 AF (nie D) i
28/2.8 AF-D. Zrobilem porownania bezposrednie (rowniez do 50/1.8 D) i wiele zdjec. Wnioski sa takie:
1. 24/2.8 AF (nie D) - ostre szko, zblizone ostroscia do 50/1.8D i 28/2.8D (przy okazji obala sie mit o gorszej
jakosci 28-ski, nowa wersja jest bardzo dobra). Niestety pieknie lapie flare. Od wszytskiego. Nawet jak skierujesz
na swietlowke to flara jest. Dla mnie dyskwalifikacja. Nie mam wersji D do porownania.
Dodatkowo, jak dla mnie, ten obiektyw podpiety do D70 jest malo uzyteczny. Ani szeroki, do widoczkow za czesto
zbyt waski. Ani waski, do ogolnej fotografii czesto za szeroki (tutaj 28-ska D i 50-ka D to swietna para).
Myslalem, ze moge ten obiektyw uzyc, jako uniwersalny do obu rzeczy - nie da sie, nie chce tak pracowac
2. 28/2.8 AF (nie D). Ostrosc slaba. Kontrast slaby. Kolor slaby. Aberacja spora.
3. 28/2.8 AF-D. Zdecydowana poprawa w stosunku do starszej wersji. Nie mam specjalnych uwag co do jakiosci
uzyskiwanego zdjecia. Jest bardzo dobrze. Nie zauwazylem znaczacych roznic w porownaniu do 50/1.8 D
Pozdrawiam,
K.Polak
Skontaktuj się z nami