Ja wybieram trójkę i idę do kąta zazdrościć początkującemu![]()
Szukaj
Ja wybieram trójkę i idę do kąta zazdrościć początkującemu![]()
Wypijmy za blendy...
Bardzo dziekuje za dobre slowowszystkie wskazowki biore do serce i zabieram sie do roboty
Jesli pozwolicie to wrzuce jeszcze, pod Wasza ocene kilka zdjec do tego watku, zeby nie zasmiecac forum. Dajcie prosze rady co i jak moglbym robic lepiej..?
4.Dancing Ladge
5.Kimmeridge Bay
6.Mupe Bay
7.New Forest
8.New Forest
9.New Forest mrocznie
10. Jeszcze raz New Forest w lustrze
dziekuje i prosze o rady na przyszlosc...
Czwórkę masz całkiem porządną, doświetliłbym troszkę dół. Potem 6, 7, 8 i 9 położyłeś nietrafionym WB i przeostrzeniem. Miejscówka z konikami super, ale pierwsza na moje oko zbyt ogólna (w dodatku z tą krzaczastą "winietą"), a druga za ciasna. Syfki matrycowe również niemile widziane.![]()
LED ZEPPELIN
Powiedz prosze Andrzeju jak trafic z WB ? Czy np. fotka szarej karty tuz przed wlasciwym strzalem zalatwi sprawe ?
Nie taki znowu świeżak... Zdjęcia 2, 4, 6 i 10 uważam za najlepsze z całej puli.
Jeśli miałbym coś poradzić, to nie przesadzaj z nasyceniem (widoczne na paru kadrach) i pobaw się GO czyli sprzętowym rozmywaniem pierwszego lub dalszego planu. Oczywiście nie na wszystkich zdjęciach, tylko na niektórych, dodatkowych klatkach. Masz jakieś słoiki typu 35 1.8 albo 50 1.8?
Jak nazywa się miejscówka z drugiego kadru?
Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 18-11-2014 o 19:21
Zaufaj aparatowi, w 99% poradzi sobie z zastaną sytuacją. Co innego gdy stosujesz powiedzmy filtry ND, w zależności od marki przejście na tryb manualny i regulacja temperatury barowej bywa konieczna. A i tak trzeba później przy obróbce grzebać w WB, niejednokrotnie ustawiając odpowiednie wartości dla poszczególnych części kadru. Noc również ma swoje prawa, a już w szczególności w pełnym lamp mieście. Sprawa jest dość złożona i tak w paru słowach trudno to wszystko bez szeregu przykładów "wyłożyć".
Co do sugestii na temat zabaw z GO to akurat krajobraz słabo się do tego nadaje.
LED ZEPPELIN
Wszystkie rady lykam jak mlody pelikanfotka nr 2 to durdle door , 1 i 3 to zaraz za tymi drzwiami man of war.. jesli chodzi o szklo to sprzedalem N50 1,4 na rzecz N17-55 2,8 , dlatego ze nie mialem nic szerokiego
koniecznie chce go miec znowu bo zyleta na maxa!!
![]()
Jak widac po moich przeostrzonych zdjeciach, tego nie moge wziac sobie do sercaCo do sugestii na temat zabaw z GO to akurat krajobraz słabo się do tego nadaje.![]()
Czy moglbys mi jeszcze powiedziec cos na temat ostrosci, tudziez na temat ogolego wygladu fotek? Chodzi mi o to, ze jak ogladam Twoje fotografie , lub forumowych kolegow sa one nieskazitelne bym powiedzial... A jak patrze na swoje np na ekranie monitora to juz tak fajnie nie wygladaja.. nie ma tej przejrzystosci , jakosci, powiedzialbym, ze sa takie sobie...ogolnie przykladam sie podczas fotografowania i staram sie jak moge zeby wyciagnac max ostrosci , a jednak slabo to wychodzi... Podejrzewam, ze niszcze je podczas obrobki, bo dobry to na pewno w tym nie jestem
Ogolnie to wstyd sie przyznac ale dopiero z miesiac temu odkrylem maski i wtedy zobaczylem ze dopiero teraz ma to sens
Czy moze d90 nie daje az takiej rady i warto pomyslec o d7100 np. ? Bo full frame to marzenie, na ktore poki co pozwolic sobie nie moge
przepraszam , ze mecze ale krajobraz wciagnal mnie bez reszty i chcialbym jak najwiecej sie dowiedziec
z gory dziekuje za poswiecony czas.
ps. wlasnie sie spakowalem i lece na nowa miejscowke
pozdrawiam
D90 to bardzo dobry aparat, czas na jego wymianę nadejdzie gdy stwierdzisz, że jego osiągi są niższe niż Twoje umiejętności. Czyli czasu jeszcze trochę masz.Poza tym aparat nie robi gotowców, zapisuje jedynie materiał (RAW) wymagający obróbki w jakimś programie, tam dopiero powstaje "zdjęcie właściwe". A z tym to już inna bajka, trzeba się uczyć, podglądać innych i dużo ćwiczyć. Sporo tutków można znaleźć na YT. Ogólnie im mniej obróbki tym lepiej. Każde przesunięcie suwaka skutkuje obniżeniem jakości zdjęcie i cały pic polega na nieprzekroczeniu granicy, za którą efekty obróbki będą widoczne. Twoje pierwsze zdjęcie jest tego jaskrawym przykładem.
Fakt, nowe aparaty zostawiają więcej miejsca na obróbkę, suwaczki można ustawić dalej. Nic jednak nie zastąpi dobrego naświetlenia klatki, i nic nie wskazuje na jakąś rychłą zmianę w tym temacie.
LED ZEPPELIN
Skontaktuj się z nami