Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Problem z przeostrzaniem

Od niedawna mam dziwny problem - często po zrzuceniu zdjęć na dysk kadrowałem je w Picasie, po czym skalowałem w gimpie i wszystko było ok. (wiem, że powinno się w miarę możliwości wszystko robić w jednym programie )
    Ostatnio zauważyłem, że po przeskalowaniu w Gimpie zdjęcie jest przeostrzone. Specjalnie sprawdziłem czy to nie Picasa ale po wyeksportowaniu fotka wydaje się ok. Nie mam zielonego pojęcia co to może być?
    Zorientowałem się dopiero, gdy któryś raz z rzędu nie chcieli przyjąć mojej fotki na airplane-pictures, argumentując, że jest właśnie przeostrzone.

EDIT: Acha, wczoraj wykonałem wszystkie niezbędne operacje w gimpie i znowu to samo... Czyżby coś w gimpie się przestawiło?
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Sprawdź jak masz ustawione skalowanie zdjęć. Nie pamiętam czy to w GIMPie, ale któryś program miał kilka algorytmów zmniejszania i opcje wyostrzenia przy zmianie rozdzielczości.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Sprawdź jak masz ustawione skalowanie zdjęć. Nie pamiętam czy to w GIMPie, ale któryś program miał kilka algorytmów zmniejszania i opcje wyostrzenia przy zmianie rozdzielczości.
    Właściwie tam można sobie tylko wybrać w zakładce Jakość: interpolacja czy ma być sześcienna, liniowa, sinc czy brak.
    Ale jak zmieniam to nie widzę żadnej różnicy.
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Uprawnienia umieszczania postów