Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Do testu używam zmodernizowanej tablicy o wymiarach A4 dostępnej w internecie. Tablica powinna być odpowiedniej wielkości w celu przeprowadzenia testu dla zachowania pożądanej odległości fotografowania. Zalecana oległość to nawet 40 krotność ogniskowej obiektywu. Srodkowy fragment tablicy to nie pojedyncza kreska a odpowiednio większy fragment szachownicy. Tablicę w położeniu horyzontalnym można ułożyć pod dowolnym kątem, a środkowy fragment równolegle do matrycy aparatu. Fotki mojej tablicy dostępne sa przez kilka dni pod linkiem: https://picasaweb.google.com/1138166...ICc3LD1wN2J7AE

Domyślnie

Zapominacie o naszym forumowy wytworze zrobionym przez Skibka

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Robercie nie jestem tak dobry jak forumowi spece. A przydatność i wygoda użycia mojej tablicy jest do porównania. Nie trzeba statywu i pole celowania jest większe. Przepraszam znowu się wygłupiłem, miałem już nie pisać. Ale to tylko tekst dla autora postu.

Domyślnie

bynajmniej nie o to mi chodziło

Po prostu w poszukiwaniach pojawiły się 2 czy 3 propozycje a tej forumowej nie było, więc ją dorzuciłem
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Ja osobiście zrezygnowałem z wersji papierowej i wykonałem mały przyrząd z blachy, przykleiłem dopiero kartkę wydrukowaną i umieściłem linijkę pod kątem 45 stopni.
    Całość jest mobilna i przydatna.
    Mega. Mam swoją wersję z twardego kartonu, ale Twoja jest rewelacyjna
    To jest aluminium, czy z jakiejś stalowej blachy to ciąłeś? Gdzie dostałeś?

Też takie cudo bym sobie zrobił
    "Nikon"

Domyślnie

Nic wielkiego, miałem kawałek blachy stalowej wygięta pod kątem prostym, do tego kawałek płaskownika aluminiowego z naklejoną miarkę z Castoramy. Aby linijka się trzymała dobrze przykręciłem dodatkowo kawałek blaszki, jest dobre oparcie i linijkę można zdejmować. Linijka pod kątem 45 stopni w stosunku do płaszczyzny fotografowanej.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Oszczędny w słowach Awatar nightbird
    Miasto
    Katowice/Zielona Góra

Domyślnie

Nie zaglądałem przez kilka dni, a tu wątek się rozwinął... Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - na pewno skorzystam z przedstawionych pomysłów.
    Swoją tablicę chcę wykonać ze spienionego PCW (2-3 mm) - używanego często w reklamie zewnętrznej albo jako podkład w zdjęciach wielkoformatowych (bywa w marketach budowlanych). Jest to materiał lekki, świetnie się klei Cyjanoakrylem (tzw. "kropelka"), można też zespawać klejem agresywnym do PCW (ale z wyczuciem bo przejdzie na wylot). Natomiast do niego dobrze przylegają folie samoprzylepne (papiery samoprzylepne pewnie też). Korci mnie wykombinowanie składanej wersji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Ja osobiście zrezygnowałem z wersji papierowej i wykonałem mały przyrząd z blachy, przykleiłem dopiero kartkę wydrukowaną i umieściłem linijkę pod kątem 45 stopni.
    Całość jest mobilna i przydatna.
    Dobra robota! Zawsze starczy na dłużej niż te drukowane tablice z netu
    Pozdrawiam,
    Michał C.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nightbird Zobacz posta
    nasunęła mi się myśl, że tablica kontrolna nie powinna być biała. Na logikę najlepsza będzie szara karta 18% z podziałką (nie trzeba korygować pomiaru). Może nawet czarna byłaby lepsza od białej... Chodzi o mydełko, które powstaje na podziałce przy całkowicie otwartym szkle i utrudnia odczyt.
    Co o tym sądzicie?
    Lepiej zostaw białą, będzie większy kontrast do czarnych linii.
    Mydełko nie przeszkadza aż tak bardzo, w końcu nie sprawdzamy ostrości szkła, tylko rozkład GO.
    Rozumiem, że po prostu trochę załamująco wygląda to, że szkło nie daje żylety Nie martw się, przy napakowanych (Mpx) matrycach zdjęcia i tak będą ostre.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów