Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie NIKON D90 problem

Witajcie, mam pytanie. Otóż mam do dyspozycji lustrzankę Nikon D90, ktora robię zdjęcia na bloga modowego. Niestety nie mam zielonego pojęcia o lustrzankach.. Jak jest słońce zdjęcia wychodzą bardzo dobrze, jak z magazynu. Jednakże jak jest pochmurno, zdjęcia w ogóle nie wychodza, twarz jest ciemna, tło jest ciemne, jest bardzo duży szum, słaba ostrość. Wiem,że musze się pobawić w ustawieniach, ale tak naprawdę nie wiem od czego zaczac, jaką funkcję sprawdzić - jest ktoś w stanie mi pomóc? Mogę wysłac w razie co zdjęcia, które wychodzą, a raczej nie wychodza, w dzień pochmurny.

Domyślnie

Rada jest taka, ze trzeba sie pouczyć albo kupić kompakt.
    Jesli cos robisz, to rob to do końca...
    Niestety
    Albo czekać " na słońce "...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Kup se kompakta, będziesz robił o niebo lepsze zdjęcia.

Gesendet von meinem Xperia Z Ultra mit Tapatalk
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Na totalny brak wiedzy i chęci, to nawet najlepszy kompakt nie pomoże...

Przykro mi, ale jak jest ciemno, to na zdjęciach też będzie ciemno, będzie szum, itp. Robienie dobrych zdjęć nie tylko wymaga wiedzy, ale też odpowiedniego sprzętu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Skoro nie wiesz skąd jest szum i piszesz z takim przerażeniem (takie odniosłem wrażenie) Domyślam się, że lustrzanka ustawiona na tryb zielony i jedziemy.

W tym przypadku jedyne co cię może uratować to po prostu douczenie się jak co działa i zabawa w tryby półautomatyczne lub dla pełnej kontroli pełen manual.
    Co do ciemnych twarzy jeśli jest ciemno to

a) Blenda
    b) lampa

Innego sposobu nie ma. Aparat w dłoń tryb na M i jedziesz od przestawiania różnych ustawień aparat się nie zepsuje ewentualnie możesz zresetować ustawienia menu
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Oszczędny w słowach Awatar abiks22
    Miasto
    Olsztyn k/Częstochowy

Domyślnie

a na początek może ściągnij instrukcję obsługi do D90,przeczytaj,to Ci sporo pomoże
    Amator ze sprzętem amatorskim,żeby nie było przerostu formy nad treścią...

Domyślnie

I poczytaj o:

1. przysłonie
    2. czasie naświetlania
    3. czułości ISO
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

I daj adres bloga, to ocenimy
    Fuji

Uprawnienia umieszczania postów