Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Dlaczego ograniczam się do ISO 100? wyżej widzę już uporczywe ziarenka dlatego rzadko kiedy wskakuje wyżej niż 100, ale nigdy nie przekraczam 400 z wyjątkiem pojedynczych kadrów. Jeśli potrzebuje więcej światła staram się wydłużyć czas ew zmniejszyć wartość przysłony. Staram się zawsze uzyskać jak najlepszą jakość a wiadomo, każdy krok ISO to mniejsza jakość Takie mam ograniczenie, taką mam fobię.
    To od razu Ci powiem, że nie masz myśleć o robieniu ślubów ani wesel i nie ma takiego aparatu, który Ci na to pozwoli.

D7000 przy już ISO 500 szumi podobnie do D3000 przy ISO 200, a D700 już przy 1000...
    A na ślubach i weselach będziesz potrzebował ISO 3200 czy nawet ISO 6400.

Jeśli nadal będziesz uważał, że tylko gładki obrazek z aparatu się nadaje na zdjęcia, to niestety pora zmienić zajęcie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

wyżej widzę już uporczywe ziarenka dlatego rzadko kiedy wskakuje wyżej niż 100
    Rozumiem, że jako purysta szumofob fotografujesz w rawach.

Domyślnie

Dlaczego ograniczam się do ISO 100? wyżej widzę już uporczywe ziarenka dlatego rzadko kiedy wskakuje wyżej niż 100, ale nigdy nie przekraczam 400 z wyjątkiem pojedynczych kadrów. Jeśli potrzebuje więcej światła staram się wydłużyć czas ew zmniejszyć wartość przysłony. Staram się zawsze uzyskać jak najlepszą jakość a wiadomo, każdy krok ISO to mniejsza jakość Takie mam ograniczenie, taką mam fobię.

D7100 wykracza poza moje możliwości finansowe. Do wydania mam 3tyś. Poza tym zamiast kupować nowe d7100 wolałbym poszukać używanego d700 Rozumiem że na d90 lepiej nie zwracać uwagi ?
    Szumofobia skutecznie dyskwalifikuje Cię z robienia kotleta lepiej zbieraj kasę na studio. W kotlecie liczy się to co jest na zdjęciu a nie ile jest na nim ziarna. Ostatnie czego PM szuka na zdjęciu to szum.
    Na wesela D90 i D7000 sobie odpuść ze względu możliwości i potencjalne problemy. Lepiej weź D300s można nim spokojnie robić do ISO 800 powyżej trzeba zadbać o idealną ekspozycję i skomponować tak żeby nie trzeba było ciąć. Do tych dwóch puszek koniecznie kup lampę i naucz się nią posługiwać. W ten sposób oblecisz od biedy kilka ślubów i uskładasz na FX.

Ja na Twoim miejscu brałbym D7100 ze względu na matrycę i AF. A to, że nie masz kasy... w tej branży chytry traci podwójnie.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

Dobrze, że nie ma iso 80
    Chyba najmniej racjonalny powód zmiany puszki jaki tu czytałem.Jak Ty robisz na sali zdjęcia na iso 100? Masz latarnie na plecach?
    Tak w nawiasie D7100 to minimum co powinieneś posiadać nie wspominając o adekwatnym szkle.
    Ostatnio edytowane przez Przemek-83 ; 30-09-2014 o 20:21
    D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52

Domyślnie

Posługuje się lampą ale zr tak jak mi radziliscie, wywołam zdjęcie z ISO 1600 bo aż sam jestem ciekawy dużo swojej nauki spędziłem w studiu i tam ciągle krzyczeli ze im niższe ISO tym lepiej, ja to trochę rozbudowalem i np korzystając z d700 podbijalem ISO do 1000, korzystając z d3s podbiłem nawet do 1600 ale zbyt krótko miałem przyjemność korzystać z takich modeli i żaden nie zagości i mnie na stałe w ciągu najbliższych dwóch lat. To że nie mogę przeznaczyć większej sumy na aparat nie wynika z chytrosci a z sporych wydatków (właśnie zacząłem robić dwie kategorie prawka oraz zbieram na samochód ) oraz tego ze nie mam stałej pracy, jedynie w wakacje trochę dorabiam tak to jest jak człowiek chce a nie może
    D300 + N50 f1.8 G + N18-55VR + książki... ale na nic sprzętu kupa gdy fotograf dupa

Domyślnie

Stoisz przed podobnym problemem co ja stałem jeszcze kilka tygodni temu. Zastanawiałem się na jaki model zmienić mojego poczciwego D3000 (przeżyliśmy razem ok. 40 tys. klapnięć), szkło po kilku latach zabawy zaczęło mnie ograniczać więc dokupiłem dwa nowe szkła N18-105 (niby kit ale i tak jestem bardziej zadowolony niż z wcześniejszego 18-55) i N35, następnie po zabawie z nowymi szkłami zaczęło mi brakować jeszcze światła... to do zestawu dołączył Metz 52. Teraz jednak stwierdziłem że trzeba zmienić body, rozważałem D5200 i D7100 (D7000 i FX nie brałem nawet pod uwagę), ostatecznie stwierdziłem że nawet lepiej dopłacić więcej i przez następne lata cieszyć się porządnym aparatem więc wybór padł na D7100 Teraz jeszcze z miesiąc i będę szczęśliwym posiadaczem tego body... wtedy zostanie tylko z czasem rozbudować szklarnie o samyanga 8mm, sigme 17-50 i N85 i ew. sprzedać 18-105.

Jednak w D3000 bardziej od ISO (używam spokojnie 800, chociaż najczęściej jest 400) do zmiany przekonała mnie inny rodzaj matrycy, i cała gama innych możliwości łącznie z opcją nagrywania filmów.

Jak masz możliwość to bierz D7100, w chwili obecnej i myślę że jeszcze przez długi czas nie będzie lepszej puszki pod dx od nikona.

Domyślnie

W studiu i krajobrazie możesz ustawić ISO 100 i zakleić sobie przycisk zmiany taśmą. W tej branży ISO jest tym parametrem, który fotograf jako pierwszy ustawia na 'auto' (z ograniczeniem maksimum). Przy pozornie jasnym kościele/otoczeniu i jasnym obiektywie ISO często wędruje do kosmicznych dla Ciebie wartości (np. 3200). Chyba, że ktoś lubi rozmazane ręce/twarze/nogi/tło etc. Wtedy może zadawać czasy rzędu 1/60, 1/30s.
    To co oferuje D7100 to w tej chwili minimum aby w miarę bezstresowo wejść w tę branżę. O chytrość Cię nie posądzam. Jak nie masz kasy to szukaj dobrych rat albo super okazji. Ewentualnie odkładaj kasę i kup później a lepiej.
    P.S. Nie zapomnij o zapasowym body - ja mam fobie która się nazywa 'awaria sprzętu'. Resztki włosów bym stracił jakbym miał zrobić ślub bez zapasu
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

Perspektywa kupna samochodu, prawko - sporo kosztownych wydatków jak na osobę bez stałego zatrudnienia W takich warunkach radziłbym jednak wstrzymać się z zakupem, zamrozić gotówkę, która może jeszcze być potrzebna, a kupno aparatu odłożyć na lepsze czasy, bo nie jestem przekonany czy wydanie kolejnych złotówek przełoży się faktycznie na sprostanie Twoim oczekiwaniom, a chociażby dokupienie lampy może tchnąć nowe życie w Twojego D3000
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów