Close

Strona 19 z 43 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 427

Wątek: Canon G7X

Domyślnie

Poprawka. Poprzedni pomiar baterii Fotoenergia robiłem juz po lekkim uzyciu.Przed chwilą zmierzylem po naladowaniu ma 4, 11V, tak samo jak bateria Nevell. Czyli tylko oryginalna Canona ma prawidlowe napięcie po naladow.3, 7V

Domyślnie

Juriko, Nevell i Fotoenergia to przypadkiem nie takie same baterie, z inną etykietą?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Juriko, Nevell i Fotoenergia to przypadkiem nie takie same baterie, z inną etykietą?
    Nie mam takiej wiedzy, ale jest to prawdopodobne w dzisiejszych realiach.

Domyślnie

24mm -ISO200- f/2,8 -1/125s -jpg

Makro tym aparacikiem na pełnej dziurze nie może się udać:
    24mm -ISO1000-f/1,8-1/60s

po przymknięciu do f/2,8
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 15-04-2016 o 18:52

Domyślnie

Małe lampki błyskowe w aparatach tej klasy mają taką przypadłość, że zakres regulacji siły błysku jest bardzo niewielki. Wydawało by się, że to nie problem, przecież one są małe i słabo błyskają. Otóż są sytuacje, że dają tego światła zdecydowanie za dużo i nie idzie w prosty sposób go ograniczyć. Mam na myśli sytuację, gdy fotografujemy w pomieszczeniach nie za jasnych i chcemy doświetlić tylko niewielkim błyskiem plan przedni. Czy to postać, czy jakiś eksponat np. w muzeum. Z eksponatem jeszcze można sobie poradzić ustawiając długi czas naświetlania powiedzmy 1/10s i z ręki da radę. Niskie ISO spowoduje, że lampka nie przepali planu przedniego, ani ,żaden ewentualny automat nie przymknie przysłony. Gorzej gdy fotografujemy ludzi. 1/10s może spowodować widoczne poruszenie postaci, skracając czas w tym celu aby tego poruszenia uniknąć, musimy podnieść ISO, żeby scena była dobrze naświetlona i tu właśnie mamy sytuację, że błysk lampki nawet w ustawieniu na minimum jest zabójczy. Poradziłem sobie z tym problemem zakładając na lampkę dyfuzor własnej roboty mocno ograniczając siłę błysku. Jeśli ktoś zna jakiś inny sposób na ograniczenie siły błysku lampki, lub ma pomysł na inne rozwiązanie tego problemu to niech nie trzyma tego tylko dla siebie.

Domyślnie

Jeszcze z 10 lat temu wytworzenie takiego aparaciku nie było by możliwe. Bez korekcji dystorsji w puszce, trzeba by zastosować albo większy obiektyw a co za tym idzie większa pucha, albo ogniskowa musiała by być węższa. Ma wszystko co chciałem mieć. Zakres ogniskowych, wielkość, a właściwie małość a przede wszystkim jakość obrazka i użyteczne wysokie ISO.
    ps.kiedy ja się wyrwę gdzieś dalej pofocić w takie tereny jak twoje

edycja: Ma jeszcze jedną zaletę,chociaż nie każdy i nie zawsze uzna to za zaletę nie trzeba szukać bez końca idealnych obiektywów
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 22-04-2016 o 17:02

Domyślnie

Czy jak stukniecie palcem w środek klapki na spodzie g7x to też Wam wydaje dźwięk jakby była za luźno przykręcona?

Domyślnie

G7x mam od niedawna i trochę się zdołowałem. Na szerokim kącie aparat ostrzy za punktem. WTF? Serwis??

Wysłane z mojego czegośtam przy użyciu Taptalka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartson Zobacz posta
    G7x mam od niedawna i trochę się zdołowałem. Na szerokim kącie aparat ostrzy za punktem. WTF? Serwis??

Może jakiś przykład wrzuć. W jakich warunkach? Bezpieczniej jest ustawić ramkę AF małą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Może jakiś przykład wrzuć. W jakich warunkach? Bezpieczniej jest ustawić ramkę AF małą.
    Wrzucę coś w wolnej chwili. Problem w tym, że przy AF na twarz jest mydło a ostro gdzieś za uchem...

Strona 19 z 43 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów