Z tego co wiem, ta blokada siedzi na tyle delikatnie, że wystarczy pierścień przekręcić/pociągnąć za koniec szkła żeby odskoczyła.
Choć włącznie jej co chwilkę może serio irytujące być...
Szukaj
Z tego co wiem, ta blokada siedzi na tyle delikatnie, że wystarczy pierścień przekręcić/pociągnąć za koniec szkła żeby odskoczyła.
Choć włącznie jej co chwilkę może serio irytujące być...
@Przemekkk666 na przykład - blokuje i potem "w locie" odblokowuje.
Ja taki zwinny manualnie nie jestem![]()
Mógłbyś sprawdzić czy ta blokada nie odskoczy jak się pierścień ogniskowych nie przekręci? Szczerze ciekawy jestem.
Blokada nie odskoczy.
Wildlife Photography
Nikon/Nikkor
Jest tak jak na załączonym filmiku. U mnie tak to działa.
D5 + .
Twoje pytanie jest po prostu dziwnie sformułowane więc faktycznie jest tak jak na filmie. Po zablokowaniu blokady trzyma ona nawet po podniesieniu obiektywu w górę, notomiast odblokowuje się podczas użycia pierścienia ogniskowej lub podczas zmiany ogniskowej metodą "na pompkę"
Ja też jestem po kolejnym pracowitym sezonie fotoloto z moim Sportem. Mam go już ponad półtora roku i odpukać nic złego się nie dzieje. W zeszłym sezonie używałem D300S a tym sezonie pracował z D7200 i wszystko hula aż miło.
Przykład: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276890
Jeśli chodzi o blokadę tubusa to w zasadzie przestałem jej na co dzień używać. Włączam niemalże tylko do transportu. Na co dzień całkowicie przestawiłem się na zoomowanie "na pompkę" i sam nie wiem czemu w zeszłym roku od razu tak tego nie robiłem. Sport jest chyba projektowany do takiego użycia bo tak swobodnego operowania nie miałem na żadnym innym testowanym szkle z N200-500 włącznie. Blokuję ogniskową tylko jeśli z góry zakładam na jakiej odległości będę robił zdjęcie i nie chcę przypadkowych zmian. Przy zoomowaniu na pompkę Sport i D7200 swobodnie trzyma ostrość na AF-C i nie trzeba się zbytnio martwić nawet wprowadzaniem korekt w trakcie serii. Zazwyczaj zaczynam celowanie na szerszym końcu i po namierzeniu celu jednym płynnym ruchem kadruję ile tam akurat trzeba. Odkąd tak to robię przestałem się już lekko irytować tym że pierścień zoom-a działa w odwrotnym kierunku niż Nikonowskie. Nie używam go więc mnie to rybka.
Blokada bardziej mi się przydaje przy mocowaniu Sporta na głowicy gimbalowej żeby się środek ciężkości nie przesuwał.
Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek
Skontaktuj się z nami