Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Renowacja komputera PC

Niestety mój poczciwy komputer się kończy, ostatnie temperatury dobiły dysk HDD

Komputer mam starej daty

Postanowiłem trochę podzespołów pozmieniać i wybrałem takie elementy
    1.Procesor Intel CORE I5 4690 3.5GHz LGA1150 BOX
    2.Płyta główna Gigabyte GA-Z97-D3H, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI D-Sub, ATX (GA-Z97-D3H)
    3.Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
    4.Dysk Western Digital Red, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200 64MB cache (WD10EFRX)
    5.Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1)
    6.Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA (DRW-24F1ST/BLK/G/AS) BOX + Cyberlink Power2Go 8
    7.Kontroler Digitus PCI do Firewire 3+1 IEEE1394a DS-33203

Potrzebuję ponadto podpiąć posiadany zewnętrzny czytnik kart ModeCom MC-CR103
    wraz z portem IEEE 1394a (FireWire) czy do tej płyty jest to możliwe, jeżeli nie, to czy wybrany kontroler Digitus PCI będzie pasował do tej płyty.

Ponadto posiadam kartę grafiki NVIDIA GeForce 8600 GT, czy również będzie współpracowała z wybraną płytą główną?

Czy dysk WD Red jest dobrym wyborem na magazyn plików?

Zaznaczam, że mam ograniczone możliwości finansowe, wydatek nie był planowany, aż takich wielkich wymagań nie oczekuję od komputera, amatorska obróbka foto.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Czytnik bedzie dzialal, firewire to juz raczej nie trafiona przeszlosc, ale na 100% na plycie bedzie slot do podpiecia firewire, grafika bedzie dzialac bez problemu, dysk, coz nie wiem zbyt wiele o WD, bo od lat mam tylko dyski seagate i wbrew temu co mowia slowa zlego nie powiem.
    Jedyne co bym zmienil to pamiec RAM, kupil bym w jednej kosci 8GB co by w przyszlosci bylo latwiej dolozyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojteksw Zobacz posta
    Niestety mój poczciwy komputer się kończy, ostatnie temperatury dobiły dysk HDD
    Dobiły bo był źle chłodzony. Jeżeli będziesz miał nowego kompa w tej samej obudowie to zalecam dołożenie wentylatora lub umieszczenie dysku w takim miejscu gdzie ma dobry przepływ powietrza. Złe chłodzenie zmniejsza wydajność dysku i zwiększa ryzyko awarii i utraty danych.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Płyta główna Gigabyte GA-Z97-D3H ma cztery sloty na pamięć Ram, a więc będzie jeszcze gdzie dokładać. Czytnik ModeCom MC-CR103 lub podobny muszę mieć, bo jeszcze korzystam z kamery Canon MVX 300 i zgrywam po łączu IEEE 1394a (FireWire).
    Na tej płycie głównej nie znalazłem miejsca gdzie mogę podpiąć IEEE 1394a (FireWire) może ktoś wie jak to zrobić, będę wdzięczny.
    Dysk HDD raczej miał gorąco, chociaż od dłuższego czasu już się przymulał, przepracował już swoje. Kopie danych mam, a więc nie ma bólu.
    Teraz chcę dysk HDD cichy, ale jednocześnie o długim okresie pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Dobiły bo był źle chłodzony.
    Ale 36 stopni to nie jest żadne halo!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Ale 36 stopni to nie jest żadne halo!
    Widocznie 10000 godzin pracy dla tego dysku jest wystarczające aby się skończył.

Domyślnie

Płyta główna Gigabyte GA-Z97-D3H ma cztery sloty na pamięć Ram, a więc będzie jeszcze gdzie dokładać. Czytnik ModeCom MC-CR103 lub podobny muszę mieć, bo jeszcze korzystam z kamery Canon MVX 300 i zgrywam po łączu IEEE 1394a (FireWire).
    Na tej płycie głównej nie znalazłem miejsca gdzie mogę podpiąć IEEE 1394a (FireWire) może ktoś wie jak to zrobić, będę wdzięczny.
    1. Zaufaj mi, ze z tym dokladaniem RAM to jeszcze podziekujesz kiedys.
    2. Sprawe firewire moze rozwiazac cos takiego http://allegro.pl/2-port-firewire-40...430832924.html

Faktycznie nie ma gdzie podpiac firewire, widac odchodza od tego na calego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    1. Zaufaj mi, ze z tym dokladaniem RAM to jeszcze podziekujesz kiedys.
    2. Sprawe firewire moze rozwiazac cos takiego http://allegro.pl/2-port-firewire-40...430832924.html

Faktycznie nie ma gdzie podpiac firewire, widac odchodza od tego na calego
    RAM będę dokładał następnym razem, będą jeszcze dwa wolne porty.
    Kartę firewire prawdopodobnie kupię taką jak wymieniłem w poz. 7.

Domyślnie

Widocznie 10000 godzin pracy dla tego dysku jest wystarczające aby się skończył.
    Mój dysk (Seagate) ma teraz 29200 godzin (niemal 3x tyle) i się jakoś nie skończył ..., w pracy mam dyski sprawne, które mają po 40-45 tys godzin i chodzą bez problemu.

Domyślnie

Mam szybkie pytanie, zakupiłem elementy wcześniej wymienione i w zestawie procesora Box jest na radiatorze naniesiona pasta.
    Czy jest to już wystarczające, po dociśnięciu sama się rozprowadzi równomiernie?
    Wygląda to tak.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów