Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie wężyk do d5100 problem.

Witam.
    Mam problem. Kupiłem niegdyś wężyk do mojego nikona i niestety otrzymałem produkt nie pasujący do mojej lustrzanki. Wtedy niestety o tym nie wiedziałem i próbowałem podłączyć kabelek. Nie wiem czy w tym momencie nie uszkodziłem wejścia w aparacie ponieważ otrzymałem inny wężyk pasujący do aparatu i po podpieciu nic się nie dzieje. Dopiero jak docisne kabel to czasem uda mi się zdjęcie zrobić (musze trzymać docisniety cały czas). Zazwyczaj jednak uda mi się tylko ostrość ustawić ale zdjęcia już nie robi jak by się zawieszało coś. Wężyk jest to zamiennik firmy aperture bodajże. Uszkodzony jest znów wężyk czy aparat? Jak by to wina wezyka była to jaki inny zamiennik kupić.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Niektóre takie wężyki/kable słabo stykają, bo mają źle zrobione wtyki. Miałem dokładnie taką samą sytuację z kablem wyzwalania aparatu od wyzwalaczy radiowych.
    Musiałbyś sprawdzić z innym wężykiem, czy będzie działał poprawnie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kup za 15 zeta pilota.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Mam pilota. A wężyk potrzebuje do dłuższych czasów ekspozycji czyli do trybu bulb. A może ktoś jakąś firmę poleci sprawdzona jeśli o zamiennik chodzi.

Domyślnie

W trybie bulb pierwszym wciśnięciem przycisku na pilocie otwierasz migawkę a drugim zamykasz - tak przynajmniej jest w D90, w innych Nikonach przypuszczam, że jest podobnie.
    D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
    Strona domowa Galeria dofsimulator.net

Domyślnie

Hmm nie wiedziałem, sprawdzę jak wrócę z pracy i dam znać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bemko Zobacz posta
    W trybie bulb pierwszym wciśnięciem przycisku na pilocie otwierasz migawkę a drugim zamykasz - tak przynajmniej jest w D90, w innych Nikonach przypuszczam, że jest podobnie.
    We wszystkich z obsługą pilota tak jest.
    Nikon

Domyślnie

Odgrzewam kotleta,

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    We wszystkich z obsługą pilota tak jest.

Padła mi bateryjka w pilocie, chciałem go wyrzucić i kupić wężyk spustowy, ale naszło mnie pytanie - wie ktoś może czy w trybie bulb można działać poprzez pilota na podczerwień tak jak jest to opisane wyżej ? Tj, 1 start, 2 klik stop czy jednak wymagany do tego jest wężyk ?
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fejton Zobacz posta
    Odgrzewam kotleta,

Padła mi bateryjka w pilocie, chciałem go wyrzucić i kupić wężyk spustowy, ale naszło mnie pytanie - wie ktoś może czy w trybie bulb można działać poprzez pilota na podczerwień tak jak jest to opisane wyżej ? Tj, 1 start, 2 klik stop czy jednak wymagany do tego jest wężyk ?
    Przecież o tym właśnie jest wyżej.
    Nikon

Domyślnie

Zrozumiałem to w ten sposób, że wymagany jest wężyk, a nie pilot. Zakładam, że z pilota w takim razie również działa, także lecę do zegarmistrza po nową baterię.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Uprawnienia umieszczania postów