Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Skaner Rollei i podobne

Witam,

Czy miał ktoś może do czynienia z tym:

http://allegro.pl/skaner-slajdow-neg...059345135.html

Potrzebowałbym zeskanować w możliwie krótkim czasie 95 negatywów po 36-37 klatek.

Daje to około 3500 klatek. Zapewne tylko część będę chciał mieć w większej rozdzielczości / jakości.

Bardzo prosiłbym o opinię osoby które UŻYWAŁY tego ustrojstwa lub podobnego do tego.

I jak się ma jakościowo taki skan do typowego skanu labowego, gdzie płacisz 15,00 zł za rolkę i otrzymujesz płytkę CD np. z Noritsu.

.
    Ostatnio edytowane przez Szuwar ; 12-04-2014 o 11:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Czy miał ktoś może do czynienia z tym:
    (...)
    Bardzo prosiłbym o opinię osoby które UŻYWAŁY tego ustrojstwa lub podobnego do tego.
    Mła miał do czynienia i używa wprawdzie nie tego samego, ale podobnego. Do szybkiej archiwizacji, aby z grubsza wiedzieć, co się znalazło na negatywie, nadaje się. Jakość żadna. Przy dużym nakładzie pracy i czasu daje się doprowadzić pseudoskany z takich ustrojstw do stanu umożliwiającego oglądalność, ale nie warta skórka wyprawki. Jeżeli chcę mieć od ręki co najmniej przyzwoitej jakości obrazek, od razu uruchamiam skaner do negatywów, a tego interesu w ogóle nie wyciągam z szafy.

Domyślnie

Mogę tylko potwierdzić opinię Jacka. Takie skanery nie skanują całej powierzchni negatywu, u mnie jest to ok. 80%. "10 bitowa głębia koloru" - tak, ale w ograniczonej palecie np do 32 odcieni szarości. Świateł nie wyciągną, cienie pogubią. Przy 5Mpix zapomnij o tym, że zobaczysz jakieś ziarno czy coś w tym rodzaju. Fakt, że pracuje się na tym bardzo szybko, jedna klatka to najczęściej tylko kilka sekund pracy. Nadaje się toto w celach orientacyjnych, do oceny materiału, w sumie to takie zastępstwo staromodnej stykówki, tyle, że ciężko orzec o kontraście czy gęstości, bo to samo sobie reguluje i uśrednia. Nada się też do wrzucenia fot do sieci w niskiej rozdzielczości - o ile oczywiście przycięcie kadru nie zrujnuje kompozycji.

Domyślnie

Ok, wielkie dzięki za opinie.

Wszystko jasne w takim razie.

Domyślnie

Miałem takie coś przez 2 tygodnie. Nie dość że musiałem ustawić w tym ostrość kamerki zamontowanej w środku to efekty były takie że sprzedałem szybciej niż to kupiłem. Nie polecam.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Do takiej ilości negatywów nie znajdziesz niczego sensownego. No chyba, że jesteś bezrobotny, nie masz rodziny i nikt cię nie lubi to wtedy masz wiele wolnych dni na zabawę. Możesz zainwestować parę stówek w skaner płaski i skanować jeden film co 2 godziny (albo i więcej), oczywiście bez przerwy czuwając aby paski przekładać. Daje to prawie 200 godzin, czyli gdyby był to etat po 5 dni w tygodniu, to byś spędził nad tą zabawą miesiąc. Oczywiście samo skanowanie, bez obróbki.

Jeśli potrzebujesz mega wysokiej rozdzielczości to nikogo nie znam, ale jeśli chcesz mieć klatki o rozdzielczości około 4200x2800 (mega jakość z profi sprzętu), to mogę znajomego polecić. Musiałbym tylko maila napisać bo nie mieszkam w PL i nie mam numeru tel. Cena to chyba jakieś 50gr za klatkę przy takiej ilości.

Domyślnie

Można też „skanować” aparatem i efekt jest o niebo lepszy niż takie pseudoskanerki.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmo78 Zobacz posta
    Do takiej ilości negatywów nie znajdziesz niczego sensownego. No chyba, że jesteś bezrobotny, nie masz rodziny i nikt cię nie lubi to wtedy masz wiele wolnych dni na zabawę. Możesz zainwestować parę stówek w skaner płaski i skanować jeden film co 2 godziny (albo i więcej), oczywiście bez przerwy czuwając aby paski przekładać. Daje to prawie 200 godzin, czyli gdyby był to etat po 5 dni w tygodniu, to byś spędził nad tą zabawą miesiąc. Oczywiście samo skanowanie, bez obróbki.
    Rozumiem chęć reklamy znajomego, ale większych bzdur dotyczących skanowania kliszy na tym forum nie czytałem. Od razu widać, że w najlepszym wypadku ostatni raz skanowałeś, jak jeszcze skanery były podłączane przez port równoległy.
    Na skanerze Epson V300, który pozwala na skanowanie tylko jednego paska z 6 klatkami filmu 135 na raz. Skanowanie całego filmu z 37-40 klatek zajmowało mi godzinę jeżeli korzystałem z automatu do kadrowania i ok 1,5 godziny jeżeli kadrowałem każdą klatkę ręcznie. Czas całkowity, z obróbką w sofcie skanera, która zwykle w całości sprowadza się do delikatnego ruchu kilkoma suwakami. Cała przewga analoga jest w tym, że tych zdjęć nie trzeba obrabiać, trzeba tylko dobrze naświetlić. Skan w 2400 dpi, który daje wynikowy obrazek o wielkości ~7 Mpx. Na skanerze, do którego wchodzi więcej pasków na raz, zajęłoby to jeszcze mniej czasu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

O kurczaki, ale tu dyskusja

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Miałem takie coś przez 2 tygodnie. Nie dość że musiałem ustawić w tym ostrość kamerki zamontowanej w środku to efekty były takie że sprzedałem szybciej niż to kupiłem. Nie polecam.
    Udało mi się zrobić próbkę z takiego skanerka - potwierdzam, wynik jest fatalny.

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Można też „skanować” aparatem i efekt jest o niebo lepszy niż takie pseudoskanerki.
    Wiem, wiem, ale przerasta mnie wizja skonstruowania całego przedsięwzięcia.

Cytat Zamieszczone przez elmo78 Zobacz posta

Jeśli potrzebujesz mega wysokiej rozdzielczości to nikogo nie znam, ale jeśli chcesz mieć klatki o rozdzielczości około 4200x2800 (mega jakość z profi sprzętu), to mogę znajomego polecić. Musiałbym tylko maila napisać bo nie mieszkam w PL i nie mam numeru tel. Cena to chyba jakieś 50gr za klatkę przy takiej ilości.

95 klisz x średnio 36 klatek = 3420 klatek x 0,50 gr = 1700,00 zł. Mam za to taki skaner, że ..... szkoda gadać.

Niemniej pomijając motywy - serdecznie dziekuję za propozycję.

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Rozumiem chęć reklamy znajomego, ale większych bzdur dotyczących skanowania kliszy na tym forum nie czytałem. Od razu widać, że w najlepszym wypadku ostatni raz skanowałeś, jak jeszcze skanery były podłączane przez port równoległy.
    Na skanerze Epson V300, który pozwala na skanowanie tylko jednego paska z 6 klatkami filmu 135 na raz. Skanowanie całego filmu z 37-40 klatek zajmowało mi godzinę jeżeli korzystałem z automatu do kadrowania i ok 1,5 godziny jeżeli kadrowałem każdą klatkę ręcznie. Czas całkowity, z obróbką w sofcie skanera, która zwykle w całości sprowadza się do delikatnego ruchu kilkoma suwakami. Cała przewga analoga jest w tym, że tych zdjęć nie trzeba obrabiać, trzeba tylko dobrze naświetlić. Skan w 2400 dpi, który daje wynikowy obrazek o wielkości ~7 Mpx. Na skanerze, do którego wchodzi więcej pasków na raz, zajęłoby to jeszcze mniej czasu.
    Ja chciałbym zrobić z części klisz wglądówki, bo z około 1/3 całości już mam.

"Poważniejsze" skany (2400 - 3200 dpi) będę robił jak sądzę z 20-30% całości.

Przychodzi mi jeszcze odlotowy pomysł na AGFA DuoScan 2500 - tylko nie wiem jak z jakością.

Odbitki skanowane na moim AGFA 1236U po "podrasowaniu" i kolejnym zrobieniu odbitek - naprawdę super.

Domyślnie

Jak Cię przeraża skaowaie lustrzanką, to takie leciutkie i niezobowiązujące wideło może Ci obniży poziom lęku:
    https://www.youtube.com/watch?v=AgOTk4ApEYs

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów