Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przy Heliosie 44M nie uzyskasz na tyle dużego powiększenia, aby móc sobie oglądać oczy osy.
    Poza tym przy takim powiększeniu jakie Ciebie interesuje to owady muszą być martwe - ostrzenie na odległości wręcz milimetrów od obiektywu, a do tego potworna ciemnica, więc potrzeba dużo dodatkowego światła. Nie mówiąc już o GO sięgającej części milimetra, więc jak chcesz więcej ostrego to trzeba wykonać wiele zdjęć i następnie je złożyć w jedno.

Do takich powiększeń używa się obiektywów powiększalnikowych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Poza tym przy takim powiększeniu jakie Ciebie interesuje to owady muszą być martwe - ostrzenie na odległości wręcz milimetrów od obiektywu, a do tego potworna ciemnica, więc potrzeba dużo dodatkowego światła.
    Ej, glupoty Panie gadasz....
    Popatrz nizej, nie blyskane, zywe i w terenie

Raz

Dwa

Trzy

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

piękne fotki jestem pod wraźeniem odrazu zdradź jakim obiektywem były zrobione i co zastosowałeś źe te owady są takie wielkie o to mi chodzi
    D7100 +grip Pixel; S 17-50 ;N 70-300 VR , YN-468II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszysiek2 Zobacz posta
    piękne fotki jestem pod wraźeniem odrazu zdradź jakim obiektywem były zrobione i co zastosowałeś źe te owady są takie wielkie o to mi chodzi
    Obiektywy to drugorzedna sprawa, im mniejsza ogniskowa tym latwiej z wiekszymi skalami (dla ciekawskich to uzyte byly S150 i N105VR), z pierscionkami i/lub raynoxem.
    Wszystko zaleznie co chcemy uzyskac i z jakiej wielkosci obiektem mamy do czynienia.

Osobiscie heliosa bym odradzil, sa wiele lepsze obiektywy dajace ostry i kontrastowy obraz.

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nyny1 Zobacz posta
    Obiektywy to drugorzedna sprawa, im mniejsza ogniskowa tym latwiej z wiekszymi skalami (dla ciekawskich to uzyte byly S150 i N105VR), z pierscionkami i/lub raynoxem.
    Wszystko zaleznie co chcemy uzyskac i z jakiej wielkosci obiektem mamy do czynienia.

Osobiscie heliosa bym odradzil, sa wiele lepsze obiektywy dajace ostry i kontrastowy obraz.

pozdro
    Witam
    Jakie inne masz na myśli obiektywy ?

Pozdro

Domyślnie

Ten Helios zamocowany na jednym, najcieńszym pierścieniu pośrednim, daje mniej więcej takie powiększenie.

Domyślnie

Nie, najcieńszy pierścień pośredni plus adapter slim bez soczewki. Nie próbowałam nigdy heliosa mocować odwrotnie, raz tylko Nikkora 28, ale nie byłam zadowolona z jakości.

Domyślnie

Lepsze powiększenie i znacznie lepszą jakość zdjęcia oraz AF uzyskasz montując do kitowego szkła Raynoxa 250.
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

cezet a możesz zaprezentować kilka fotek ?
    D7100 +grip Pixel; S 17-50 ;N 70-300 VR , YN-468II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów