Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsw81 Zobacz posta
    No dobrze, załóżmy że zostanę na 18-105 ( nikona rozumiem czy jakiś inny?)
    Tak, Nikona. Dokładnie: Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED.

Domyślnie

No dobrze, załóżmy że zostanę na 18-105 ( nikona rozumiem czy jakiś inny?), to pozostaje dobranie body. Spośród d3100, 3200, 5100, który byście radzili? Słyszałem, że te 24 mega w 3200 nie zawsze musi być zaletą. Może coś innego w podobnej cenie?
    Raczej obstawiam za nowym bo jakoś do używek z dystansem podchodzę.
    Z tych trzech to bym radził D5100. D3100 to taka kompletna amatorka, D3200, praktycznie to samo, tylko że inna matryca. D5100 ma trochę dłuższe menu, odchylany ekranik.
    Co do ilości Mpix, wszystko zależy co będziesz robił ze zdjęciami. Z 12 Mpix możesz wycisnąć wydruk 36x24cm w 300DPI, czyli w najlepszej jakości. W D5100 jeśli się nie mylę jest 16.
    No i rozmiar zdjęć. W moim D300, przy 12 megapikselach fotki dochodzą do 11,5Mb, chociaż przeważnie to 7-9Mb. Czyli w D3200 byś miał nawet ponad 20Mb. Oczywiście w JPEGu.
    D300| N 18-105| SB-800

Domyślnie

Kolego, takie pytanie w dziale studio? ... nie macie litosci dla moderatorów. Przeniosłem.
    .. wczoraj wszedłem z premedytacją do salonu Nikona i koleś zbił mnie z tropu. Zdecydowanie jego kierunek myślenia wskazywał na tzw. bezlusterkowce i upierał się, że na ten moment to najlepszy zakup. Argumentował to szybkością migawki podobno nieustępującą lustrzanką i jakością zdjęć podobno nawet lepszą. Jedną z propozycji jaką mi dał to zakup Olympusa ...
    Na pewno to był salon Nikona? Polecano w nim Olympusa? Dziwne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przerabiałem już temat z d3100 jak nie będziesz rozbudowywał systemu to polecam ten aparat,choć lepszy będzie wiadomo d5100,te d3200,d5200 zbytnio nowego nie wnoszą kosmetyczne zmiany w stosunku do poprzednika z danej serii
    taki d3100 z 18-105 dużo nie waży to da się go jako tako użytkować

Moje typy to
    d3100 dobra cena
    d5100 ciut lepszy i gibany ekran
    Wiem że temat jest trudny hybryda fuji też jest dobra,kumpel ma i sobie chwali
    z50 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kolego, takie pytanie w dziale studio? ... nie macie litosci dla moderatorów. Przeniosłem.
    Na pewno to był salon Nikona? Polecano w nim Olympusa? Dziwne.
    tak, salon nikona w łodzi manufaktura. Sam się zdziwiłem jak wszedłem, okazało się że mają wszystko, nikona, sony, panasa, olympusa. lustra i bez.

sorki za może głupie pytanie, ale czym tak naprawdę różni się d3200 ( jak napisał MasterM16- totalna amatorka) od d5100? oczywiście oprócz różnicy w mpikselach
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-04-2014 o 23:41

Domyślnie

D5xxx mają odchylany ekran. Róznica w matrycy też nie jest bez znaczenia. Specyfikacje body są dostepne na wielu portalach np optyczne.pl
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

czyli pozostaje chyba d5100 chociaż jeszcze się muszę zastanowić, zerknąłem przed chwilą na d90, z tego co wyczytałem to starszy model i ma górny ekran, mniej mpikseli ale ergonomia bardzo dobra, co myślicie?

z d5100 znalazłem taki zestaw
    http://allegro.pl/nikon-d5100-18-200...110488035.html
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-04-2014 o 23:59

Domyślnie

matryca w D5100 wiele lepsza od tej z D90, ale za to obsługa D90 wygodniejsza - nie trzeba wchodzić w menu, wiele guzików jest na wierzchu.
    D90 ma napęd srubokręta, dzięki czemu można uzyć szkieł, które nie będą miały AF w D5100.

Każde z tych body ma swoje wady i zalety. Poczytaj o nich. My nie znamy twoich potrzeb i mozliwości finansowych. To ty podejmiesz decyzje.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2014 o 10:31

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Maz.

Domyślnie

też jestem tu NOWY a jakieś 2 lata temu poradzili mi > D90 + 18-105 i jestem zadowolony z tej opcji to jakieś 2.4oo by Cię teraz wyszło

Domyślnie

A ja bym proponował jednak kompakt w w/w sytuacji.
    Wspomnianego może Olka ? Np stylus1 ?
    Nie wiem jak z kasą, ale je nie pchałbym sie w lustra do focenia na wakacjach...
    Dozbierac i dobrego, najlepszego kompakta .
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów