Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Nowy Jork

Domyślnie

Dorzucę pare słów do rad kolegów i pomysłów na zwiedzanie:
    - Bronx Zoo: jeżeli zwierzęta w klatkach Ci nie przeszkadzają.
    - niedaleko od zoo zajrzeć do Little Italy, tej drugiej, mnie znanej, niż ta na Manhattanie (też warto)
    - muzeum Sea, Air & Space na lotniskowcu USS Intrepid (prom kosmiczny, Concorde, łódź podwodna, samolotów opór, etc.)
    - śniadanie w ukraińskiej restauracji Veselka na East Village. Dekoracja (i jedzenie) bardzo w porządku.
    - sklep z zabawkami FAO Schwarz przy 5 Av i Central Parku.
    - może jakiś koncert lub teatr (ticketmaster.com)
    - przepłyń się dookoła Manhattanu, jeżeli nie będzie zbyt zimno
    - niedzielna msza w którymś z kościołów w dzielnicy Harlem
    - stadion, albo jeszcze lepiej mecz, NY Yankees

Wujek Google pomoże Ci znaleźć szczegóły.
    Dobrej zabawy i, choć tydzień to nie jest zbyt wiele, to może nabierzesz ochoty do ponownych odwiedzin
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 01-02-2014 o 08:10
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Sklep z zabawkami FAO Schwartza fajny... tak samo jak 4 piętra sklepu Disneya oraz Toys'R'us na Times Square (młyńskie koło w środku budynku hehe), jak już ktoś pisał warto wejść do B&H Photovideo bo to mekka fotograficzna (ale i turystyczna bo organizacja tego sklepu jest ciekawa) Jeśli chciałbyś sobie zrobić jakieś zakupy ciuchów to warto podjechać do outletów gdzieś (niestety) za miastem, bo można się naprawdę tanio obkupić... bilety na NY Yankees raczej trudno zdobyć ot tak z ulicy... ja byłem na meczu i jest dość fajnie choć sam mecz nieco nudny... ale obiecałem sobie jeszcze pojechać kiedyś na mecz NBA bo jestem kibicem koszykówki (w Madison Square Garden na wycieczkach byłem ale poza sezonem koszykarskim ehhh...)... Do tego dorzuć Muzeum Historii Naturalnej bo jest mega fajne, Metropolitan Museum of ART - jest tam sporo znanych dzieł sztuki... Muzeum figur woskowych jest też fajne... Zdecydowanie nie polecam Muzeum Sexu, droga wejściówka i dość licha ekspozycja... Jeśli by Ci się udało poza NY wyjechać to w Filadelfii czyli obok jest muzeum Franklina, takie centrum nauki Kopernik tylko większe i fajniejsze Rejs wokół Manhattanu fajny...
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi Panowie ostatnio miałem trochę mniej czasu na ogarnianie tego, ale odkopię wątek, bo wyjazd się zbliża, a ja jeszcze mam kilka pytań i wątpliwości...

1.
    Kasa, gotówka, karta etc. Zastanawiam się co będzie najbardziej opłacalne - wymienić sobie w Polsce złotówki na dolary, wypłacać kase w NY z bankomatu, wymieniać tam złotówki na dolary, płacić gdzie się da normalnie kartą (mastercard, mbank)? Zero doświadczenie i pojęcie, jak ktoś był to może zna temat.

2.
    Pewnie moje ładowarki do sprzętów nie będą śmigać za bardzo tam. Są jakieś przejściówki, kupić tu na miejscu? W samolocie da się podpiąć jakoś do prądu czy nie ma szans (nie latałem...).

3.
    Szkłooo. Kurde, nie ma ktoś może pożyczyć, sprzedać za grosze jakiegoś zooma spacerowego pod FX? Może być lipny jakościowo (po zmniejszeniu 36mpx do 10 wszystko będzie ostre ), byle by miał uniwersalny zakres i AF. Jakieś 28-135? Coś w ten deseń. Mam 28-80, ale chciałbym z trochę dłuższym końcem.

4.
    Aplikacje pod iOS, przewodniki - zna ktoś coś dobrego, sprawdzonego?

Domyślnie

wypowiem się w kwestii przejściówek do kontaktu - kup w Polsce lepiej. Ja zapłąciłem coś około 15zł za takie śmieszne cudo co to załatwia mi problem z różnymi wtyczkami na całym świecie. Na Filipinach gdzie miałem hamerykańskie wtyczki się przydało bo w hotelach adapterów nie mieli. I żałuje że kupiłem jeden bo ładowanie dwóch aparatów, komórki, tabletu było mocno upierdliwe - pobudka w nocy by podmienić baterie

Domyślnie

W stanach masz 110 V w gniazdku, upewnij się, że Twoje ładowarki śmigają na takie napięcie. W samolocie raczej nie podładujesz, w każdym razie nie spotkałem się w klasie turystycznej z gniazdkami.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Czyli poszukam czegoś tutaj na miejscu, dzięki Marcin.
    Nikonowską ładowarke sprawdziłem - jest napisane input 100-240V więc chyba powinno śmigać?
    Kwestia jeszcze japkowych ładowarek - bo chyba nic więcej nie będę miał tam do ładowania...

Domyślnie

napięcie to jedno ... ale ... pozostaje kwestia bolca

Domyślnie

Nie no, wiem wiem że wtyczka inna, ale Tomkowi chyba chodziło o samą ładowarkę, tak?

Domyślnie

1. Kasa.
    a. Najlepsze mozliwe wyjscie, to karta prowadzona w USD (np. Pekao SA) - obawiam sie, ze juz za pozno.
    b. Kolejna opcja, to gotowka - srednio bezpieczne rozwiazanie, bo nie bedziesz mieszkal w hotelu, a z innymi ludzmi
    c. Najwygodniej i najpewniej jest placic karta - moze byc w PLN - ale musisz pamietac o spread'zie - kazdy bank ma swoje kursy
    Moja propozycja:
    500$ gotowki (banknoty o roznych nominalach (najlepiej nie 100-ki)), 2 (dwie) karty kredytowe (platnicze), najlepiej roznych organizacji i bankow (uwierz mi, ze wiem, co mowie)

2. Nie znam i nie posiadam ladowarki, ktora nie jest 110-220V, wiec wszystko, co potrzebujesz, to przejsciowka, taka:
    Idealem byloby miec rowniez konwerter 110-220V (ale nie jest to niezbedne), cos takiego:
    Wtyczka musi miec 2 plaskie bolce - patrz pierwsze zdjecie.
    W samolocie w teorii sie nie da, w praktyce zalezy to od linii lotniczych. Pewnym rozwiazaniem jest podlaczenie sie w lazience (110V), ale tam przewija sie setki ludzi.
    Z ciekawosci - po co mialbys ladowac w samolocie?

3. Nie pomoge.

4. Wejdz do AppStore i wpisz New York Guide/Travel/cokolwiek - jest tego "milion", sa appki z liniami metra, busow, wszystko jest.
    Co wiecej, super dzialaja mapy w iPhonie - nie wiem na jakiej zasadzie to sie do telefonu sciaga (samo przez wifi?), ale moja zona miala telefon "offline", a mapy dzialaly wspaniale.
    Moj turystyczny kompakcik: D750, 16-35/4VR, 50/1.8G, 70-200/4VR, T 150-600, SB-900. Tylko czasu i umiejetnosci brak...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Na Filipinach gdzie miałem hamerykańskie wtyczki się przydało bo w hotelach adapterów nie mieli. I żałuje że kupiłem jeden bo ładowanie dwóch aparatów, komórki, tabletu było mocno upierdliwe - pobudka w nocy by podmienić baterie
    A wystarczyło zabrać tego typu kabelek. Jest mały. Ja dodatkowo jeszcze skróciłem aby zajmował jak mniej miejsca i przy pomocy jednej przejściówki można podpinać kilka urządzeń na raz i nie trzeba wstawać w nocy
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów