Szukaj
Po pierwsze rzuca mi sie w oczy balans kolorów który na 3 widać ewidentnie że kolor skóry wpada w niebieski zwłaszcza chłopca.tak w nawiasie jest za ciasna.
2 na moim monitorze jest za ciemna chyba nie użyłeś pomiaru centralnego tylko matrycowego
Ogólnie przyjemne foty lecz jakość też nie powala
D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52
Mi się podoba, fajna historia się z tego układa. Super wyszło niebo na tych fotkach. Ostatnie faktycznie mogłoby być nieco szerzej i cieplejszy WB, chociaż nie wiem czy wtedy nie za czerwone wyjdą te partie oświetlone bezpośrednio zachodzącym słońcem.
D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
Strona domowa Galeria dofsimulator.net
Przemek, zgadza się pomiar był matrycowy, ... . Jeśli chodzi o cieplejsze WB na 3, to starałem się nie przesadzić z kolorami, żeby nie wyszło za czerwono po prawej stronie.
Let me show you the world in my eyes
Mega emocje, świetna 3 !!! Popracuj nad obróbką i będzie ślicznie...
"Nikon"
2 pierwsze kadry mi sie podobaja, ale przydaloby sie to czyms doswietlic dodatkowo, jako ze waliłes pod swiatlo, w dosc ciemny i tak dzien.
no i na 2 ostrosc jest gdzies z tylu
a trójka generalnie znacznie bym ocieplił - niby masz promienie slonca w kadrze, a skóra chłopca jest momentami niebieskawa.
Ostatnio edytowane przez Julius ; 19-01-2014 o 20:18
Wiesz, robilem to na szybko na małym jpgu - idealnie to nie wyglada, ale lepiej niz oryginalnei bym powiedział.
Niebo i tak było przepalone, a skóra niebieska i ogólnie zdjęcie nie do konca dobrze naswietlone z racji późnej pory i matrycowego pomiaru światła.
Autor pytał o sugestie, wiec poddałem swoją, moze sie podobać - nie musi.
Ja swoje braki sprzętu/znajomości warsztatu, a wręcz czasami okolicznosci nadrabiam zazwyczaj obróbką, może zdjęcie nie będzie oddawac idealnie godziny, ale nadal moze cieszyc oko (gdzie swoja drogą tez nie czuje sie mocny), ale koniec - konców zawsze jakis kadr który lubie udaje sie troche odratować.
Julius, dzięki za swoją propozycję 3 - bardzo mi się podoba. Tak, warunki były dość trudne, fotografowanie po słońce, zmierzchało, "złota godzina" dobiegała końca. Ale najważniejsze jest to, że dzieci miały chęć do "współpracy"
Let me show you the world in my eyes
z mojego doswiadczenia (niewielkiego) moge podpowiedzieć Ci 2 rzeczy - albo kub sobie na takie plenery blende za kilka złotych i weź mamusie na spacer zeby stała obok ciebie i kierowała ostatnie promienie na twarze dzieciaków, albo po prostu naucz się pewne rzeczy tuszować obróbką - niestety druga opcja ma zdecydowanie wiecej ograniczen, ale jak połączysz blendę z podstawowymi umiejetnosciami chocby w lightroomie to będzie zdecydowanie lepszy efekt
jak nie masz kasy na lampe to zawsze jakies rozwiązanie, chyba ze bardziej doswiadczeni koledzy podpowiedzą cos innego
Skontaktuj się z nami