Panowie, szukać jakiś programów czy może narzędzie do obrazów w Win 7 w zupełności wystarczy ?
Szukaj
Panowie, szukać jakiś programów czy może narzędzie do obrazów w Win 7 w zupełności wystarczy ?
Używałem tego systemowego w W7 i sprawdzał się, teraz używam w W8 (choć tak zakopany, że masakra, w jakiejś Historii plików itp.) ale działa również dobrze. Obraz robię na zewnętrznym dysku, bo były problemy z odszukaniem serwera sieciowego.
Uratowałem sobie tym sporo czasu, bo nie wszystkie stare programy śmigają bez problemu a odinstalowanie nie pomaga, tak samo jak przywrócenie systemu.
http://www.krupienko.pl/galeria/
Acronis True Image - używałem i był bardzo spoko, do dziś polecany na forach.
Clonezilla do obrazów dysków i partycji.
d70s + N18-70 + N55-200
Taka sytuacja....
Musze niebawem przeinstalować całą windę ze wszystkimi programami. Po postawieniu tego do kupy chcę w jak najprostszy sposób zrobić obraz systemu. W przypadku ponownej potrzeby re-install'u chcę mieć możliwość formatu partycji systemowej, postawienia czystej windy i wrzucenia obrazu. No chyba że to stawianie można pominąć i zrobić tylko format i załadować obraz. Które z wymienionych narzędzi się do takiej operacji nada tak aby było szybko i bez zbędnego kombinowania ?
Obraz służy właśnie do naprawy czy jak wolisz przywrócenia systemu wraz z zainstalowanym oprogramowaniem i innymi plikami do stanu satysfakcjonującego. Czyli tak naprawdę, to trzeba wpierw zrobić porządek, zainstalować najważniejsze oprogramowanie, jeśli wszystko będzie grało to robisz obraz dysku i zawsze możesz wrócić to tego BŁOGOSTANU, ale przy powrotach tracisz coś co instalowałeś, bądź robiłeś po wykonaniu obrazu.
Ja mam zawsze obraz taki surowy, inaczej PEWNIAK, później od czasu do czasu robię dodatkowy tak by nie tracić nie potrzebnie instalacji bądź ważnych plików.
Dobrze jest zrobić obraz, ale oprócz tego jeszcze gdzieś w bezpiecznym miejscu robić historię plików i punkty przywracania na siłę, bo winda tak coś niechętnie robi takie backupynajczęściej przy aktualizacjach.
Te wszystkie zabiegi są czasochłonne i absorbują zasoby, dla tego właśnie nie robi się tego zbyt często.
Mając obraz dysku nie musisz stawiać systemu, po prostu albo płytka czy inny nośnik w przypadku awarii poważnej i masz wszystko jak w dniu zrobienia obrazu.
[
A czy przy przywracaniu można zrobić format systemowej partycji?
Jak chcesz format, to musisz przygotować dysk ratunkowy z którego załadowane zostaną sterowniki i apka do odzyskania obrazu.
Jednak nie trzeba koniecznie robić formatu, bo z trybu awaryjnego możesz zrobić przywrócenie obrazu i w zasadzie "wszystkie dane i pliki użytkownika zostaną bezpowrotnie utracone" czyli takie coś jak format jest w tym przypadku, tylko nie musisz wachlować penami czy dyskami, choć to też warto mieć, bo licho nie śpi
Czyli po powrocie zastaniesz to co miałeś w momencie robienia obrazu ani nic więcej ani mniej.
Nie dało się edytować już a dotarło do mnie, że chodziło ci o przywrócenie systemu, to w takim przypadku nie można robić formatu, bo nie będzie z czego przywracać.
Format tylko w przypadku posiadania obrazu i dysku ratunkowego.
Tyle tylko, że jak namęczysz się już z formatem, stawianiem systemu, instalacją aplikacji itp. to masz w zasadzie czysto jak lalunia więc bardziej już w obrazie nie będzie i właśnie to zastaniesz po odtworzeniu obrazu dysku systemowego. W opcjach zaznaczasz jaką partycję chcesz zapisać jako obraz pozostałe zostaną nie ruszone.
W zeszłym tygodniu walczyłem z instalacją oprogramowania i po każdej udanej próbie robiłem da spokoju obraz, przydało się jak cholera, bo kilka starych programów tak mieszało, że jedynym ratunkiem było odzyskanie systemu z obrazu. Na szczęście W8 stał na tyle, że wystarczyło jedynie wejść w panel sterowania i dalej szło gładko.
Przy tworzeniu obrazów, musicie pamiętać o tym, że macie stare oprogramowanie - zazwyczaj między stworzeniem obrazu a jego wgraniem mija stosunkowo dużo czasu, a do systemu i oprogramowania zostaje wydanych wiele poprawek. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa systemu i pierwszą rzeczą którą robicie po wgraniu obrazu, powinno być wgranie najnowszych aktualizacji, update oprogramowania ochronnego, etc, etc.
Przy wgrywaniu obrazu dysku/partycji nie potrzebujesz żadnego formatu, żeby system działał. Oczywiście, bezpieczne usunięcie danych z dysku nie powinno zaszkodzić.
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami