Szukaj
Nikon D90
o kurcze, ale paleta barw,
niezły zestaw kolorystyczny
Troszkę bym przyciemnił niebo, i trochę więcej niż troszkę trawe
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 03-12-2013 o 19:55
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Ogólne wrażenie prześwietlenia, czy inaczej nadmiaru światła. A już dół bardzo przepalony. Można jeszcze próbować ratować tę fotę obróbką.
A new shit has come to light...
Masakryczna obróbka. Przeostrzone, kolory w kosmos itd.
Przerażająco "oczojebne" kolorki, w dodatku selektywnie tylko w czerwieni. Do tego płaskie światło. Jestem na nie.
Dominik
Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
flickr
Dziękuje za Wasze komentarze.
Podszedłem jeszcze raz do tematu.
Ciekawy jestem waszej opinii.
Nikon D90
Zdjąłeś chyba tylko kontrastu, co "zgasiło" zdjęcie. Nie wiem czy tu obróbka pomoże, bo imho problem może leżeć w selektywności obiektywu. Widać to zwłaszcza na tym ostatnim (czerwonym) drzewku po prawej.
sprzęt: fotografuję sercem
Prawdę mówiąc prawie wyzerowałem do ustawień, jakie były pierwotnie w pliku nef. Minimalnie, z naciskiem na min, wyciągnięty jest kontrast i nasycenie. Pozostałe parametry z puszki, przed wykonaniem zdjęcia ustawiony był WB. Drzewo po prawej miało takie barwy. Też kiedyś myślałem, że ludzie kombinują z tymi barwami, ale faktycznie tak wyglądają liście dzikiej czereśni.
Nikon D90
lukatom - napiszę ci b. szczerze - tu nie chodzi o przesycone kolory, oczojebność, problemy z obiektywem, prześwietlenia, czy nawet przeostrzenia moim zdaniem.
Problem tkwi bazowo w kadrze i ukazaniu klimatu fotografii. Świetnie funkcjonują zdjęcia w necie ze wszelkimi 'mankamentami' wyżej wymienionymi i jest ich cała masa pod warunkiem określonej wizji, kadru, kompozycji, czasu i miejsca.
Zacząłbym od znalezienia przyciągającego wzrok elementu, następnie znalezienia najlepszego z możliwych (wg. ciebie) kadrów i kompozycji. Później pora, później obróbka. Zaczynasz dopiero? To dobrze - nie gnaj na siłę, bądź konsekwentny i selektywny, a szybko wyraz obrazów prezentowanych przez ciebie się zmieni in plus.
Pozdr.
D90 + NIKKOR + SIGMA + TOKINA + FILTRY + STATYW + PILOT/WĘŻYK + KOMP + PROGRAMY + SAMOZAPARCIE
Skontaktuj się z nami