Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

O, na tych zdjęciach (dokładnie 7., troszkę też na 6.) widać coś, z czym ja mam problem. Czy nie uważacie, że tam jest jakby zbyt jasno? Znaczy się - przepalone obszary na sylwetkach państwa młodych? Wydaje mi się, że czasami jest po prostu słońce zbyt ostre, i gdy bierzemy pomiar punktowy, to w innych miejscach jest za jasno. Chyba że mi się wydaje i tak naprawdę nie jest to taki istotny problem? Wiem co to jest efekt "high key" jakby co
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Lassar mozesz bardziej szczegolowo? na ktorych kadrach jest zielona skora i ktore kadry sa do dopracowania?

Nie bylo slonca w ogole bylo totalnie zachmurzone tak ze za 5 lalo ostro, takze slonce ma niewiel wspolnego. NEF sa przepalane o +0.3
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 08-11-2013 o 00:53 Powód: łączenie postów
    Fejsbuk Darek Novak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lassar Zobacz posta
    Pozbadz sie jeszcze drobiazgow typu zielona skora
    Hej, to "moja specjalność"

Fajnie ogląda się te kadry i super sprawa: świadkowie w końcu ubrani jednolicie! Świetne skarpety, widać, że chłopaki z jajami!

PS. Kolorów się nie czepiam jako, że mój monitor tęskni już za kalibratorem...
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

La
    Gość

Domyślnie

przebarwienia masz na 12 i bardz odelikatne na 8
    kadry: 11 blizej i wytnij albo szerzej i wykorzystaj to cos w lewym prawym rogu,
    8a - mz albo centralnie albo utnij ten kawalek muru po lewej
    5 - az sie prosi o symetrie to samo 6
    3a - o ile pani jest tlem to malolata ma ucieta raczke - mnie to delikatnie razi.
    Masz tendencje do umieszczania glownych watkow na srodku kadru, z tym ze nie centralnie, ucieka Ci w lewo. Szukaj mocnych punktow fajnymi szczegolami. I tyle.

Domyślnie

Boska sesja, zajrzałam na bloga. Mimo, że tak wiele zdjęć to świetnie się je ogląda. Dużo dobrych kadrów!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Trzymasz się "siebie", i to się ceni.
    Fajne foty.
    D3303s/18-55/35/50/105/28/16/85/YN460 II/RF602/SB-700/055XPROB+804RC2

Domyślnie

Dzieki za konkretne opisy, to sie cenii!
    Z przebarwieniammi nw kosciele to sie zgodze prawdopodobnie z kolorowych witrazy, nie mam pojecia jak je lepiej obrobic niestety.
    co do zdjecia plenerowego to ja nie widze tam przebarwien.
    Co do kadrowania ja sie juz wypowiadalem w tej kwestii, nie chce po prostu kadrowac ksiazkowo, nie wydaje i sie to dobre w dzisiejszych czasach ze strony marketingowej. Ostatnio wielcy guru zaczynaja mowic "break the rules" a wczesniej pisali ksiazki o kadrowaniu podzilach etc.Nawet sie przyznaja, ze nie mieli racji. Ze swiat sie zmienia. Kiedys wydawalo mmi sie ze to moja ulomnosc spowoadowana brakiem mocnych fundamentow wyksztalcenia fotograficznego, z czasem zauwazylem z, ze nie jestem osamotniony w tej swojej ulomnosci a jeszcze poznie, ze wrecz staje sie to w jakims stopniu modne. Mozliwe, ze czerpalem wiedze o kadrowaniu z innych zrodel niz Scott Kellby czy pan Peterson tak mocno popularyzowani na tym forum, a ktorzy w/g mnie pisza "gregolade fotograficzna" ladnie ujeta w slowka.
    No raczka jest obcieta, kurcze to jest slub w reportazu czesto nie jestesmy w stanie wszystkiego dopracowac na etapie wykonania zdjecia, to sa czesto ulamki chwil, ja napewno nie mysle w taki momencie o kadrowaniu ,moment,focus, ekspozycja. Bardzo zadko kompozycja i kadrowanie w takiej sytuacji,
    Trzeba moim zdaniem rozroznic zdjecia reportazowe od zdjec aranzowanych. Podobnie jak w zdjeciu ze stolikiem, szerzej nie pokaze, bo nie mam to kadr mozna wyciac i zblizyc jak mowisz, ale wtedy bezzasadne jest stosowanie efektu miniatury podczas edycji a chcialem je zastosowac.

Szukaj mocnych punktow fajnymi szczegolami. -nie za bardzo potrafie sie odniesc, bo szczerze mowiac to nie rozumie za bardzo przekazu chodzi o umieszcanie szczegolow w mocnych punktach kadru czy o umieszczanie glownego obiektu w mocnych punktach?
    Dzieki za uwagi!
    Ostatnio edytowane przez SligoDarek ; 03-11-2013 o 01:06
    Fejsbuk Darek Novak

La
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SligoDarek Zobacz posta
    Dzieki za konkretne opisy, to sie cenii!

Co do kadrowania ja sie juz wypowiadalem w tej kwestii, nie chce po prostu kadrowac ksiazkowo, nie wydaje i sie to dobre w dzisiejszych czasach ze strony marketingowej. Ostatnio wielcy guru zaczynaja mowic "break the rules" a wczesniej pisali ksiazki o kadrowaniu podzilach etc.Nawet sie przyznaja, ze nie mieli racji.
    Znaczy np. taki Da Vinci sie mylił?
    Nie polemizuje, faktycznie tredy sa teraz takie: naucz sie kadrowac w celu utworzenia poprawnej kompozycji a potem ja swiadomie zburz. Oczywiscie te zburzone zdjecia dziela sie na "artystyczne" i artystyczne. Mowisz, ze nie myslisz o kadrowaniu w takich chwilach, nazwijmy to ulotnych. Dzisiejsza technologia pozwala przeciez zlapac jakistam obraz a potem zrobic z niego dzielo sztuki. Pozwol mi uwazac to jednak za czitowanie i jednak brak warsztatu. Bo mimo wszystko robiac zdjecia zawsze na pierwszym planie jest kompozycja. Chyba.

Domyślnie

Nie wiem czy sie mylil, mylil sie Einstain ,Darwin to i Da Vinci sie mogl mylic.
    Nie twierdze, ze sie myli twierdze ze sa rozne okresy ,mody i ze nie wychodzenie poza pewne ramy jest dobre. To nie tak, ze jestem ignorantem i ze nie znam podstawowych zasad kompozycji, trojplanowosci obrazu etc. od jakiegos czasu ich sie "slabiej trzymam"
    Pewnie ,ze pozwala zlapac jakis tam ale to jest slub i kazdy kto zrobil ich kilka wie jak to wyglada, i wie ze majac do obrobienia 40 slubow roczniue nie ma czasu na grzebanie przy jednym zdjeciu tym bardziej ze potem klienci beda chcieli takie zdjecia a fotograf nie bedzie w stanie czasowo sie wyrobic wiec ja pokazuje to co sprzedaje.
    Dla mnie przy robieniu zdjecia podczas reportazu zawsze jest moment, oswietlenie i ustawienia aparatu to wszystko dzieje sie tak szybko, ze jestes w stanie przekrecic w lewo prawo i albo zrobile albo nie zrobile, ja najczesciej nie jestem w stanie komponowac wtedy jakos zdjecia, zdarzaja sie sytuacje, momenty gdzie mozna ale u mnie dosc rzadko Co innego plener tam juz jest latwiej i najczesciej fotograf wybiera miejsce, ktore po czesci jest juz jakas kompozycja.
    Fejsbuk Darek Novak

Oszczędny w słowach Awatar zymir
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Nr 12 mi nie podchodzi, ale poza tym super.
    Nie ważne jest dłuto - ważna jest rzeźba.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów