Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Średni format

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Wuu Zobacz posta
    Innymi demoludowymi wynalazkami też można robić totalny wypas - Marcin Twardowski fotografuje Araxem
    Nie umieszczałbym Araxa w worku o nazwie "demoludowe wynalazki" - owszem jest on oparty na demoludowej konstrukcji, ale jak juz pisałem wczesniej są to konstrukcje modyfikowane współcześnie - poprawione są ich główne mankamenty, są sprawdzone, przeserwisowane, skalibrowane, niektore czesci sa nowe - no i nie są używane. To nie jest to samo co kupienie aparatu ktory przerobił dziesiątki rolek, a fabrykę widział ostatni raz lat temu trzydzieści..
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Nie umieszczałbym Araxa w worku o nazwie "demoludowe wynalazki" - owszem jest on oparty na demoludowej konstrukcji, ale jak juz pisałem wczesniej są to konstrukcje modyfikowane współcześnie - poprawione są ich główne mankamenty, są sprawdzone, przeserwisowane, skalibrowane, niektore czesci sa nowe - no i nie są używane. To nie jest to samo co kupienie aparatu ktory przerobił dziesiątki rolek, a fabrykę widział ostatni raz lat temu trzydzieści..
    Być może, być może, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Czasy wynalazków enerdowskich, nawet tych usprawnionych na Ukrainie mam na szczęście za sobą.
    W każdym razie nowy Arax nie jest już tak tani. 300 papiera za sam korpus. Dolicz kominek i jakiś kit i w tych okolicach cenowych można już się rozglądać za jakąś Bronką SQ na przykład, a to jest zupełnie co innego niż Pentacon six, nawet po upgrejdzie
    jestem leniwym portrecistą, fotografuję wyłącznie piękne kobiety
    le blog|le fapejdż

Domyślnie

zamiast pisac, potnę twój cytat:

nie wiem, nie znam się, nie orientuję się.
    a to jest zupełnie co innego niż Pentacon six, nawet po upgrejdzie
    Völkchlor

Domyślnie

zamiast pisac, potnę twój cytat:
    Otóż to. zupełnie inna liga
    le blog|le fapejdż

Domyślnie

Październik sie konczy myślałem że trzeba zacząć w bawełnę owijać.. Skoro nie znasz Araxa, to czemu polecasz kupować coś innego w zamian?
    Völkchlor

Domyślnie

Październik sie konczy myślałem że trzeba zacząć w bawełnę owijać.. Skoro nie znasz Araxa, to czemu polecasz kupować coś innego w zamian?
    Wybacz, ja jestem bardzo prymitywny, trzeba wprost pisać jak do debila.

Polecam niearaxa, bo na bazie wieloletnich doświadczeń bardziej ufam japońskim/szwedzkim/zachodnioniemieckim wytworom niż postsowieckim? Zwłaszcza, że cena nowego Araxa (a takiego zdaje się polecasz) nie jest szczególnie atrakcyjna?
    Jak pisałem - jestem prostym człowiekiem. Przeszedłem Practisixa, kilka Pentaconów Sixów i Kieva 60, ze wszystkimi było coś - nakładające się klatki, rozregulowana migawka, zastałe smary, problemy z ustawieniem matówki owocujące frontfocusem, dobijająco długi czas synchro (to akurat nie jest usterka oczywiście - po prostu tak mają i już) - ogólnie zniechęcające doświadczenia, które przecierpiałem tylko dla tego jedynego Sonnara, który nie ma odpowiednika prawie w żadnym innym średnioformatowym systemie. Zrobiłem nim kilka zadowalających kadrów i wspominam z sympatią mimo wszystko, tym większą, że nie muszę się już z tym złomem męczyć.
    Ale - nie mam zamiaru ścierać się o kawałek metalu oklejonego dermą. Pentacon jest fajny bo jest tani. Arax nie jest tani, a czy jest fajny - to pewnie na własnej skórze trzeba się przekonać. Rozumiem że masz i dlatego tak bronisz. Nie mam zamiaru się przepychać - napisałem dlaczego sam bym go nie brał, człowiek sobie może poczytać i wyciągnąć wnioski.
    le blog|le fapejdż

Domyślnie

No ale nadal piszesz o tych starych konstrukcjach i ich wadach; a cena rzecz względna - czasem warto dozbierać lub odpuscić. Na początek dobrze kupić cos tańszego i zobaczyć co jak - czego brakuje, do czego warto dopłacić, a do czego na pewno nie. Czy problemem jest mechanika, czy optyka, czy ergonomia..

A co do Bronki to rynek wtórny szkieł i czesci jest dość skromny w porównaniu ze sprzetem psix/kiev czy mamiyą, co może w przyszłości zaowocować utknięciem w miejscu jeśli się zechce coś dokupić lub wymienić.
    Völkchlor

Domyślnie

No ale nadal piszesz o tych starych konstrukcjach i ich wadach; a cena rzecz względna - czasem warto dozbierać lub odpuscić. Na początek dobrze kupić cos tańszego i zobaczyć co jak - czego brakuje, do czego warto dopłacić, a do czego na pewno nie. Czy problemem jest mechanika, czy optyka, czy ergonomia..

A co do Bronki to rynek wtórny szkieł i czesci jest dość skromny w porównaniu ze sprzetem psix/kiev czy mamiyą, co może w przyszłości zaowocować utknięciem w miejscu jeśli się zechce coś dokupić lub wymienić.
    Ok, ok, peace. Człowiek sam sobie zdecyduje, ile chce wydać ciężko uzbieranych prawnych środków płatniczych w Polsce na nowe hobby. Czy woli wytunowanego Zaporożca czy używaną Toyotę
    le blog|le fapejdż

Domyślnie

Arax jest bardzo fajny, i bije na głowę wszelakie P6 i Kievy

Domyślnie

czytajac wasze opinie, postanowilem ze poczekam, poodkladam pieniazki, i zdecyduje sie na ktoregos nowego araxa, badz uzywana mamiye
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów