Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Opony zimowe

Domyślnie Opony zimowe

Witam,
    Małymi kroczkami zaczyna zbliżać się zima, co niestety skutkuje w moim przypadku zakup nowych oponek, niestety wybór jest tak duży, że aż głowa boli, dlatego może ktoś z Was jest w stanie polecić mi coś godnego.
    Obecnie interesuja mnie dwie opony:
    Goodyear UG8
    Nokian WR D3
    O obydwu producentach jak i modelu na czytałem się tyle samego dobrego, co złego, więc głowa juz pęka od dylematu.
    Liczę na Waszą pomoc.
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 26-09-2013 o 12:53

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Myślę, że są równorzędne. Jeździłem i na Nokianach, i na Ultra Gripach, starszej generacji.

Domyślnie

Ze swojej strony powiem, że mam UltraGrip 7 i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony! Opona godna polecenia! Co do Nokiana, to mam na drugim aucie,ale tylko lato, więc o zimie nic nie powiem więcej. UG 7, guma nie pęka, bieżnik po 3 zimowych sezonach w bardzo dobrym stanie.

Pozdarwiam
    D90 N18-135mm N35mm SB-600

Domyślnie

Mam zimówki WR G2 XL (zwiększona nośność)
    Po 3 sezonach mogę wyłącznie je polecić. Dobrze się trzyma drogi, cicha, wydaje niski przyjemny dźwięk. Wg mnie cichsza niż moje letnie Micheliny.
    Dobrze sobie radzi na mokrym jak i na śniegu. W górach na ośnieżonych podjazdach dawała sobie radę bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-09-2013 o 13:56 Powód: pis. (Mnie------------>mnie)
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Mam zimówki WR G2 XL (zwiększona nośność)
    Po 3 sezonach mogę wyłącznie je polecić. Dobrze się trzyma drogi, cicha, wydaje niski przyjemny dźwięk. Wg mnie cichsza niż moje letnie Micheliny.
    Dobrze sobie radzi na mokrym jak i na śniegu. W górach na ośnieżonych podjazdach dawała sobie radę bez problemu.
    No tak, ale z tego co patrzyłem na nie, to cena jest wyższa niż za UG8, która wg. wszystkich testów jest najlepszą na rynku.

Domyślnie

Swoje kupowałem 3 sezony temu, grubo przed sezonem w jakimś sklepie internetowym. Za sztukę płaciłem chyba 360-370????
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Swoje kupowałem 3 sezony temu, grubo przed sezonem w jakimś sklepie internetowym. Za sztukę płaciłem chyba 360-370????
    teraz ptrzyłem na google, ponad 400 zł, ug8 mam nowe za 1500zł z montażem, tylko nie wiem czy warta jest ta guma tych pieniedzy.

Domyślnie

Kupiłem UG8 i to jedyny powód dla którego chciałbym żeby spadł śnieg - zobaczymy jak jeżdżą
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie Czym kierujecie się wymianą opon?

Czym kierujecie się wymianą opon? Mnie się wydaje że kiedyś hitem było pompowanie opon azotem . Potem pojawiły się przechowalnie przy "wulkanizatorniach". W końcu chyba jedzie się tam gdzie blisko i bez kolejki. Ja od kilku lat samemu zmieniam opony w samochodach. Mam komplet z felgami na zimę i lato. Podobno to lepiej bo wolniej się rozwarstwiają. A co wy uważacie na ten temat?
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 07-02-2014 o 13:15

Domyślnie

ja ogólnie musze niestety stwierdzić że serwisy oponiarskie zatrudniają strasznych tłuków...
    mają wszystko w d...pie i niszczą felgi przy wymianie...pompują tyle ile uważają i to raz na podnośniku raz na posadce (znaczy samochód juz stoi )
    z wyważeniem tez jest problem...ogólnie dramacik...
    jeżdzę do jednego serwisu bo robią tam w miarę porządnie...
    zmieniam opony jak temperatura w dzień trzyma się blisko zera...mam jedne felgi i dwa komplety opon....kupuje nowe a w zimie jeżdzę na 245 plus 4 łapki
    i obalam teorię że im cieńsza opona tym lepiej dla przyczepności w zimie....bo w dużej mierze zależy to od ciężaru samochodu...
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów