Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Cloghleagh River...

i Wicklow National Park
    Pierwszy raz w tym miejscu i na pewno nie ostatni
    Bardzo ciekawe formy skalne występują na tym odcinku rzeki, brak opadów spowodował że rzeka zamieniła się w strumyk!
    Co nic nie ujmuje temu miejscu
    Zapraszam:

1

2
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

bardzo fajne obie sztuki, z czego jedynka jest korzystniejsza, moze dlatego że wieksza powiadają, żę w takich miejscach odpoczywa dusza człowieka
    Aparat, jakieś obiektywy i torba używana.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

1 bardzo przyjemna, az chce sie dotknac wody.

W 2 przeszkadza mi cukierkowy drugi plan bo jakos nie wspolgra mi z pierwszym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    jeśli drugi plan nie współgra z pierwszym bo jest jego przeciwnością, to na zasadzie kontrastu jest to właściwy zabieg autora
    Aparat, jakieś obiektywy i torba używana.

Domyślnie

Bardzo mi się podoba jedynka. Gdyby nie zbyt prześwietlony, jak dla mnie fragment nieba, byłaby bajka całkowita.
    Możesz napisać, czy używałeś filtra ND i o jakiej wartości, czy jedynie mocno przymykałeś przysłonę ?

Dwójeczki nie biorę, ponieważ ostrość moim zdaniem trochę zbytnio podbita, ale może to przez mój monitor... ;p
    Ostatnio edytowane przez Feni ; 06-09-2013 o 22:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deemes Zobacz posta
    jeśli drugi plan nie współgra z pierwszym bo jest jego przeciwnością, to na zasadzie kontrastu jest to właściwy zabieg autora
    nie pokusiłbym się o ocenienie intencji autora

a co do zdjęć to oba fajne ale z mocnym wskazaniem na drugie. Znacznie przyjemniejsze kompozycyjnie w mojej ocenie.
    Jedyne czego bym sobie życzył to światłą jak na jedynce miedzy drzewami widocznego na pierwszym zdjęciu.
    być może to właśnie "cukierkowość" o której wspomina shaolin

Domyślnie

Dziękuje Panowie za komentarze
    Pierwszy plan na drugim zdjęciu jest w cieniu i nie będzie podobny do drugiego oświetlonego (zachodzącym słońcem)

Różnica wynika z padania światła:
    - na pierwszym zdjęciu fotografowane pod światło i w tę stronę było dość jeszcze mocne, jak widać tutaj więcej jest obszaru w cieniu.
    - na drugim światło padało zza pleców (ta kaskada mała po lewej to pierwsze zdjęcie ) i padające światło pokazywało ciepłe miękkie przebłyski.
    Oba zdjęcia są tak samo kontrastowe, różnica wynika gdy patrzymy pod lub ze światłem

Gdyby nie zbyt prześwietlony, jak dla mnie fragment nieba, byłaby bajka całkowita.
    Przy takich kadrach, nie zawsze niebieskość nieba będzie dobrze wyglądać.
    Robiłem próby załatania przebłysków, ale zdjęcie mało naturalnie wyglądało i te przebłyski są takie małe że nie warto sobie głowy zawracać

Możesz napisać, czy używałeś filtra ND i o jakiej wartości, czy jedynie mocno przymykałeś przysłonę ?
    Miałem ND 0.6 i polara, miejsce bylo na tyle ciemne że naświetlałem od 3-8 sek.

Dwójeczki nie biorę, ponieważ ostrość moim zdaniem trochę zbytnio podbita, ale może to przez mój monitor... ;p
    Zawsze stosuję te same parametry, więc nie wiem skąd ta różnica u Ciebie?

Jedyne czego bym sobie życzył to światłą jak na jedynce miedzy drzewami widocznego na pierwszym zdjęciu.
    Tak jak pisałem wcześniej, dwa rózne zdjęcia i dwa rózne padania światła.

Cieszy że każdy coś dla siebie znajduje
    Wróce tam jesienią, kiedy rzeka przybierze na mocy i rozmiarach oraz liście będą spadać z drzew.
    Będzie z czym walczyć

Mam nadzieje że wyjaśniłem co nie co
    Dziękuje i pozdrawiam
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Szkoda, że 2. nie zamieściłeś większej. 1. bardzo mi się podoba...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Miałem ND 0.6 i polara, miejsce bylo na tyle ciemne że naświetlałem od 3-8 sek.
    Dzięki wielkie za szczegóły, również co do czasu naświetlania
    Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Zawsze stosuję te same parametry, więc nie wiem skąd ta różnica u Ciebie?
    Być może tak jak pisałem wynika to z kiepskiej jakości mojego monitora, a może z racji osobistej percepcji, bo na jedynce pierwszy plan wyszedł ciemniejszy, przez co szczegóły mchu na kamieniach nie są tak kontrastowe jak na dwójce z lewej strony

Co by nie pisać, kadrowo jak dla mnie jest super
    Ostatnio edytowane przez Feni ; 07-09-2013 o 13:31

Domyślnie

To może ja się wypowiem jako amator Jedynka naprawdę zachwyca i jest jak najbardziej poprawna ale dwójeczka to taki DRI i widać taki nienaturalizm. Ale to moje zdanie którym nie powinieneś się w żaden sposób kierować.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów