Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Brzeg

Domyślnie Po co dmuchac gruszka.....?!

Witam!
    Po co wdmuchiwac wszystkie babole jeszcze glebiej aparatu skoro mozna je w prosty sposob od razu usunac! Polecam domowy sposob:
    -odkurzacz
    -gumowy wezyk
    -tasma klejaca
    Tak to wyglada:
    1
    2

Wszystkie pylki ze srodka mojego D70 wyssalem bez problemu!
    Radze tylko uwijac sie z procesem czyszczenia aby nie spalic odkurzacza. Po 10 min moj nagle sie wylaczyl ale gdy ostygl znow moglem go odpalic
    pozdrawiam

Domyślnie

:O dobre, tez juz kiedys myslalem nad czyms takim...
    ale taki odkurzacz moze byc naladowany elek... i zrypac aparat, takie niebiezpieczenstwo istnieje przy odkurzaniu kompa...

ale pomysl dobry

Domyślnie

Uwaga - ktos sobie podobno wciągnął lamelki migawki

Nie wiem na ile to prawda.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Przypuszczam, że jest to mniej skuteczne rozwiązanie od gruszki, a do tego bardziej niebezpieczne.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Stosuje ta metoda ale nieco inaczej. Rure odkurzacza NIE wkladam do srodka tylko przystawiam do pierscienia (i to nie na wprost, w pozycji w jakies montuje sie obiektyw ale rownolegle do korpusu aparatu) a w tym samym czasie gruszka dmucham. Wkladanie rurki do srodka jest nieco ryzykowne:
    1) na skutek szybkiego przeplywu powietrza we wnetrzu aparatu (tarcie czasteczek) powstaja ladunki elektrostatyczne na ktore aparat moze "zareagowac" roznie

2) aby wyssac powietrze w korpusu musi sie ono najpierw do niego dostac i... przy okazji pakujesz do body kolejne syfy z otoczenia

3) jesli nie posiadacie odkurzacza z regulacja mocy ssania lub elektronicznym zabezpieczeniem przed przeciazeniem to tak znaczna redukcja srednicy rury ssacej moze spowodowac spalenie wirnika

Reasumujac: Tez polecam te metoda ALE bez redukowania srednicy rurki ssacej i BEZ wkladania tego boa do aparatu .
    | D70,D100 | AF-S DX 18-70 | Nikkor Micro 60/2.8D | Nikkor 50/1.4 D | Lexar 2GB | SanDisk UltraII 2GB |

Domyślnie

Każda metoda skuteczna jest metodą dobrą. Co do tarcia cząsteczek i powstawiania ładunków - gruszka tez wywołuje tarcie cząsteczek - nie przesadzajmy. Kto przykuwa się do kaloryfera w trakcie wymiany części w komputerze ? Ja czyściłem w ten sposób, że użyłem i gruszki i odkurzacza - gruszką oderwałęm pyłki od powierzchni, a odkurzacz (najmniejsza moc) wyciągnął pyłki z aparatu.
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Brzeg

Domyślnie

Hmmmm do tak glebokich wnioskow bym sam nie doszedl.....Ciesze sie ze tu trafilem

Domyślnie

Gruszka ma tą zaletę nad odkurzczem że raczej bez problemu mieści się w torbie foto. Oraz to że w terenie może być problem z tak zwaną fazą do zasilania odkurzacza.
    W warunkach labolatoryjnych (czytaj w domu ) hybryda gruszka z odkurzaczem może być ciekawym rozwiązaniem. Jak ufeflunie sobie matrycę (Tfu i trzy w niemalowane), to pewnie przetestuję ten patent.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Szymony - są jeszcze odkurzacze samochodowe (przy założeniu, że jest taki pod ręką) (-:
    Pozdrawiam

Domyślnie

OSTRZEGAM PRZED ODKURZANIEM APARATU, WLASNIE PODJOLEM TAKA PROBE ZEBY WYWALIC DWA PRAWIE NIEWIDOCZNE PAPROCHY, ZAMIAT TYCH 2 MAM TERAZ ICH CHYBA ZE STO!!!!(((

PEWNIE SERWIS MNIE CZEKA, ALE CO JA IM POWIEM??
    MOJA MATRYCA PO ODKURZENIU ZAMIENILA SIE W MAGNEZ I POCHLONILA KURZ CHYBA Z CALEJ CHATY((
    ROBILEM TO W MOJEJ CIEMNI FOTOGRAFICZNEJ GDZIE KURZ JEST ZNIKOMY A JEDNAK COS POSZLO NIE TAK... KUR..
    MATRYCA PRZED ODKURZANIEM http://img36.imagevenue.com/img.php?..._bez_prahu.jpg

PO
    http://img14.imagevenue.com/img.php?...e=a89_prah.jpg

GLUPI STRASZNIE BYLE

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów