Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Nad wodą...

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie Nad wodą...

Witam.

Moje pierwsze foty z nowej puszki, które ukazały się w "miejscu publicznym" , nie licząc osobistej strony na FB. Oba zdjęcia zrobione kitowym 18-55mm VR z użyciem statywu, następnie obrobione nieco w Photoscape.

Sam aparat mam równo 6 dni, nie obsługiwałem wcześniej żadnej lustrzanki, więc proszę o wyrozumiałość i jakieś cenne rady.

Pozdrawiam
    Tomek
    2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz
    SP1000 | Helios 44M-4 58mm f/2 |

Domyślnie

Motyw na jedynce masz fajny, ale kadrowanie (ciasnota) dalekie od poprawności, BW też nie najwyższego lotu - mdłe. O dwójce nic pozytywnego powiedzieć się nie da, kiepskie po całości.
    LED ZEPPELIN

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

Dzięki za opinię .

Mógłbyś mi jednak napisać, czemu drugie zdjęcie jest kiepskie po całości? Bo szczerze mówiąc jestem laikiem jak diabli i nie mam pojęcia o co Ci chodzi.

Pozdrawiam
    2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz

Domyślnie

o jedynce juz Nikonozaur powiedział w zasadzie wszystko
    ale podpowiem co do dwójki:
    przede wszystkim jest krzywe, jeśli tego nie widzisz na poziomach (co czasem jest trudne ze względu na perspektywę) to zwracaj uwagę na piony, w tym przypadku lampa i prawa krawędź zabudowań
    po drugie totalny brak detalu i światła. zgaduję, że to efekt mocnego wyciągania niedoświetlonej klatki
    zastanawia mnie też czym się kierowałeś wybierając f/36 podnosząc przy tym iso do 800?
    miej na uwadze, że przy wyborze przysłony warto pamiętać o rozdzielczości obiektywu.

powodzenia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

O coś takiego mi chodziło, dzięki wielkie!!

Że foto jest krzywe zauważyłem dopiero teraz, jakoś wcześniej nie rzuciło mi się to w oczy.

Co do światła i detalu - zdjęcie było robione w wietrzny dzień, dość późnym wieczorem w podwójnej ekspozycji - chciałem nieco wygładzić wodę i złapać troszkę ruchu zielska. Natomiast reszta to efekt prób i błędów - zdjęcie było za jasne, próbowałem przyciemnić i te ustawienia dały mi najlepszy efekt jak na moje oko.

Wiem, że nie mam pojęcia o fotografii, ale jak już pisałem - zajmuję się tym teraz (już) 7 dni. Wcześniej miałem tylko kompakty i bynajmniej nie patrzyłem na zbyt wiele rzeczy.

Raz jeszcze dziękuję.
    Tomek

Edyta:

Jak powinienem się ustawić, żeby pierwsze zdjęcie wyszło lepiej? Nieco dalej, to na pewno, ale czy coś jeszcze? Jak usadowić tą łódkę? Dodam, że specjalnie celowałem tak, a nie inaczej, ze względu na mrowie wędkarzy na drugim brzegu - zdjęcie było robione nad stawem hodowlanym.
    Ostatnio edytowane przez Major87 ; 14-08-2013 o 01:11

Domyślnie

Publikacji na temat fotografii masz dość sporo i może od tego można by zacząć.
    Pomoże oglądanie krajobrazów, które koledzy zamieszczają na forum - jest tu kilku, na których pracach możesz się sporo nauczyć - łódki też znajdziesz
    Błyskawicznie zobaczysz różnicę między ich a swoimi zdjęciami.
    Na dzień dzisiejszy nie widzę nic ciekawego w żadnym ze zdjęć.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

Różnicę oczywiście widać na pierwszy rzut oka.

Znalazłem kilka stron z przydatnym info, kilka poradników w pdf. Próbowałem się też dostać na kurs do college'u, ale była tylko obróbka w PS, nic z podstaw fotografowania.

Tak czy siak, uparłem się, że się nauczę i się nauczę. Zacznę od najbardziej podstawowych rzeczy takich jak kadrowanie i kompozycja. Powiedzcie mi, czy dobrze zrozumiałem to, co czytam

Ostrość łapana na twarzy, zostawiłem nieco miejsca po stronie, w którą posążek patrzy, starałem się zastosować zasadę trójpodziału. Czy o coś takiego chodzi?

Domyślnie

poprawna kompozycja choć niewiele ma wspólnego z krajobrazem
    i nie upieraj sie - fotografowanie to przede wszystkim przyjemność i ma dawać radość, a z czasem i satysfakcję - tu się nie da wyrobić sto procent normy

Uprawnienia umieszczania postów