Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: White and red

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    Budujace jest ze sa jeszcze na forum ludzie ktorzy kombinuja na poimie powstawania fotografii a nie ratuja calosc w szopie. sam efekt filtra - epwnei czasem moze sie przydac, jak dla mnie odrobine za mocny. ale gratualcje za starania
    I tu się całkowicie zgadzam. W dobie akcji crossowych i zalewu przeróbek na jedno kopyto (bladych, wyblakłych, vintage i innych) - zrobienie czegoś ze zdjęciem, zanim zostanie zapisane na karcie jest dość "niecodziennym" zabiegiem. I tutaj plus za zabawę i chęci. Na początku są próby, ale z czasem autor opanuje swój patent (ew. zmodyfikuje/ulepszy) i będzie lepiej.

Sam efekt dla mnie osobiście trochę za mocny, wolałbym te smugi nieco delikatniejsze (zmniejsz w filtrze Opacity na 50% ), ale ogóle pomysł miałeś na to zdjęcie i przypadku tu nie było. Reszta to metoda prób i błędów. Na pierwszy rzut oka wyglądało mi to jak tęczówka oka od wewnątrz

Samo zdjęcie kolorowe i nieźle skadrowane. Na tę chwilę to eksperyment, więc więcej się nie czepiam
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 20-08-2013 o 11:23 Powód: Literówki.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Fajnie napisz coś więcej o filtrze i wrzuć może porównawczo bez, też jestem za takim kombinowaniem zamiast PS-uciem zdjęcia
    S5PRO, D7000 - szkiełka, lampki itp

Domyślnie

Podstawowym rozwiązaniem dla efektów tego typu to sprawienie aby kontrowe światło rozszczepiło się na krawędziach szkła....
    Dalej... to kwestia tylko odpowiedniego stłuczenia UV-ki

Druga możliwosć to smarowanie wazeliną, płynem do zmywania itp. Czyli czymś na tyle przezroczystym aby przepuszczało światło ale na tyle gęstym aby zachowało kierunki i fakturę smarowania.

Tutaj stawiam na pierwsze rozwiązanie - jeżeli inne - chętnie się dowiem
    Samo zdjęcie według mnie źle jest poświecone lampą/blendą

Domyślnie

IMO Obiektyw został owinięty celofanem taki jakim opakowuje się kwiaty.

Domyślnie

już to gdzieś widziałam i bardzo polubiłam..

Domyślnie

Dzięki za opinie pokażę wam 2 kadry z wykorzystaniem tego ala filterka
    2.

3.

a tak wygląda ten ala filterek Wiadomo (nic specjalnego) od wyczyszczona płyta Cd z wypaloną dziura w środku i porysowana

Domyślnie

Nie korciło Cię aby sobie bokeh wyskrobać ?

Domyślnie

Skubany fajny filterek. Mnie coś podobnego wyszło przy heliosie 58/2, wręcz byłem przekonany na początku, że to właśnie heliosem robione bo efekt prawie taki sam tylko bez filtrów.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Jak wyżej - ciut za mocno, ale sama idea na tak. Ostatnio też mnie korci kilka podobnych wynalazków, zainspirowanych pewnym portfolio. Tylko umiar gdzieś potrzebny. W cz-b wygląda za to całkiem zgrabnie. Może inne światło już tam było.
    Odchodząc na chwilę od tego przyćmiewającego zdjęcia efektu, nadmienię, że stylizacja i modelka pięknie się prezentują. Jedynym zgrzytem jest tło tak naprawdę (za ostro, bałagan). Ale może w wersji bezfiltrowej całość złoży się do kupy.

Domyślnie

Kojarzy mi się to z jednym efektem, o którym czytałem jakiś czasu temu

http://www.canon-board.info/tips-and...y-bokeh-33052/
    http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh
    http://porosinscy.blogspot.com/2011/...y-z-bokeh.html

Edit: aha, odnośnie efektu: jak już wypaliłeś ten otwór w płycie, to krawędzie sprawiły, że na zdjęciu te rysy są "cięte" po łuku. Myślę, że gdybyś jeszcze zrobił szarpane brzegi (jak w grzebieniu), to te rysy na zdjęciu rozchodziłyby się miękko i zanikały jak włosy.

No i zapomniałem napisać coś o zdjęciach Podoba mi się ostatnie czarno-białe, ale lekko przyciąłbym od lewej
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 23-08-2013 o 22:53 Powód: Jak widać.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów