Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Paweł Budzik
    Gość

Domyślnie Jaki telekonwerter?

Moje pytanie to: jaki telekonwerter dokupić do zestawu D80 i Sigma 100-300 F4?
    Mam na myśli telekonwerter 1.4 lecz jakiej firmy kupić, Nikon czy Sigma? czy jeszcze coś innego.

Dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

Niewiele zyskasz. Jestem gotów się założyć, że lepszą jakość uzyskasz kadrując zdjęcie, niż używając konwerter 1.4. Chyba że ktoś tu zaraz wklei przykład zdjęcia, gdzie widać, że jest inaczej.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Niewiele zyskasz. Jestem gotów się założyć, że lepszą jakość uzyskasz kadrując zdjęcie, niż używając konwerter 1.4. Chyba że ktoś tu zaraz wklei przykład zdjęcia, gdzie widać, że jest inaczej.
    Nie masz racji w tym przypadku. Na d80 nie będzie znaczącej degradacji, bo ma mało napakowaną matrycę i warto założyć TC.

A jaki TC? - Nie wiem. Ja używam kenko x1.5, ale nigdy nie używałem z sigmą 100-300/4.
    Uważam, że dobrze byłoby sprawdzić przed zakupem.

Domyślnie

Z reguły sigma nie lubi się z konwerterami nikona. Radziłbym celować w kenko lub konwertery sigmy.
    M.

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

"Pioter m" widzę że stosujesz kenko 1,5. Jest to podobno jeden z mniej zaawansowanych:, telekonwerterów kenko. Z jakimi obiektywami go stosujesz i jakie daje to efekty w porównaniu z np kropem ze zdjęcia o tym samym powiększeniu. Może podasz jakiś przykład. Pozdrawiam Wist

Uprawnienia umieszczania postów