Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czerwcowe Tatry

Domyślnie Czerwcowe Tatry

Witam

1. Moko

2. Siklawa

3. Dolina Roztoki

4. 5S

Poddałbym się na wstępie samokrytyce, ale pozostawię to dla Was aby nie wypaczyć opinii

Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 20-06-2013 o 23:00
    D300 + D50 + T17-50/2.8 + N50/1.4D + N70-300VR + S8/3.5 Fish + V90/2.5 VMC + SB-800 + ....duzo checi na nauke

Domyślnie

Coś ci się z tymi zdjęciami stało. Jakościowo poległo. Nie wiem czy przez konwersje czy agresywną obróbkę. Ciężko się wypowiadać, jedynie o kadrach. Jedynka krzywa reszta wydaje się ok.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Zdecydowanie nie poradziłeś sobie z obróbką.
    Krawędzie świecą jak na jedynce albo są nienaturalnie zaciemnione jak na zdjęciu nr 4.
    Dość to płasko wygląda i robi wrażenie zbyt agresywnego odszumiania albo mocnej kompresji.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Zdjęcia zmasakrowane obróbką.

Domyślnie

Duszki na granicy grzbietów górskich i nieba - skutek niewłaściwego rozjaśniania dolnych, ciemniejszych partii kadrów. Jakiś problem z ostrością - być może przez próbę zbyt mocnego odszumienia/wygładzenia nie tylko nieba [chociaż przy ISO200 to wątpliwe] lub niepoprawne ustawienia wyostrzenia.

Domyślnie

tylko kadry ratują całą sytuację, aż żal patrzeć jak zniszczyłeś je saturacją i obróbką ;-(
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Obróbka... porażka...
    Nikon

Domyślnie

Przegnka z HDR? Chyba za bardzo zaszalałeś ze suwaczkami
    || D610, D750 + Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 85mm f/1.8, SIGMA 20mm f/1.4, Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR || Sony NEX + ZEISS Sonnar T* E 24 mm F1,8 ZA ||

Domyślnie

Dzięki za konstruktywną krytykę

Do tej pory nie miałem do czynienia z krajobrazami jedyne jakie popełniałem były w Chorwacji . W ostatni weekend wybrałem się w Tatry i pomyślałem, że warto byłoby wziąć ze sobą stary wysłużony sprzęt D50 i kilka filtrów. Celem był HDR (BKT +/- 1,3EV z 3 RAW'ow), ale jak wyczytałem każdy zaczynający przygodę przesadza więc i ja zapewne popełniłem ten błąd. Zdjęcia nie były odszumiane. Więc spokojnie jestem w stanie uratować sytuację pliki źródłowe zostawione :P. Fakt jedynka zjeżdża składałem o północy i nie zauważyłem, poprawię jak będę składał od nowa. Najbardziej naturalna wydawała mi się 3. Dolina Roztoki, ale i tak wszystkie zdjęcia mocno nasycone.

Dzięki, pozdrawiam
    Tomek
    D300 + D50 + T17-50/2.8 + N50/1.4D + N70-300VR + S8/3.5 Fish + V90/2.5 VMC + SB-800 + ....duzo checi na nauke

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pumba Zobacz posta
    Dzięki za konstruktywną krytykę

Do tej pory nie miałem do czynienia z krajobrazami jedyne jakie popełniałem były w Chorwacji . W ostatni weekend wybrałem się w Tatry i pomyślałem, że warto byłoby wziąć ze sobą stary wysłużony sprzęt D50 i kilka filtrów. Celem był HDR (BKT +/- 1,3EV z 3 RAW'ow), ale jak wyczytałem każdy zaczynający przygodę przesadza więc i ja zapewne popełniłem ten błąd. Zdjęcia nie były odszumiane. Więc spokojnie jestem w stanie uratować sytuację pliki źródłowe zostawione :P. Fakt jedynka zjeżdża składałem o północy i nie zauważyłem, poprawię jak będę składał od nowa. Najbardziej naturalna wydawała mi się 3. Dolina Roztoki, ale i tak wszystkie zdjęcia mocno nasycone.

Dzięki, pozdrawiam
    Tomek
    Dokładnie wiem jak w tym dniu wyglądały Tatry, w niedzielę byłem na Orlej Perci, pogoda nie rozpieszczała, sporadyczne przejaśnienia i ławce ciemnych chmur, mój D5000 nie za bardzo radził sobie z pomiarem światła, na szczęście robiłem NEF + JPG i może coś z nich wyciągnę.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów