Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: szeroki kąt

Domyślnie

-->brzózio

Odrobilem na szybko zadanie domowe za Ciebie:

1. http://www.photographyreview.com/cat...3_3128crx.aspx (z ta strona wez poprawke na to do czego to ludzie porownuja, entuzjastyczne opinie dziel przez dwa, krytyczne mnoz przez 5)

"This lens is really really unsharp compared to my others. It is so bad that you can even see it in the finder ... In contrast I have a 50mm f/1.8 that is unbelievable."

"The Pentax 28-80mm kit lense I had outperformed this lense in almost every regard for less then half the price" (tu chyba facet przegial, ten Pentax byl okropny)

"Wide open at about f/4.5 or so, the lens becomes softer. It is still very acceptable in all my prints."

" Of course it doesn't have the sharpness of a "cheap" 50 mm/1.8 but for better quality you need a very expensive and heavy pro zoom"

2. http://www.kenrockwell.com/nikon/28105af.htm

3. http://www.photo.net/ezshop/product?product_id=28

4. http://www.photodo.com/nav/prodindex.html

Oba, zoom i stalka dostaly takie same noty. Wiec chyba zoom nie moze byc o wiele lepszy od 28D Swoja droga widzialem tez kiedys porownie stalek do 17-35 (zdjecia). ten zoom tez byl prawie tak samo dobry. Czy to implikuje ze 28-105~=17-35?

A moja rada jest taka. Jak chcesz wysokiej jakosci i zooma to przygotuj sie na wysoki wydatek. Jak chcesz jakosci i nie masz za duzo kasy, kup stalke. Jak wystrarczajacy bedzie dla Ciebie _w_miare_dobry zoom za rozsadne pieniadze, to juz wiesz co kupic. Poczytaj dokladnie te strony i problemy jakie moze miec ten obiektyw i pomysl, czy bedzie dla Ciebie to duzym problemem czy tez nie bardzo.

Pozdrawiam,

K.Polak

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Czy aby na pewno?
    Załóż manuala bez CPU do F70 i człowieczek tyż bydzie, a matrycowy przecież nie działa.
    Człowieczek z słoneczkiem jest, jak mamy Fill in flash, a symbol matrycy jak jest matrix fill in flash i 3D matrix fill in flash.

Przykro mi Alfie ale nadal uważam że ta 24 nie obsługuje "D".
    noż przeca napisałem, że 3D ma sój symbol (matrycy) i łon mi się własnie świeci z sigmą :P...a nie człowieczek...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    noż przeca napisałem, że 3D ma sój symbol (matrycy) i łon mi się własnie świeci z sigmą :P...a nie człowieczek...
    A ja, przeca napisałem że symbol matrycy pojawia się w przypadku pomiarów "3D matrix fill in flash", jak również "matrix fill in flash". Ten drugi nie obsługuje "D" a jest sygnalizowany tak samo.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

matrix fill in flash = człowieczek
    3D matrix fill in flash = matryca
    tak przynajmniej stoi w instrukcji :P
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krpolak
    -->jerry

>Jezeli rozwazasz zoom to polecam 28-105, ktory po przymknieciu do f:8 jest na tyle >ostry, ze trudno dostrzec roznice w stosunku do AIS 28/2,8 a na pewno lepszy niz AF >28/2,8.

Rozumiem, ze stalka ciagle na 2.8?

A powaznie, chcialbym zobaczyc takie porownanie, masz gdzies dostepne zdjecia, zeby sobie popatrzec?
    Porownanie Nikkora 28-105 z N28/2.8AFD nie jest przypadkowe. Mialem dwie 28-ki AFD i obie byly tak beznadziejne (w przeciwienstwie do 28/2.8 AIS, ktory jest fenomenalny), ze sie szybko ich pozbylem. Natomiast jestem mile zaskoczony jakoscia 28-105, ktory ma fantastyczny kontrast i bardzo przyjemny bokeh i uzywam go w czasie ferii. Ostrosc w porownaniu do 35-70/2.8 jest tylko minimalnie gorsza, widoczna dopiero przy powiekszeniach powyzej 40x50.
    Nie robilem specjalnych testow tego zooma ale mam przykladowy skan, ktory nie wyostrzalem, tylko zmienilem rozdzielczosc.
    Ostrzegam, ze jest dosc duzy bo ma 3,67M (w orginale 39,7M).
    http://hjem.get2net.dk/jerryko/test1.jpg
    Pozdrawiam
    Jerzy

Domyślnie

matrix fill in flash = człowieczek
    3D matrix fill in flash = matryca
    tak przynajmniej stoi w instrukcji
    A co stoi w instrukcji na temat:
    1. Center-weighted Fill-Flash
    2. Spoot Fill-Flash
    3. Standart TTL Flash

Instrukcje masz po naszemu czy ichniemu?
    Tłumaczenia durne potrafią być.

Z instrukcji od SB26, (page 33) rozróżniamy następujące tryby pracy błyskograta:
    1. 3D multi-sensor balanced Fill-Flash, sygnalizowany napisem TTL i symbolem matrycy
    2. Multi-sensor balanced Fill-Flash, sygnalizowany jw.
    3. Center-weighted Fill-Flash, sygnalizowany napisem TTL i człowieczkiem z słoneczkiem.
    4. Spoot Fill-Flash, sygnalizowany jw.
    5. Standart TTL Flash, sygnalizowany napisem TTL.

I teraz jeszcze raz pytanie. Skoro metz sygnalizuje Multi-sensor balanced Fill-Flash, symbolem człowieczka, to jak oznacza tryby 3 i 4, które rozpisałem.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

w instrukcji do nikona są 2 podtryby TTLu (pomijam nieinteresujące nas):
    nikon matrycowo kontorolowanego rozjaśniania - człowieczek
    nikon 3D wielo-czujnikowego rozjaśniania - matryca

Domyślnie

He he instrukcję masz po naszemu. konia z rzędem temu kto rozróżni:
    matrycowo rozjaśnianie od wielo-czujnikowe rozjaśnianie
    Co to jest Wielo-czujnik , skoro to nie jest matryca
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ale 3D jest tylko jedno

Domyślnie

No jest jedno, i co z tego jak nie wiesz kiedy jest, a kiedy go nima. Załącz niby to twoje 3D, podnieś palnik do góry (3D działa tylko na wprost). Zagodnie z twą instrukcją matryca powina zmienić się w człowieczka, a robi tak??
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów