Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Taka mała dygresja - zastanawiam się czy to taki wielki problem zrobić programowo wyłączany filtr dolnoprzepustowy - tzn. fizycznie obecny, z możliwością wyłączenia. Wtedy wszyscy byliby zadowoleni. A tak jest to za mocny i zdjęcia mało ostre a nie ma to znowu mora... I tak sporo osób zawsze niezadowolna
    A jak chcesz wyłączyć to, że szybka lekko rozmazuje obraz ??

Na 99,9% nie ma materiału, którym można by sterować, aby raz zupełnie nie wpływał na obraz, a raz wpływał.
    Jeśli cokolwiek takiego umieścisz przed matrycą, to już będzie degradacja obrazu.

Tak dla przypomnienia - Nikon w 2011r. złożył wniosek patentowy odnośnie mechanicznie usuwanego filtra AA:
    http://nikonrumors.com/2011/05/21/ni...ter-olpf.aspx/
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Taka mała dygresja - zastanawiam się czy to taki wielki problem zrobić programowo wyłączany filtr dolnoprzepustowy - tzn. fizycznie obecny, z możliwością wyłączenia.
    Myślę, że byłby to hit rynkowy
    Normalnie robisz zdjęcia z włączonym filtrem dolnoprzepustowym, a tu bum i nagle Cię naszło na inny motyw - wyłączasz filtr dolnoprzepustowy, nakręcasz na obiektyw filtr IR i masz puszkę gotową do robienia fotek w podczerwieni

Rozróżniajcie filtr AntyAlias, od filtra dolnoprzepustowego zamontowanego w praktycznie każdym aparacie. Dolnoprzepustowy, czyli przepuszcza dolne pasmo - w tym przypadku można przypuszczać, że chodzi o przepuszczanie światła o długości fal niższej od jakiejś określonej(w tym przypadku przepuszczanie światła widzialnego a nie podczerwieni). Odniesienie "dolnoprzepustowości" do częstotliwości da efekt odwrotny - filtr będzie przepuszczał częstotliwości niższe od określonych, co jest założeniem np filtra UV, gdzie zakres widzialny charakteryzuje się niższą częstotliwością. Nie rozumiem gdzie tu widać "dolnoprzepustowość" w filtrze AA(jak ktoś wie, to proszę o wytłumaczenie - chętnie się dowiem), którego zadaniem jest lekkie rozmycie obrazu zapobiegające powstawaniu mory i piły na ukośnych krawędziach.
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

Mój błąd, oczywiście miałem na myśli filtr AA.

Domyślnie

Mam nadzieję, że tylko nie odebrałeś tego jako czepianie się.

Wiele razy już widziałem przypadki nazywania filtra AA mianem dolnoprzepustowego, ale dla mnie to wyraźny błąd rzeczowy. Takie tam mam zboczenie zawodowe
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjakub Zobacz posta
    Myślę, że byłby to hit rynkowy
    Normalnie robisz zdjęcia z włączonym filtrem dolnoprzepustowym, a tu bum i nagle Cię naszło na inny motyw - wyłączasz filtr dolnoprzepustowy, nakręcasz na obiektyw filtr IR i masz puszkę gotową do robienia fotek w podczerwieni

Rozróżniajcie filtr AntyAlias, od filtra dolnoprzepustowego zamontowanego w praktycznie każdym aparacie. Dolnoprzepustowy, czyli przepuszcza dolne pasmo - w tym przypadku można przypuszczać, że chodzi o przepuszczanie światła o długości fal niższej od jakiejś określonej(w tym przypadku przepuszczanie światła widzialnego a nie podczerwieni). Odniesienie "dolnoprzepustowości" do częstotliwości da efekt odwrotny - filtr będzie przepuszczał częstotliwości niższe od określonych, co jest założeniem np filtra UV, gdzie zakres widzialny charakteryzuje się niższą częstotliwością. Nie rozumiem gdzie tu widać "dolnoprzepustowość" w filtrze AA(jak ktoś wie, to proszę o wytłumaczenie - chętnie się dowiem), którego zadaniem jest lekkie rozmycie obrazu zapobiegające powstawaniu mory i piły na ukośnych krawędziach.
    Filtr wycinający IR, to nie filtr dolnoprzepustowy.
    Optyczny filtr dolnoprzepustowy(bo taka jest jego pełna nazwa) to to samo co filtr AA.
    Nie myl pojęć z zakresu przetwarzania sygnałów (elektroniki i akustyki) z pojęciami z optyki.

Optyczny filtr dolnoprzepustowy ma na celu zmniejszyć szczegółowość obrazu trafiającego na sensor optyczny.
    Czyli zmniejszyć lub jako jest to też zwane - ograniczyć próbkowanie.

A co do filtra IR na matrycy - to filtr dolnoprzepustowy jest dokładnie jego odwrotnością. Podczerwień ma mniejszą częstotliwość niż zakres widzialny, więc filtr dolnoprzepustowy raczej wycinałby spektrum widzialne i przepuszczał tylko podczerwień, albo odcinał UV, a przepuszczał i zakres widzialny i podczerwień.

Dla przypomnienia - IR : 300 GHZ - 430 THz
    pasmo widzialne: 430 THz - 790 THz

I tak - nie chodzi o długość fali, a o częstotliwość. Długość fali nie jest podstawową wartością w fizyce.

Mam nadzieję, że tylko nie odebrałeś tego jako czepianie się.

Wiele razy już widziałem przypadki nazywania filtra AA mianem dolnoprzepustowego, ale dla mnie to wyraźny błąd rzeczowy. Takie tam mam zboczenie zawodowe
    Może i masz zboczenie zawodowe, ale coś nie bardzo trzyma się ono prawdy.

Definicja filtra dolnoprzepustowego:
    Filtr dolnoprzepustowy – układ elektroniczny, akustyczny lub inny element przetwarzający sygnał (np. odpowiedni algorytm) przepuszczający częstotliwości sygnału poniżej ustalonej częstotliwości granicznej, tłumi składowe widma leżące w górnej jego części.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 22-05-2013 o 20:32
    Nikon

Domyślnie

Ok, zamotałem się trochę . Oczywiście filtr przepuszczający światło o większej długości fali, czyli niższej częstotliwości(dolnoprzepustowy), to raczej filtr UV w naszym przypadku. Angielskojęzyczne źródła zalecają używać określenia "longpass" i "shortpass" w optyce w celu uniknięcia pomyłek, gdy chodzi o długość fali, co po polsku by oznaczało "długoprzepustowy", oraz "krótkoprzepustowy" ale nie wiem, czy to ma sens. Miałem na myśli właśnie filtr "shortpass", przez co chyba źle zinterpretowałem tłumaczenie.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Optyczny filtr dolnoprzepustowy(bo taka jest jego pełna nazwa) to to samo co filtr AA.
    Skoro optyczny filtr dolnoprzepustowy to to samo co filtr UV, to czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd jego działanie ograniczające aliasing? Czyżby wychodziło na to, że każdy inny filtr UV po umieszczeniu bezpośrednio przed matrycą da taki sam efekt? Jeśli chodzi tylko o zlikwidowanie aliasingu i mory, to gdzie jego "dolnoprzepustowość" - czy chodzi o jego ograniczenie rozdzielczości(szczegółowości)? Z tego co czytałem, to filtr przed matrycą aparatów jest filtrem pasmowo-przepustowym(band-pass, zintegrowany filtr UV i IR) zintegrowanym dodatkowo z filtrem AA. Również różne źródła w języku angielskim podają, że "często filtr AA jest filtrem dolnoprzepustowym, ale nie jest to wymagane", czyli innymi słowy filtr AA=/=filtr dolnoprzepustowy. Zwłaszcza, że są filtry dolnoprzepustowe nie będące filtrami AA(Zapewne D800E, jak i D7100 mają właśnie taki filtr). Budowa filtrów AA(przynajmniej tych starszych, dosyć grubych) polega na zjawisku dwójłomności, gdzie zastosowanie dwóch warstw obróconych o kąt 90 stopni pozwala na uzyskanie rozmycia wzdłuż obydwu osi(gdy jedna warstwa daje rozmycie wzdłuż jednej osi).
    Ostatnio edytowane przez kjakub ; 23-05-2013 o 18:27

Domyślnie

Skoro optyczny filtr dolnoprzepustowy to to samo co filtr UV, to czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd jego działanie ograniczające aliasing? Czyżby wychodziło na to, że każdy inny filtr UV po umieszczeniu bezpośrednio przed matrycą da taki sam efekt? Jeśli chodzi tylko o zlikwidowanie aliasingu i mory, to gdzie jego "dolnoprzepustowość" - czy chodzi o jego ograniczenie rozdzielczości(szczegółowości)? Z tego co czytałem, to filtr przed matrycą aparatów jest filtrem pasmowo-przepustowym(band-pass, zintegrowany filtr UV i IR) zintegrowanym dodatkowo z filtrem AA. Również różne źródła w języku angielskim podają, że "często filtr AA jest filtrem dolnoprzepustowym, ale nie jest to wymagane", czyli innymi słowy filtr AA=/=filtr dolnoprzepustowy. Zwłaszcza, że są filtry dolnoprzepustowe nie będące filtrami AA(Zapewne D800E, jak i D7100 mają właśnie taki filtr). Budowa filtrów AA(przynajmniej tych starszych, dosyć grubych) polega na zjawisku dwójłomności, gdzie zastosowanie dwóch warstw obróconych o kąt 90 stopni pozwala na uzyskanie rozmycia wzdłuż obydwu osi(gdy jedna warstwa daje rozmycie wzdłuż jednej osi).
    Jak już pisałem - nie myl pojęć z zakresu elektryki/elektroniki i akustyki, a fotografii i cyfrowego przetwarzania obrazu.
    filtr dolnoprzepustowy - to określenie mechanizmu w przetwarzaniu obrazu - jego celem jest zmniejszenie samplowania obrazu (zmniejszenie rozdzielczości) - nie przepuszczanie lub odcinanie światła o określonej częstotliwości.

Opis filtra dolnoprzepustowego w optyce:
    Przykładem optycznego filtra dolnoprzepustowego jest płytka z kryształu dwójłomnego znajdująca się przed przetwornikiem optoelektronicznym (np. CCD, CMOS) w cyfrowym aparacie fotograficznym. Ma ona na celu niewielkie rozmycie obrazu padającego na przetwornik, tak aby zapobiec powstawaniu efektów tzw. aliasingu.

Przy optyce filtry odcinające niższe i wyższe pasma są nazwane odpowiedni długo- i krótko- przepuszczającymi (jak już sam wspomniałeś) właśnie od długości długości fali.

Co do opisu filtrów w fotografii cyfrowej i cyfrowym przetwarzaniu obrazu -
    filtr dolnoprzepustowy ma na celu rozmycie obrazu i zmniejszenie wyrazistości krawędzi.
    filtr górnoprzepustowy ma na celu wyodrębnienie krawędzi z obrazu.
    Nikon

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów