Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A myślicie że może być problem z kompatybilnością jeśli wezmę Metzt 58-AF2 , to jest 200zł różnicy między nikonem a Metzem ...

Tyle,że Metzt daje 1rok gwarancji a Nikon 2 lata Chyba wezmę Nikona warto? Czy może nie ma sensu i wziąć Metz 58 - AF2 bo jest np lepszy i tańszy
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 09-05-2013 o 22:24
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    A myślicie że może być problem z kompatybilnością jeśli wezmę Metzt 58-AF2 , to jest 200zł różnicy między nikonem a Metzem ...

Tyle,że Metzt daje 1rok gwarancji a Nikon 2 lata Chyba wezmę Nikona warto? Czy może nie ma sensu i wziąć Metz 58 - AF2 bo jest np lepszy i tańszy
    problemu nie będzie...
    Metz daje 2 lata gwarancji i ma serwis w Polsce wiec o to sie obawiać nie musisz...
    pzdr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    południe Polski

Domyślnie

Mam Metza 58-af1 i muszę powiedzieć, że drugi palnik jest mało przydatny. Zwykle albo przepala, albo jest za słaby. Poza tym wygoda obsługi tej lampy jest bardzo niska z uwagi na miękkie przyciski i brak pokrętła, jakość wykonania dużo gorsza od sb900. Jej główna zaleta, jest taka, że pozwala na pracę przy większym nagrzaniu niż sb900. Zwykle najpierw czuję zapach spalenizny, a później po kilku fotach widzę komunikat, że się lampa przegrzała i trzeba trochę czasu odczekać. Z chęcią bym się zamienił na drugą lampę sb9*0.

Domyślnie

A Wy którą byście polecili SB-910 czy Mezt 58 AF-2 . No ten PERELOWSKI panel z tyłu mnie odstrasza w Mezt , no ale tutaj chodzi o działanie także nie marudzę
    "Nikon"

Domyślnie

A Wy którą byście polecili SB-910 czy Mezt 58 AF-2 . No ten PERELOWSKI panel z tyłu mnie odstrasza w Mezt , no ale tutaj chodzi o działanie także nie marudzę
    Obie.
    Za SB-910:
    - lepsza praca TTL
    - wygodniejsza obsługa
    - dołączone filtry barwne
    - czulszy sensor do zdalnego wyzwalania
    - lepsze pokrycie przez doświetlenie AF

Za Metz 58 AF-2:
    - mocniejsza
    - drugi palnik - mi się bardzo przydał, ale robiłem zdjęcia w klubie o wysokości 6m i ścianach oraz suficie wymalowanym na czarno

Wszystko zależy od tego co potrzebujesz. Znam ludzi, którzy zamienili SB-900 na Metza właśnie z powodu drgiego palnika. I tych drugich, którzy zamienili Metza na SB-900/910 z powodu szybszej obsługi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki Gonzo... no to będzie moja pierwsza lampa z pierwszym FF i się waham czy wziąć SB910 czy może Metz 58. Nigdy z lampą nie robiłem zewnętrzną fotek,,, a pasuje się podkoszlić. Nie chcę kupować słabszej a potem dokupować mocniejszą tylko od razu wziąć to czego będę na przyszłość (ślubniaki) potrzebował. Do D600 będę brał.
    "Nikon"

Domyślnie

Dzięki Gonzo... no to będzie moja pierwsza lampa z pierwszym FF i się waham czy wziąć SB910 czy może Metz 58. Nigdy z lampą nie robiłem zewnętrzną fotek,,, a pasuje się podkoszlić. Nie chcę kupować słabszej a potem dokupować mocniejszą tylko od razu wziąć to czego będę na przyszłość (ślubniaki) potrzebował. Do D600 będę brał.
    Mocy raczej w żadnej nie braknie. Chyba, że będziesz chciał zgasić nimi słońce przy czasach 1/4000s...

Moje wrażenia z używania Metza 58 AF-1 i SB-900:
    Metz jest mniejszy i lżejszy, podstawowa obsługa prosta i wygodna, ale jak się chce już coś więcej (np. CLS) to trzeba skakać po menu.
    SB-900 - prosta i bardzo wygodna w obsłudze. Fakt, nieco słabsza od Metza.
    Lepiej działa TTL i TTL-BL, choć ponoć w AF-2 jest ta współpraca poprawiona.
    SB-900/910 ma też równiejszy rozkład światła w kadrze.
    Dużym plusem są dołączone filtry korekcyjne. Szczególnie CTO (pomarańczowy). Bardzo przydatny przy oświetleniu żarowym czy nawet świetlówkach o barwie ciepłej lub "dziennej" - jest mniejsza różnica między lampą a światłem zastanym, niż bez filtra. (choć mogli by jeszcze dodawać 1/2 CTO).

wg. mnie, jak zależy Ci na jakości oświetlenia i pewności, to SB-910 jest lepszym wyborem. Jak na mocy, to lepszy będzie Metz 76 MZ-5 (na ponad 2x więcej mocy niż SB-910), ale to znacznie większa cena.

Różnica w mocy między SB-910 a Metzem 58 AF-2 jest nie wielka, wręcz minimalna, szczególnie na krótszych ogniskowych, dopiero powyżej 70mm zaczyna się pojawiać różnica
    Dane ze specyfikacji lamp:
    SB-910: 27m@24mm, 34m@35mm, 40m@50mm, 44m@70mm, 46@85mm, 49m@105mm (rozkład standardowy)
    ..........: 32m@24mm, 39m@35mm, 45m@50mm, 49m@70mm, 51@85mm, 52m@105mm (rozkład centralnie ważony)
    Metz 58: 29m@24mm, 35m@35mm, 42m@50mm, 46m@70mm, 52@85mm, 58m@105mm

Przeliczając różnicę w LP na EV, to 70mm i mniej jest to ~1/8 EV, przy 85mm - 1/3EV, przy 105mm - 1/2 EV.

Nie wiem, czy są to aż takie znaczne różnice w mocy.

Co do rozkładów światła - Metz również ma coś jak rozkład równomierny w SB-910. Ustawie się w Metzu, aby zoom lampy był o krok niżej (szerzej) niż ustawiona ogniskowa.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 10-05-2013 o 15:34
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No to jako pierwsza moja lampa do ślubniaków to wezmę Sb 910 => mam nadzieje, że da radę

Ślicznie dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie w wątku
    "Nikon"

Domyślnie

Potrzebuje wymiar SB-910 znaczy patrząc z góry na palnik... szerokość i wysokość. No prostokąt ten jakie ma wymiary patrząc z góry. Ma ktoś jak zmierzyć? Bo potrzebuje do torby czy mi wejdzie
    "Nikon"

Domyślnie

Ok zmierzyłem sam... 45mm jakby ktoś potrzebował. Pozdro !!!!
    "Nikon"

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów