Trochę tajemnicy...
Szukaj
Trochę tajemnicy...
Mnie się nie podoba. Balans bieli chyba zwariował. Światło moim zdaniem masakruje dziewczynę na dodatek pogłębia wory pod oczami. Z prawej strony nie dość, że ciemności egipskie na oku to jeszcze cień nochala jak u Pinokia.
Oczywiście to moja subiektywna ocena. Być może to były celowe działania autora (czyt. 'wizja artystyczna').
D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty
Gdybyś tutaj wrzucił zdjęcie kolegi w długich włosach..Cieszyłoby oko. Widocznie wykładowca miał swoją wizję i cel. Niestety nie było mnie tam więc tego nie wiem.
Ja osobiście nie lubię takiego oświetlenia w portrecie. Wolę bardziej miękkie nawet jeśli jest kierunkowe.
Tak na przyszłość - nie cytuj postu na który odpowiadasz, chyba że ktoś napisał coś pomiędzy.
No i po co wrzucać takie zdjęcia.
Jak sam napisałeś wykładowca pokazywał jak zachowuje się światłocień przy różnych typach światła.
To zdjęcie warsztatowe i taką rolę spełnia.
Świadome ustawienie światła głównego i kontry to późniejsza sprawa.
Wypijmy za blendy...
Niestety jest źle ... chyba wszystko źle w tej fotografii. Ułożenie światła spowodowało obwis workowaty polików, cienie pod oczami, duuuży cień nosa i brak jednego oka. Balans bieli też dziwny, kontry praktycznie zero... jakaś mała poświata na kosmyku z lewej.
Sorrki, ale to portret do kategorii "jak nie robić portretów"
Na tym kursie mieliście jakieś lampy błyskowe/studyjne?
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Myslalem, ze zdjecie jest dobre skoro wykladowca mnie kierowal i pokzywal roznego typu oswietlenie, a jezeli mnie pamiec nie myli, nie wspominal nic, ze jest zle. Jestem tak na dobra sprawe u progu fotografii, wczesniej kompaktowki, teraz na powaznie i to jeszcze z lustrzanka. Ciesze sie, ze tu uswiadomiono mnie o blendach. Czuje sie troche zalmany bo to moje drugie kiepskie foto tutaj...
Jedno swiatlo studyjne plus blenda (na moim blogu, jest zdjecie z blenda od strony zlotej).
Mam zamiar zabrac te zdjecia na kolejne warsztaty i podyskutowac z wykladowca.
Pisze z tableta bez pl znakow, przepraszam.
Ostatnio edytowane przez Szpadel ; 17-04-2013 o 11:18
Czyli "wykładowca" powiedział, że zdjęcie jest dobre, ok. Ale Ty sam nie widzisz co jest źle? Nie dostrzegasz, tak już abstrahując od fotografii, braku światła i tych elementów, o których wcześniej pisałem? Taka rada, zmień "wykładowcę"![]()
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Skontaktuj się z nami