Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Question szukam speca od C++

Nikoniarze. Nie mam lepszego forum (np programistów), bo nasze jest jedynym na jakim funkcjonuję. Więc może pomożecie lub znacie kogoś kto pomoże.

Mam prosty programik, który:

1) kopiuje pliki z karty CF do jednego katalogu na dysku twardym i...
    2) nadaje numery zgodnie ze schematem.
    Rok(2 cyfry)
    Miesiac(2 cyfry)
    Dzien(2 cyfry)
    _
    Godzina(2 cyfry)
    Minuta(2 cyfry)
    Sekunda(2 cyfry)
    Milisekundy(3 cyfry)

Trzeba zmienić na schemat:
    Rok(2 cyfry)
    Miesiac(2 cyfry)
    Dzien(2 cyfry)
    _
    trzy znaki*

*trzy znaki z wykorzystaniem cyfr (10) i liter (24), dzięki czemu jednego
    dnia możemy zgrać więcej jak 999 plików. Te kodowanie pozwala uzyskać 39304 niepowtarzalne nazwy. Więcej nie trzeba. Kodowanie na dwa znaki daje tylko 1156 - to za mało.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Zdjęcia zgrywane są czasem z kilku kart jedna
    po drugiej, więc program nie może zacząć nadawania numerów z kolejnych kart
    od 000 (tego samego numeru). Lepsza byłaby kontynuacja numerów lub z jakimiś
    schematem a+dwa znaki z pierwszej karty, b+dwa znaki z drugiej karty, itp. Dowolnie.

Programik do wglądu jest na moim FTP. Osoby zainteresowane proszę o telefon 601-202-814 - podam dostęp do pliku, ustalimy wynagrodzenie.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Pisz na adres biuro{małpa}wm-studio.pl ; zapytałem czy mogę polecić, więc kolega będzie widział o co chodzi.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 13-04-2013 o 22:15

Domyślnie

Super. Mejlik poszedł. A program wisi na FTP do wglądu.

host: chyra.pl
    user: forum
    hasło: 12345678a

Domyślnie

Może Ci się przyda - jest bardzo dobry gotowy komponent - bibliteka dla C++ lub program działający z linii poleceń do wykorzystania w skryptach - pozwalający na manipulację danymi EXIF, w tym na zmianę nazw plików. Popatrz w sieci na: http://www.exiv2.org/index.html Program na licencji GPL.
    Aparaty, szkła i ja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalus Zobacz posta
    Może Ci się przyda - jest bardzo dobry gotowy komponent - bibliteka dla C++ lub program działający z linii poleceń do wykorzystania w skryptach - pozwalający na manipulację danymi EXIF, w tym na zmianę nazw plików. Popatrz w sieci na: http://www.exiv2.org/index.html Program na licencji GPL.
    Wygląda to bardzo interesująco. Dzięki za namiary!

Domyślnie

Jarek, ale jak pamiętam to ostatnio (dawno temu się okazuje) robiłeś 3, 4 zdjęcia na miejscówkę. Teraz rozumiem, że masz szybszy samochód i robisz ponad 250 miejscówek na dzień?
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Dammie
    Gość

Domyślnie

Jeśli nadal szukasz, to zapraszam na PW

Domyślnie

A nie prościej używać Total Commander z darmowym plug-in "Exif"

http://ghisler.fileburst.com/content/wdx_exif.zip
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glisek Zobacz posta
    Jarek, ale jak pamiętam to ostatnio (dawno temu się okazuje) robiłeś 3, 4 zdjęcia na miejscówkę. Teraz rozumiem, że masz szybszy samochód i robisz ponad 250 miejscówek na dzień?
    Grzesiu, zdjęć robię jeszcze mniej - kilka miesięcznie. Ale jest tu do ogarnięcia archiwum 200 tysięcy fotografii autora, który w komputerze obsługuje tylko IE i z dużymi oporami operacje kopiowania, przenoszenia, itp plików - więc system postawiliśmy maksymalnie prosty w obsłudze. Udało się. Gdyby ktoś szukał sprawnego i taniego programisty C++, to też udało się takiego znaleźć.

Udało się też tanio postawić fajny serwer, backup i całe te zwiewne ustrojstwo. Teraz tylko zostało szkolenie z Adobe Bridge. Total Commander - to już za duża rewolucja w tym przypadku. Nawet nie wiesz Glisku ile kłopotu niektórym fotografom przyniosła cyfryzacja rzemiosła fotograficznego. Zero oszczędności a do tego dramatyczny spadek cen i nietrwałość archiwów.

A pamiętam jeszcze czasy, gdy zadeptaną butami fotografię odnaleźliśmy po kilkudziesięciu latach pod szafą w pracowni. Negatyw po zeskanowaniu i naprawieniu w Photoshopie wyglądał jak nowy. Jak to będzie za naszej starości, jeśli tylko odkopię na strychu CD czy HDD zagubione po kilkunastu latach? Nie wiem.

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    A nie prościej używać Total Commander z darmowym plug-in "Exif"

http://ghisler.fileburst.com/content/wdx_exif.zip
    Poczciwy Total Commander! Osobiście nie wyobrażam sobie peceta bez tego Mistrza. Jego brak jest podstawową wadą systemu OS. Podróby napisane na maka, to łamagi i chłam. Nie lubię Windy pod jabłkiem, a testy z Wine i tym podobnymi wynalazkami skończyły się fiaskiem. Więc czasem męczę się z ForkLift i tym podobnymi wynalazkami.

Ale se ponarzekałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    Poczciwy Total Commander! Osobiście nie wyobrażam sobie peceta bez tego Mistrza. Jego brak jest podstawową wadą systemu OS. Podróby napisane na maka, to łamagi i chłam. Nie lubię Windy pod jabłkiem, a testy z Wine i tym podobnymi wynalazkami skończyły się fiaskiem. Więc czasem męczę się z ForkLift i tym podobnymi wynalazkami.
    Od razu robi się na sercu przyjemniej jak człowiek czyta, że użytkownicy OS narzekają
    Nikon View NX2 ma też opcję "Convert Files" (ostatnio ikona po prawej).
    Na dole jest klawisz "Naming Options". Trzeba wcześniej zaznaczyć "Change File Name"
    Pozostaje tylko pytanie czy przy największej jakości jpg program ingeruje w zawartość zdjęcia.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów